Σάββατο 11 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ 2004
Αλλαγές στις χωροθετήσεις έργων

Σημαντικές αλλαγές στη χωροθέτηση αρκετών εγκαταστάσεων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 αποφάσισε, κατά τη χτεσινή της συνεδρίαση, η Διυπουργική Επιτροπή, που αποτελείται από τον υπουργό Πολιτισμού Ε. Βενιζέλο και τους υφυπουργούς ΠΕΧΩΔΕ Χ. Βερελή, Εθνικής Οικονομίας Χ. Πάχτα και Αθλητισμού Α. Φούρα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, αποφασίστηκε:

  • Η μεταφορά στον Ασπρόπυργο των εγκαταστάσεων για τα αθλήματα της Πάλης, της Πυγμαχίας, του Τζούντο, της Τοξοβολίας, του Μπέιζμπολ και Σόφτμπολ. Οι εγκαταστάσεις αυτές στο Φάκελο Διεκδίκησης προβλέπονταν να γίνουν στο Φάληρο και στο Δέλτα του Ιπποδρόμου. Τώρα οι δύο αυτές περιοχές αποσυμφορούνται σημαντικά, αφού στο μεν Φάληρο προβλέπεται να παραμείνει μόνο η εγκατάσταση για το Μπιτς Βόλεϊ, ενώ στον Ιππόδρομο τα αθλήματα του Τάε Κβο Ντο και του Βόλεϊ.
  • Η μεταφορά στα λατομεία "Μερέντα" στο Μαρκόπουλο από το Τατόι του Ιππικού Κέντρου και του Ιπποδρόμου.
  • Για το Κέντρο Κωπηλασίας αποφασίστηκε το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα που περιέχει τη χωροθέτησή του στο Σχινιά να παραπεμφθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας για να γνωματεύσει αν είναι ή όχι αντισυνταγματική η χωροθέτηση αυτή στον προστατευόμενο υδροβιότοπο. Αν το ΣτΕ κρίνει τη χωροθέτηση αυτή αντισυνταγματική, δεν αποκλείεται να εξεταστεί η λύση της Υλίκης.
  • Ανοιχτό μένει προς το παρόν το θέμα της μεταφοράς στη Δραπετσώνα και συγκεκριμένα στο χώρο του εργοστασίου των Λιπασμάτων, των εγκαταστάσεων για την Ξιφασκία και το Χάντμπολ. Κι αυτό γιατί προηγουμένως απαιτείται κυβερνητική απόφαση για το κλείσιμο του εργοστασίου.

Ολο πάντως το σχέδιο των νέων χωροθετήσεων θα τεθεί υπό την έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου, που θα γίνει σύμφωνα με πληροφορίες εντός του Ιούλη, αλλά και υπό την προϋπόθεση να δεχτούν τις τροποποιήσεις αυτές οι "αθάνατοι" της ΔΟΕ.

Να προσθέσουμε ότι σε προηγούμενη συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής αποφασίστηκε ο υπερδιπλασιασμός της έκτασης στους πρόποδες της Πάρνηθας, όπου θα ανεγερθεί το Ολυμπιακό Χωριό. Από την κυβέρνηση υποστηρίζεται ότι αυτό έγινε για να αποκλειστεί από την τσιμεντοποίηση ένα μεγάλο μέρος της έκτασης των 800 και πλέον στρεμμάτων που περιέχονταν στο Φάκελο Διεκδίκησης, το οποίο είναι αμιγές δάσος. Επίσης, είχε αποφασιστεί η δημιουργία νησιού έξω από την παραλία του Αγίου Κοσμά για την εξυπηρέτηση του Κέντρου Ιστιοπλοϊας.

Τέλος, πρέπει να αναφέρουμε ότι το μεγαλύτερο μέρος των εγκαταστάσεων αυτών αποφασίστηκε να γίνει με τη μέθοδο της ληστρικής αυτοχρηματοδότησης/συγχρηματοδότησης. Αυτό σημαίνει ότι την εκμετάλλευση του "φιλέτου" των εγκαταστάσεων αυτών θα αναλάβουν για αρκετές δεκαετίες οι ιδιώτες, συμμετέχοντας στο κόστος των έργων με ένα ελάχιστο ποσοστό. Το ελληνικό δημόσιο θα αναλάβει το κόστος των απαλλοτριώσεων - όπου δεν είναι δικές του οι εκτάσεις - θα συμμετάσχει σε ένα ποσοστό στη χρηματοδότηση, ενώ θα προσφέρει και πρόσθετες εγγυήσεις για τη λήψη δανείων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και τις εμπορικές τράπεζες...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με δάνειο από ολλανδική τράπεζα(2001-09-18 00:00:00.0)
Εωλη η κυβερνητική επιμονή(2001-05-19 00:00:00.0)
Κινητικότητα ενόψει του ελέγχου από τα αφεντικά των Αγώνων(2000-11-03 00:00:00.0)
Προσφυγή στο ΣτΕ για τα μεταλλεία(1999-04-17 00:00:00.0)
"Κουρελόχαρτο" το περιβάλλον της Αττικής(1999-03-07 00:00:00.0)
Οριστικοποιήθηκαν οι χωροθετήσεις και το μεγάλο φαγοπότι...(1998-08-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ