Σάββατο 11 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ανθυγιεινή εργασία στο Δήμο της Αθήνας...

Δεν τηρείται η νομοθεσία για την προστασία της υγείας των εργαζομένων, καταγγέλλει ο Λεων. Αυδής, με επιστολή του προς τη Δημοτική Αρχή, με την οποία θέτει 11 θεμελιώδη ερωτήματα

Σε 11 ζητήματα,θεμελιώδη για την υγιεινή και την ασφάλεια των εργαζομένων στο Δήμο Αθηναίων, ζητεί την άμεση λήψη μέτρων ο υποψήφιος δήμαρχος Λεων. Αυδής,καθώς - όπως καταγγέλλει - ο δήμος δεν τηρεί την υπάρχουσα νομοθεσία για την προστασία της υγείας των εργαζομένων.

Και όχι μόνο αυτό, αλλά στις επίμονες παρεμβάσεις του Λεων. Αυδή κατά τη διάρκεια της τελευταίας δημοτικής θητείας - καθώς δεν ασχολείται ως δημοτικός σύμβουλος της "Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα" για πρώτη φορά με το θέμα - η Δημοτική Αρχή φροντίζει με αοριστολογίες και γενικόλογες απαντήσεις να υπεκφεύγει για να συγκαλύψει το γεγονός ότι δεν εκπληρώνει συγκεκριμένες υποχρεώσεις της.

Ετσι ο υποψήφιος δήμαρχος, με επιστολή του καλεί τη Δημοτική Αρχή να πληροφορήσει το Δημοτικό Συμβούλιο, γιατί δεν τηρεί τη νομική του εκ των άλλων υποχρέωση να εφαρμόζει τη σχετική νομοθεσία, αλλά αντίθετα "αρκείται στη λήψη διαφόρων εμπειρικών και βέβαια αναποτελεσματικών μέτρων, με τα οποία προσπαθεί να πείσει τους εργαζόμενους ότι φροντίζει για την υγεία τους και για τη ζωή τους".

Στην επιστολή του, που κοινοποιήθηκε και στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας, στις δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις προσωπικού των ΟΤΑ και στα σωματεία του προσωπικού του δήμου, ο Λεων. Αυδής σημειώνει μεταξύ άλλων πως "ο νόμος επιβάλλει στους εργοδότες - άρα και στο δήμο - συγκεκριμένες υποχρεώσεις που τείνουν στην εξασφάλιση ορισμένων όρων υγιεινής και ασφάλειας" και έτσι οφείλει η Δημοτική Αρχή να δώσει μια σειρά στοιχεία που να αποδεικνύουν ή όχι την τήρηση των υποχρεώσεών της.

Συγκεκριμένα ο υποψήφιος δήμαρχος ζητεί να ενημερωθεί το Συμβούλιο για τα εξής - έντεκα τον αριθμό - ζητήματα:

  • Αν υπάρχουν στο δήμο διορισμένοι Τεχνικοί Ασφάλειας και ποιοι.
  • Αν υπάρχουν τοποθετημένοι Γιατροί Εργασίας και ποιοι.
  • Αν υπάρχει Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας των εργαζομένων και από ποιους αποτελείται.
  • Αν τηρείται το βιβλίο των γραπτών υποδείξεων του Γιατρού Εργασίας και του Τεχνικού Ασφαλείας και ποιες επισημάνσεις και προτάσεις έχουν καταγραφεί σ' αυτό.
  • Αν τηρείται Βιβλίο Εργατικών Ατυχημάτων, αν ναι από πότε και τι στοιχεία έχουν καταγραφεί.
  • Αν διενεργούνται μετρήσεις βλαπτικών παραγόντων στους χώρους εργασίας για την τήρηση των θεσπισμένων οριακών τιμών και ποια τα αποτελέσματα.
  • Αν διενεργείται προληπτικός και περιοδικός έλεγχος της υγείας των εργαζομένων, εξειδικευμένος με βάση τον απαντώμενο επαγγελματικό κίνδυνο και από ποιον.
  • Αν έχει συσταθεί υπηρεσία προστασίας και πρόληψης του Επαγγελματικού Κινδύνου σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο Προεδρικό Διάταγμα 17/96.
  • Αν έχει προχωρήσει η υλοποίηση της γραπτής εκτίμησης των Επαγγελματικών Κινδύνων στους οποίους εκτίθενται οι εργαζόμενοι, όπως προβλέπει το ίδιο ΠΔ.
  • Αν έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες για τη σύνταξη Κανονισμού Υγιεινής και Ασφάλειας των Εργαζομένων, όπως επίσης προβλέπει το ΠΔ 17/96, με διαβούλευση και συμμετοχή των εργαζομένων.
  • Και αν τηρείται και έχει εφαρμοστεί το Ατομικό Βιβλιάριο Επαγγελματικών Κινδύνων για κάθε εργαζόμενο κατά τις προβλέψεις του ίδιου ΠΔ.

Για να δούμε αν αυτή τη φορά στέρξει να αναλάβει η πλειοψηφία του Δ. Αβραμόπουλου τις ευθύνες που είχε για την προστασία της υγείας και της ζωής των εργαζομένων στο Δήμο της Αθήνας...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ