Σάββατο 19 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 47
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Νέα βενζίνη σε αντικατάσταση της σούπερ;

Τη διάθεση νέου τύπου βενζίνης, υποκατάστατου της μολυβδωμένης βενζίνης «σούπερ», η οποία θα καταργηθεί από την 1η Γενάρη 2001, εισηγείται το υπουργείο Μεταφορών - Επικοινωνιών.

Για την επίλυση του προβλήματος, που αφορά 2.000.000 κυκλοφορούντα αυτοκίνητα στην Ελλάδα (σχεδόν ο μισός στόλος), τα οποία κινούνται με «σούπερ» βενζίνη, απαιτείται κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Εθνικής Οικονομίας, Οικονομικών, Ανάπτυξης, ΠΕΧΩΔΕ και Μεταφορών.

Το υπουργείο Μεταφορών προχώρησε σε καταγραφή των κυκλοφορούντων βενζινοκίνητων αυτοκινήτων παλιάς τεχνολογίας και τα κατέταξε σε τρεις κατηγορίες, ανάλογα με τις μετατροπές που χρειάζεται ο κινητήρας τους για να «καίνε» αμόλυβδη βενζίνη 95 οκτανίων (RON): Αυτά που δε χρειάζονται μετατροπή, αυτά που χρειάζονται μικροπαρεμβάσεις στον κινητήρα, π.χ ρύθμιση χρόνου προανάφλεξης, και αυτά που χρειάζονται σημαντικές μετατροπές (αλλαγή υποδοχών βαλβίδων, ενδεχόμενη αντικατάσταση κυλινδροκεφαλής κλπ.). Σύμφωνα με το υπουργείο Μεταφορών, για τα αυτοκίνητα αυτά, απαιτείται η χρήση ενός καυσίμου υποκατάστατου της βενζίνης «σούπερ», που να εξασφαλίζει την ομαλή λειτουργία του κινητήρα, έξοδα συντήρησης και να είναι αβλαβές για την υγεία.

Ο υπουργός Μεταφορών, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αν οι κάτοχοι αυτοκινήτων παλιάς τεχνολογίας θα υποχρεωθούν να αλλάξουν τα οχήματά τους, είπε: «Προφανώς όχι».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ