Σάββατο 11 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κυβερνητικές "αλχημείες" στο λάδι

Με σκόπιμες παραλείψεις, αλχημείες και λαθροχειρίες προσπαθεί ο υπουργός Γεωργίας, μέσα από πολυσέλιδες ανακοινώσεις, να εξωραϊσει τις αποφάσεις του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, του περασμένου Ιούνη, που αφορούν σημαντικά αγροτικά προϊόντα για τη χώρα μας και να εμφανίσει τον εαυτό του και την κυβέρνηση σαν τους αδιάλλαχτους διαπραγματευτές των συμφερόντων των Ελλήνων αγροτών.

Με τον εξωραϊσμό αυτό, επιδιώκει να δικαιολογήσει στην κοινή γνώμη την υποταγή του στο Διευθυντήριο της ΕΕ και τη συμφωνία του με αποφάσεις που, πριν το Συμβούλιο των Υπουργών, τις χαρακτήριζε, με άλλες ανακοινώσεις του,καταστροφικές για τη χώρα μας.

Μια τέτοια απόφαση είναι ο νέος κανονισμός για το λάδι, που αφορά ένα σημαντικό αριθμό άγονων και νησιωτικών περιοχών και το εισόδημά τους έχει εξανεμιστεί από την κατακόρυφη πτώση των τιμών και την αισχροκέρδεια των εμπόρων. Στον κανονισμό αυτό καταργήθηκε για πρώτη φορά ο θεσμός της παρέμβασης και οι τιμές παρέμβασης του λαδιού, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει πια κανένα δίχτυ ασφαλείας για τον ελαιοπαραγωγό, κανένα όριο στην αισχροκέρδεια των εμπόρων που θα διαμορφώνουν όπως θέλουν τις τιμές.

Η κατάργηση αυτή που σκόπιμα αποσιωπάται από τον υπουργό Γεωργίας, ενώ είναι το βασικότερο μέτρο για ένα προϊόν, δικαιολογήθηκε με το σαθρό επιχείρημα ότι τα τελευταία χρόνια δεν ενεργοποιήθηκε ο θεσμός της παρέμβασης στις χώρες της ΕΕ. Δεν εξηγεί, όμως, ο υπουργός Γεωργίας ότι δεν ενεργοποιήθηκε και στη χώρα μας η παρέμβαση του λαδιού τα τελευταία χρόνια, επειδή οι τιμές παρέμβασης, με αποφάσεις και του Ελληνα υπουργού, ήταν εξευτελιστικές (580 δρχ./κιλό για τον ΑΣΟ). Η έναρξη της παρέμβασης γινόταν έξι μήνες μετά τη συγκομιδή του προϊόντος, δηλαδή την 1η Ιούλη του επόμενου χρόνου της συγκομιδής και η πληρωμή τρεις μήνες μετά την παρέμβαση ή ένα χρόνο μετά τη συγκομιδή.

Με την απόκρυψη αυτή ο υπουργός Γεωργίας προσποιείται σαν τη στρουθοκάμηλο ότι δε γνωρίζει το αίτημα των ελαιοπαραγωγών για αναβάθμιση και όχι κατάργηση της παρέμβασης, με τιμή παρέμβασης για το 1989 1.000 δρχ./κιλό για τον ΑΣΟ, με έναρξη της παρέμβασης μαζί με τη συγκομιδή του προϊόντος και άμεση πληρωμή.

Με την αναβάθμιση αυτή θα περιοριζόταν σημαντικά η αισχροκέρδεια των εμπόρων και θα διασφαλιζόταν ένα ελάχιστο εισόδημα στους ελαιοπαραγωγούς, γιατί οι τιμές δε θα έπεφταν κάτω από 1.000 δρχ/κιλό για τον ΑΣΣΟ, ενώ τώρα με την κατάργηση της παρέμβασης μπορεί να πέσουν και κάτω από τις 580 δρχ./κιλό.

***

Ο εκφυλισμός του θεσμού της παρέμβασης είχε σαν αποτέλεσμα τα κέρδη της Ελλάδας για παράδειγμα, από 5,6 δισ. δραχμές το 1996 να αυξηθούν στα 7,5 δισ. το 1997, ενώ τώρα με την κατάργηση του θεσμού θα εκτιναχτούν στα ύψη. Τα κέρδη αυτά, από μόνα τους αποδείχνουν ποιους ωφελεί ο εκφυλισμός και η κατάργηση της παρέμβασης που συμφώνησε ο υπουργός Γεωργίας.

Και ενώ αποσιωπά την κατάργηση της παρέμβασης ο υπουργός Γεωργίας προβάλλει την ιδιωτική αποθεματοποίηση, που δεν έχει καμία σχέση με την παρέμβαση, δεν παρέχει καμία προστασία στον ελαιοπαραγωγό, παρά μόνο επιδοτεί για λίγους μήνες τα έξοδα αποθήκευσης του λαδιού στους ιδιώτες αποθεματοποιητές.

Με ιδιαίτερο στόμφο ο υπουργός Γεωργίας προβάλλει την αύξηση της ποσόστωσης στο λάδι, που για τη χώρα μας καθορίστηκε στις 417,5 χιλιάδες τόνους. Δε λέει όμως ότι και αυτή η ποσόστωση είναι κάτω από τη σημερινή παραγωγική δυνατότητα της χώρας μας, που το 1998 ανήλθε στους 480 χιλιάδες τόνους. Η υπέρβαση της νέας ποσόστωσης θα έχει σαν συνέπεια αντίστοιχα πρόστιμα συνυπευθυνότητας, που θα αποδεκατίζουν την επιδότηση, ακόμα και των μικροπαραγωγών που μέχρι τώρα δεν είχαν πρόστιμα συνυπευθυνότητας.

Δε λέει, επίσης, ο υπουργός Γεωργίας ότι για την αύξηση της ποσόστωσης καταβλήθηκε ακριβό τίμημα όπως:

  • Μείωση κατά 7,5% περίπου της επιδότησης στους ελαιοπαραγωγούς, με παραγωγή μεγαλύτερη από 500 κιλά (από 1.422,0 ECU/τόνο πήγε σε 1.322,5 ECU/τόνο)
  • Κατάργηση της επιδότησης στην κατανάλωση (τυποποίηση)
  • Κατάργηση του ευνοϊκότερου συστήματος επιδότησης των μικροπαραγωγών που σημαίνει μείωση της επιδότησης κατά 14,8% (από 1.514,8 ECU/τόνο σε 1.322,5 ECU/τόνο) και επιβολή προστίμου συνυπευθυνότητας ανάλογα με την υπέρβαση της ποσόστωσης.

Το τίμημα αυτό ο υπουργός Γεωργίας προσπαθεί να το εμφανίσει και σαν κατάκτηση ή να το δικαιολογήσει με διάφορες λαθροχειρίες. Για την κατάργηση του ευνοϊκότερου καθεστώτος επιδότησης των μικροπαραγωγών ισχυρίζεται ότι ήταν εντολή του Ευρωκοινοβουλίου, με την οποία τάχα συμφώνησαν όλες οι πολιτικές δυνάμεις.

***

Οι ευρωβουλευτές όμως του ΚΚΕ ποτέ δε διαφώνησαν με την αυξημένη επιδότηση των μικροπαραγωγών και την απαλλαγή τους από τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας και ποτέ δε ζήτησαν την κατάργησή της, αλλά την ενίσχυσή της. Διαφώνησαν με τον τρόπο που υπολογίζονταν η παραγωγή των μικροπαραγωγών που δημιουργούσε προϋποθέσεις απάτης στα ελαιοτριβεία. Γι' αυτό πρότειναν, οι αυξημένες επιδοτήσεις στους μικροπαραγωγούς να δίνονται στην πραγματική τους παραγωγή που θα αποδείχνεται με τα νόμιμα παραστατικά και όχι στη λογιστική που προκύπτει από τον αριθμό των δέντρων και το μέσο όρο παραγωγής της ζώνης.

Την πρόταση των ευρωβουλευτών του ΚΚΕ τη γνωρίζει ο υπουργός Γεωργίας, αλλά σκόπιμα την παραχαράζει γιατί πιστεύει ότι έτσι μπορεί να βρει συνένοχους στο έγκλημα που διέπραξε σε βάρος των μικροπαραγωγών.

Την κατάργηση της επιδότησης στην τυποποίηση ο υπουργός Γεωργίας την εμφανίζει σχεδόν σαν ουδέτερο μέτρο για τη χώρα μας, επειδή ελάχιστες ποσότητες λαδιού τυποποιούνται, ενώ οι περισσότερες εξάγονται χύμα, με αποτέλεσμα η κατάργησή της να έχει ασήμαντες οικονομικές συνέπειες. Τη χαρακτηρίζει επίσης και σαν μέτρο κατά των βιομηχάνων, επειδή τυποποίηση κάνουν ορισμένες βιομηχανίες.

Οι δικαιολογίες αυτές δείχνουν ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να συνεχιστεί η πρωτόγονη και ζημιογόνα κατάσταση πώλησης "χύμα" του λαδιού, για να κερδίζουν τεράστια ποσά οι Ιταλοί λαδέμποροι που τυποποιούν το ελληνικό λάδι και το πωλούν σαν ιταλικό στη διεθνή αγορά, κερδίζοντας τεράστια ποσά, αλλά και διαφημίζοντας σαν ιταλικό το ελληνικό λάδι. Δηλαδή, ο κατά τ' άλλα "εκσυγχρονιστής" υπουργός προτείνει να συνεχιστούν οι εμπορικές πρακτικές του μεσοπολέμου για να μη θίξει τα "ιερά και όσια" των εμπορομεσαζόντων και πολυεθνικών που κερδοσκοπούν αγοράζοντας σε εξευτελιστικές τιμές "χύμα" το καλύτερο λάδι του κόσμου, για να το πουλήσουν σε πολλαπλάσιες τιμές τυποποιημένο και μάλιστα, πλαστογραφώντας την προέλευσή του.

***

Οσον αφορά το επιχείρημα ότι η κατάργηση της επιδότησης στην τυποποίηση στρέφεται κατά των βιομηχάνων, πρέπει να επισημάνουμε στον υπουργό ότι οι βιομηχανίες, με μεγάλη ευκολία θα αναπληρώσουν την απώλεια αυτή σε βάρος του καταναλωτικού κοινού, αυξάνοντας ανάλογα την τιμή. Και να του υπενθυμίσουμε ότι στη χώρα μας εκτός από τους βιομηχάνους και τις πολυεθνικές υπάρχουν και οι συνεταιρισμοί που κατ' αποκλειστικότητα έπρεπε να τυποποιούν όλο το εμπορεύσιμο λάδι, για να ωφελείται ο παραγωγός το κέρδος της τυποποίησης και την προστιθέμενη αξία, αλλά και για να προστατεύει από πλαστογραφήσεις το προϊόν του.

Αλλά τους συνεταιρισμούς, η κυβέρνηση των μεσαζόντων και των πολυεθνικών, τους έχει προγράψει εδώ και πολύ καιρό γι' αυτό φρόντισε με τη βοήθεια συνεταιριστικών στελεχών της παράταξής της να τους χρεοκοπήσει και να τους οδηγήσει στο περιθώριο και στο κλείσιμο.

Τη μείωση την επιδότησης κατά 7,5% την παραβλέπει ο υπουργός, ίσως επειδή θεωρεί προνομιούχους τους παραγωγούς, όπως άλλωστε τους αποκαλούσε κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων, οι οποίοι αντέχουν την παραπέρα μείωση του εισοδήματός τους.

Σαν επιτυχία προσπάθησε ο υπουργός Γεωργίας να εμφανίσει το δικαίωμα της χώρας μας να φυτέψει 35.000 στρέμματα νέους ελαιώνες. Δεν είπε, όμως, ότι αυτές οι ρυθμίσεις προετοιμάζουν το έδαφος για το νέο κανονισμό για το λάδι, που θα ψηφιστεί το 2000 στα πλαίσια της Ατζέντας 2000, όπου οι επιδοτήσεις θα δίνονται με βάση τον αριθμό των δέντρων και θα επιδοτούνται μόνο τα δέντρα που έχουν εγκριθεί από την κοινότητα. Δηλαδή για τη χώρα μας αυτά που υπήρχαν την 31/5/98 συν τα 35.000 στρέμματα.

Οσες προσπάθειες όμως και να κάνει ο υπουργός Γεωργίας, για να παρουσιάσει το "μαύρο - άσπρο" δεν μπορεί πια να παραπλανήσει τους αγρότες γιατί το "έργο το έχουν ξαναδεί" και μάλιστα πολλές φορές. Ξέρουν από πρώτο χέρι ότι οι μεγάλες "επιτυχίες" των υπουργών Γεωργίας στην ΕΕ σημαίνουν νέα δεινά για τους μικρομεσαίους αγρότες. Γι' αυτό χωρίς καμία πίστωση χρόνου, αξιοποιώντας την πλούσια πείρα των προηγούμενων χρόνων, θα συνεχίσουν από καλύτερες θέσεις του αγώνα τους για να προστατέψουν το μόχθο τους, για να ανατρέψουν αυτές τις πολιτικές, για να αποτρέψουν το ξεκλήρισμά τους.

Γ. Σ.

Με το νέο κανονισμό για το λάδι καταργήθηκε για πρώτη φορά ο θεσμός της παρέμβασης και οι τιμές παρέμβασης του λαδιού, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει πια κανένα δίχτυ ασφαλείας για τον ελαιοπαραγωγό, κανένα όριο στην αισχροκέρδεια των εμπόρων που θα διαμορφώνουν όπως θέλουν τις τιμές.

Οσες προσπάθειες όμως και να κάνει ο υπουργός Γεωργίας για να παρουσιάσει το "άσπρο - μαύρο" δεν μπορεί πια να παραπλανήσει τους αγρότες γιατί το"έργο το έχουν ξαναδεί" και μάλιστα πολλές φορές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ