Σάββατο 11 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Βαθιά οδύνη για το θάνατο του Αντώνη Καλαμπόγια

Η κηδεία του γίνεται, τη Δευτέρα 13 Ιουλίου ώρα 4.00 μμ, από το νεκροταφείο Παλαιού Φαλήρου

Βαθιά οδύνη προκάλεσε στους κομμουνιστές, αλλά και σ' όσους έτυχε να τονγνωρίσουν στους λαϊκούς μαζικούς, κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες για κοινωνική προκοπή και εθνική ανεξαρτησία, ο θάνατος του Αντώνη Καλαμπόγια μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ, η κηδεία του οποίου γίνεται τη Δευτέρα 13 Ιουλίου από το νεκροταφείο Παλαιού Φαλήρου.

Ο Αντώνης Καλαμπόγιας πέθανε προχτές από ανίατη ασθένεια σε ηλικία 71 χρονών. Οργανώθηκε από το 1943 στο ΚΚΕ, σε ηλικία 18 χρονών, μένοντας πιστός στα ιδανικά και τα οράματα του Κόμματος μέχρι το τέλος της ζωής του. Στην κομματική του ζωή στάθηκε σταθερός και αταλάντευτος στις αρχές του μαρξισμού - λενινισμού και του προλεταριακού διεθνισμού, ενώ αναδείχτηκε στα ανώτατα καθοδηγητικά όργανα του κόμματος, μέλος της ΚΕ του επί 30 συνεχή χρόνια μέχρι το τέλος της ζωής του. Αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, μετά την ήττα και στη διάρκεια της παρανομίας του Κόμματος, ακολούθησε την τύχη όλων των αγωνιστών, με διώξεις, παρανομία, προσφυγιά, αφαίρεση ιθαγένειας, καταδίκες, ενώ επικηρύχτηκε δύο φορές από το μετεμφυλιοπολεμικό καθεστώς.

Στην Ελλάδα επέστρεψε από την προσφυγιά - τη σοσιαλιστική Ρουμανία - το 1976, χωρίς άδεια επαναπατρισμού, την οποία δεν του έδιναν οι ελληνικές αρχές. Από τότε εργάστηκε σε κομματική δουλιά, ενώ το 1977 ήταν υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ.

Ανακοινώσεις και τηλεγραφήματα

Για το θάνατο του Αντώνη Καλαμπόγια με ανακοινώσεις και τηλεγραφήματα προς την ΚΕ του ΚΚΕ, εκφράζουν τη βαθιά θλίψη τους οι κομμουνιστές και κομμουνίστριες, οι Κνίτες και οι Κνίτισσες, αλλά και οι σύντροφοι και συνάδελφοί του που τον γνώρισαν στους αγώνες του ναυτεργατικού κινήματος. Συγκεκριμένα:

  • Σε ανακοίνωσή του το ΚΣ της ΚΝΕ τονίζει: "Εκφράζουμε τη βαθιά θλίψη για το θάνατο του σ. Αντώνη Καλαμπόγια, που ολόκληρη τη ζωή του στάθηκε αταλάντευτα, χωρίς να υπολογίζει προσωπικές θυσίες, στην πρώτη γραμμή των αγώνων του λαού μας, πιστός στα ιδανικά και τις αξίες του Κόμματος μας, του ΚΚΕ.

Ολόκληρη η ζωή του ήταν στενά δεμένη με αυτούς τους αγώνες, τις κατακτήσεις του λαϊκού κινήματος, τις διώξεις και τους κατατρεγμούς των πρωτοπόρων αγωνιστών που οργάνωσε το αστικό κράτος, με την ίδια την ιστορία του τιμημένου ΚΚΕ.

Σε όλη την πολυτάραχη ζωή του στάθηκε όρθιος, πιστός στο Κόμμα της εργατικής τάξης, δίνοντας τα πάντα στον αγώνα για το δίκιο, τη δημοκρατία, την ανεξαρτησία, το φωτεινό μέλλον, το σοσιαλισμό.

Αυτά τα ιδανικά υπηρέτησε από όλες τις στελεχικές θέσεις και χρεώσεις που το Κόμμα τού ανέθεσε, όπως και από τη θέση του υπεύθυνου του "Οδηγητή", σε συνθήκες παρανομίας, το 1968.

Για τους Κνίτες και τις Κνίτισσες, ο Αντώνης Καλαμπόγιας αποτελεί παράδειγμα πρωτοπόρου κομμουνιστή, εμπνέει και διαπαιδαγωγεί τους νέους που δε συμβιβάζονται, που αρνούνται να σκύψουν το κεφάλι, αποδεικνύοντας, με το προσωπικό παράδειγμα, το μεγαλείο του αγώνα, της ανιδιοτελούς προσφοράς στην υπόθεση της υπεράσπισης των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης, του λαού μας και της νεολαίας.

Με το Κόμμα μας, βαδίζουμε σταθερά στα βήματα του σύντροφου Αντώνη Καλαμπόγια, συνεχίζουμε τους αγώνες του, τους αγώνες μας".

  • Η ΝΕ Ικαρίας - Φούρνων του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή της αναφέρει:

"Με θλίψη και οδύνη πληροφορηθήκαμε την απώλεια του αγαπημένου μας συντρόφου, Αντώνη Καλαμπόγια.

Οι κομμουνιστές της Ικαρίας και των Φούρνων και ο δημοκρατικός λαός του νησιού μας συμμετέχουμε, με όλη μας την καρδιά, στο βαρύ πένθος για το θάνατο του δικού μας Αντώνη. Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στην ΚΕ του ΚΚΕ για την απώλεια του εκλεκτού της μέλους.

Εκφράζουμε τη βαθιά μας συμπάθεια στη συντρόφισσά του ΤΙΚΩ, στα παιδιά του, στη μητέρα του Δέσποινα, στα αδέρφια του και σ' όλους τους οικείους του. Η κομματικότητα του αγαπημένου μας συντρόφου, η συνέπειά του στην πάλη για την υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων θα είναι πάντα παράδειγμα για τους κομμουνιστές των νησιών μας".

  • Η ΚΟΒ Ραχών Ικαρίας του ΚΚΕ εκφράζει τη βαθιά της λύπη για τον πρόωρο χαμό του ξεχωριστού συντρόφου Αντ. Καλαμπόγια.
  • Η Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού με τηλεγράφημά της προς την ΚΕ του ΚΚΕ που υπογράφει ο πρόεδρός της Γεώργιος Τούσσας,αναφέρει:

"Εκφράζουμε τα βαθιά μας συλλυπητήρια για το χαμό του συντρόφου ναυτεργάτη Αντώνη Καλαμπόγια που αφιέρωσε όλη του τη ζωή στους αγώνες για τα συμφέροντα των ναυτεργατών και, γενικότερα, της εργατικής τάξης, για κοινωνική δικαιοσύνη και προκοπή".

  • Η Ρίτσα Τσιακίρη προσφέρει στο ΚΚΕ για το θάνατο του Αντώνη Καλαμπόγια το ποσό των 10.000 δραχμών.
  • Μεγάλη η λύπη μου για το χαμό του αδάμαστου, ξεχωριστού κομμουνιστή, του εξαιρετικού ανθρώπου, του εκλεκτού μου φίλου ΑΝΤΩΝΗ ΚΑΛΑΜΠΟΓΙΑ.

Συλλυπούμαι θερμά την οικογένειά του.

Αντί για στεφάνι στον τάφο του προσφέρω 20.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

Νίκος Κοϊνης


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ