Σάββατο 11 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΝΩΣΗ ΔΑΣΟΛΟΓΩΝ
Ολα γίνονται για να περάσει το δασοκτόνο νομοσχέδιο

Τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης επιδιώκει η κυβέρνηση με την επίθεση που έχει αναπτύξει το τελευταίο χρονικό διάστημα, σε βάρος των δασολόγων, τους οποίους κατηγορεί για συντεχνιασμό, όσον αφορά τις θέσεις τους για τη μεταβίβαση της ευθύνης για τη δασοπυρόσβεση από τη Δασική Υπηρεσία (ΔΥ) στο Πυροσβεστικό Σώμα. Αυτό τονίζει, με χτεσινή της ανακοίνωση η Πανελλήνια Ενωση Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΔΔΥ), σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι θεωρεί ερασιτεχνική και επικίνδυνη "καινοτομία" τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων της δασοπυρόσβεσης στην Πυροσβεστική.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι "ο υπουργός Γεωργίας, του οποίου η παραίτηση έχει ζητηθεί, ασκεί αντιδασική και εμπρηστική πολιτική με την ταυτόχρονη προώθηση του νομοσχεδίου για το ιδιοκτησιακό στο Θερινό Τμήμα της Βουλής. Το ανωτέρω νομοσχέδιο χρησιμοποιεί σαν προπέτασμα καπνού τους δασικούς χάρτες και το ειδικό ταμείο δασών, αλλά η πρόθεσή του είναι να αποχαρακτηρίσει εκατομμύρια στρέμματα δασικών εκτάσεων.Η πρόθεση αυτή φαίνεται και από την εισηγητική έκθεση, αλλά και από τις ανεύθυνες δηλώσεις του Σ. Τζουμάκα ότι ο ν.998 περί προστασίας των δασών - ένας βασικός νόμος κατ' επιταγή του Συντάγματος - είναι δήθεν προϊόν συντεχνίας των δασολόγων και για το λόγο αυτόν δεν εφαρμόστηκε".

Η κυβέρνηση και το υπουργείο Γεωργίας αγνόησαν για χρόνια και δεν εφάρμοσαν σκόπιμα το πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής, ενώ ποτέ δεν οργάνωσαν τον ενιαίο φορέα δασοπροστασίας.

Με αφορμή τις "αντιπαραθέσεις" ανάμεσα σε πυροσβέστες και δασικούς που έχουν τροφοδοτήσει ορισμένα ΜΜΕ, τονίζει ότι "δεν επιθυμούμε καμία αντιπαράθεση με το Πυροσβεστικό Σώμα. Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει το ΠΣ να αντεπεξέλθει στο έργο που ανέλαβε εξαιτίας και της επιλεγμένης από την κυβέρνηση ηγεσίας του, όπως επίσης και τις εγγενείς αδυναμίες του. Είναι, γνωστό, επίσης ότι δε διαθέτει τη στοιχειώδη επιστημονική υποδομή και την προαπαιτούμενη σύνδεση με το δασικό χώρο. Η κύρια ευθύνη αυτής της επιλογής ανήκει στον υπουργό Γεωργίας και στην κυβέρνηση, τους οποίους είχαμε προειδοποιήσει για τις πιθανές καταστροφικές συνέπειες αυτού του εγχειρήματος. Δεν είναι ώρα να ελθουμε σε αντιπαράθεση με το ΠΣ για τεχνικά ζητήματα".

Η Ενωση Πυροσβεστών Αττικής

Σε σχέση με αυτό το θέμα χτεσινή ανακοίνωση της Ενωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Περιφέρειας Αττικής (ΕΥΠΣΠΑ) αναφέρει πως "θέλουμε να τονίσουμε ότι διαχωρίζουμε τη θέση μας από οποιονδήποτε συντηρεί τη στείρα και επικίνδυνη τελικά, για τα δάση μας, αντιπαράθεση, μεταξύ υπαλλήλων της Πυροσβεστικής και της Δασικής, δυο καθ' ύλην αρμόδιες για τη δασοπυρόσβεση υπηρεσίες. Τέτοια γεγονότα κάνουν τους εμπρηστές, οικοπεδοφάγους και καταπατητές δημόσιας γης να τρίβουν τα χέρια τους. Εμείς πιστεύουμε ότι το πρόβλημα είναι κοινό και απαιτείται η στενή και ειλικρινής συνεργασία μεταξύ ΠΣ και ΔΥ και άλλων εμπλεκομένων φορέων χωρίς τάσσεις ηγεμονισμού και επαγγελματικού σοβινισμού".

Οσον αφορά τις πυρκαγιές του περασμένου Σαββατοκύριακου η ΕΥΠΣΠΑ θεωρεί ότι πέρα από τον μεγάλο αριθμό των πυρκαγιών και των δυσμενέστατων καιρικών συνθηκών, οι κυριότεροι λόγοι που συνέβαλαν στη δημιουργία αυτής της τραγωδίας είναι ότι δεν ήταν ενδεδειγμένος ο χρόνος μεταβίβασης των αρμοδιοτήτων για τη δασοπυρόσβεση στο ΠΣ. Το σχετικό νομοσχέδιο ψηφίστηκε περί τα τέλη Μάη, αρχή της αντιπυρικής περιόδου. Επίσης άλλοι λόγοι είναι το μη επαρκές νομοθετικό πλαίσιο προστασίας της δασικής γης από καταπατητές και οικοπεδοφάγους, η ανυπαρξία εθνικού κτηματολογίου, η έλλειψη επαρκούς μηχανολογικού εξοπλισμού (πυροσβεστικά οχήματα, σύγχρονα αεροσκάφη κ.ά.) και η μη αποδοχή από οποιονδήποτε αρμόδιο των προτάσεων του συνδικαλιστικού κινήματος στο σύνολό τους για τη διαδικασία ανάθεσης της δασοπυρόσβεσης στην Πυροσβεστική.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ