Σάββατο 19 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 47
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΩΠΗΛΑΤΟΔΡΟΜΙΟ ΣΧΟΙΝΙΑ
Εωλη η κυβερνητική επιμονή

Ανακοίνωση, με πολλούς αποδέκτες, της «Πρωτοβουλίας για τη Διάσωση του Σχοινιά- Μαραθώνα», μετά τις εξελίξεις στη διυπουργική για το αγώνισμα του σλάλομ

«Η κυβέρνηση φαίνεται ότι επιμένει στη διατήρηση της χωροθέτησης του κωπηλατοδρομίου στην περιοχή, στάση κοντόφθαλμη, αφού δεν είναι δυνατόν να ξεπεραστεί το γεγονός ότι η συγκεκριμένη χωροθέτηση είναι νομικά έωλη και ηθικά απαράδεκτη». Αυτό επισημαίνει με χτεσινή ανακοίνωσή της η «Πρωτοβουλία για τη Διάσωση του Σχοινιά-Μαραθώνα», με αφορμή τις εξελίξεις που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της πρόσφατης διυπουργικής όσον αφορά στη χωροθέτηση των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων στο Σχοινιά-Μαραθώνα και το γεγονός ότι η κυβέρνηση διά στόματος υπουργού Πολιτισμού τροποποιεί μερικώς το σχεδιασμό των έργων, αποσύροντας τα έργα του σλάλομ.

Ταυτόχρονα, η «Πρωτοβουλία» τονίζει ότι «ο σάλος και οι αντιδράσεις που ξέσπασαν σε όλον τον κόσμο για την καταστροφική αλλοίωση τόσο ενός πολύτιμου οικοσυστήματος όσο και μιας τοποθεσίας, που αποτελεί εστιακό σημείο ιστορικής μνήμης για την ανθρωπότητα, φαίνεται ότι αρχίζουν να αποδίδουν καρπούς». Στη συνέχεια η «Πρωτοβουλία» καλεί:

  • Την κυβέρνηση να προχωρήσει σε άμεση αλλαγή της χωροθέτησης των Ολυμπιακών έργων επιλέγοντας λύσεις από αυτές που έχουν ήδη υπεύθυνα προταθεί (Υλίκη και Γιάννενα) και έχουν το πλεονέκτημα του μικρότερου περιβαλλοντικού και οικονομικού κόστους.
  • Το ΥΠΕΧΩΔΕ να εντάξει άμεσα την περιοχή Μαραθώνα-Σχοινιά στο Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών ΦΥΣΗ 2000, σύμφωνα με τις επιταγές και τους περιορισμούς των διεθνών συμβατικών υποχρεώσεων της χώρας, προωθώντας αμέσως μέτρα για τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής και τη βελτίωση της υφιστάμενης κατάστασης, με σεβασμό στην ιστορική μνήμη και γνώμονα τα όσα επιτάσσουν οι διεθνείς συνθήκες για τις προστατευόμενες περιοχές.
  • Το υπουργείο Πολιτισμού να αντιληφθεί επιτέλους ότι είναι αναρμόδιο για χωροθετήσεις έργων υπερτοπικής σημασίας και να εγκαταλείψει τα περί χωροθέτησης του σλάλομ στο Ελληνικό όνειρά του, τα οποία το μόνο που θα επιφέρουν είναι επιβάρυνση μιας ήδη επιβαρυμένης περιοχής.
  • Τους Ελληνες πολίτες να εντείνουν τις προσπάθειές τους και τις κινητοποιήσεις τους, έως ότου υποχρεώσουν την κυβέρνηση και την Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων να πράξουν το καθήκον τους, σεβόμενες τον τόπο, τους ανθρώπους, την Ιστορία και το περιβάλλον.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ