Πέμπτη 15 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σταθερός ο δείκτης οικονομικού κλίματος

Ελαφρά μείωση, σημείωσε ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα κατά το μήνα Οκτώβρη, καθώς από 101,8 που ήταν το Σεπτέμβρη, έπεσε (τον Οκτώβρη) στο 101,6. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), η μείωση ήταν κατά πολύ μικρότερη από εκείνη που παρουσίασε τον ίδιο μήνα ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στην Ευρωζώνη, που σημείωσε πτώση κατά μία μονάδα, από 100,3 σε 99,3 και 100,1 σε 99,1.

Ο ίδιος δείκτης υποχώρησε σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης, με εξαίρεση τη Γαλλία, όπου παρέμεινε αμετάβλητος. Η μείωση του δείκτη οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα προέρχεται κυρίως από την υποχώρηση του δείκτη εμπιστοσύνης των καταναλωτών, ο οποίος φαίνεται ότι αντανακλά εντονότερα την ανησυχία στις αγορές που δημιουργήθηκε με τα γεγονότα της 11ης Σεπτέμβρη στις ΗΠΑ. Η διαφοροποίηση αυτή των επιπτώσεων οφείλεται στο γεγονός ότι η πραγματική οικονομία δεν έχει καταγράψει σημαντικές αλλαγές στα μεγέθη της, ενώ αντίθετα το ψυχολογικό κλίμα που επικράτησε δημιούργησε διάχυτη αβεβαιότητα που κατ' εξοχήν επηρεάζει πρώτα τους καταναλωτές.

Στη βιομηχανία, ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών μειώθηκε κατά μία ποσοστιαία μονάδα έναντι του Σεπτέμβρη, διατηρείται όμως στα επίπεδα του έτους και σε ανώτερα από τα αντίστοιχα περσινά επίπεδα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας. Σταθερότητα παρατηρείται στον τομέα των κατασκευών, ενώ δείκτης του λιανικού εμπορίου, αν και παρουσιάζει μείωση κατά μία εκατοστιαία μονάδα, είναι ανώτερος από τον αντίστοιχο περσινό, δημιουργώντας προσδοκίες βελτίωσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ