Σάββατο 11 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μονόδρομος η αλληλεγγύη και η φιλία των λαών

Η Β' Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας Βαλκανικών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη

"Οι λαοί των Βαλκανίων, μπορούν και πρέπει να λύσουν τα προβλήματά τους χωρίς έξωθεν παρεμβάσεις, χωρίς πολέμους και μειονοτικές διαμάχες. Πρέπει να αποφευχθεί ο πόλεμος στο Κόσσοβο, διαφορετικά ο κίνδυνος απειλεί όλη τη Βαλκανική". Αυτό το μήνυμα έστειλαν οι περισσότεροι εκπρόσωποι των χωρών και οργανώσεων που συμμετείχαν στη χτεσινή πρώτη μέρα των εργασιών της Β' Γενικής Συνέλευσης της Ομοσπονδίας Βαλκανικών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, η οποία διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη. Στα πλαίσια της Β' Συνέλευσης που θα εξετάσει τη διεύρυνση της Ομοσπονδίας και με άλλες οργανώσεις από το βαλκανικό χώρο, χτες πραγματοποιήθηκε διάσκεψη των Οργανώσεων Νεολαίας για την ειρήνη, την εργασία και τη συνεργασία στην περιοχή. Η Ομοσπονδία έχει 20 μέλη, από την Αλβανία, τη Βουλγαρία, τη Γιουγκοσλαβία, τη Ρουμανία και την Ελλάδα, ενώ στις εργασίες της συμμετέχουν επίσης οργανώσεις από τη Μολδαβία, την Κροατία και την ΠΓΔΜ.

Στην παρέμβασή του ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ ο Ευ. Μαχαίρας ξεκαθάρισε πως η κατάσταση που δημιουργήθηκε και συντηρείται στα Βαλκάνια, εντάσσεται στα σχέδια των Αμερικάνων και Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών για να επιβάλουν τα συμφέροντά τους, να χαράξουν νέα σύνορα και να δημιουργήσουν προτεκτοράτα. Μεταξύ άλλων ανέφερε πως οι βαλκανικοί λαοί πρέπει να λύσουν με ειρηνικό τρόπο τα προβλήματά τους και να μην επιτρέψουν στο ΝΑΤΟ και τους Αμερικανούς να επιβάλουν τις δικές τους λύσεις. "Το πρόβλημα στο Κόσσοβο - είπε - είναι πρόβλημα μειονοτήτων. Αν όλες οι μειονότητες των Βαλκανίων ενεργούσαν όπως στο Κόσσοβο θα έπρεπε να ζητούν να αποσχιστούν και να δημιουργήσουν νέα σύνορα, δικά τους κράτη. Ετσι θα είχαμε έναν παμβαλκανικό πόλεμο. Για να αποφευχθεί κάτι τέτοιο, πρέπει να αναγνωριστούν στις μειονότητες όλα τα δικαιώματά τους".

Τέλος, αναφερόμενος στο ρόλο που πρέπει να παίξει η Ομοσπονδία, ο Ευ. Μαχαίρας τόνισε πως θα πρέπει να λέει την αλήθεια για όσα γίνονται σε βάρος των βαλκανικών λαών, να τη χαρακτηρίζει η ενότητα, η καθαρότητα σκοπών και κατευθύνσεων: "Αν αγωνιστούμε προς αυτή την κατεύθυνση έχουμε να προσφέρουμε. Εάν ενεργήσουμε διστακτικά, θα έχουμε συγκρούσεις και θα φτιάξουμε το έδαφος για να επέμβουν οι μεγάλες δυνάμεις", κατέληξε.

Την έναρξη των εργασιών χαιρέτισε εκ μέρους του ΚΣ της ΚΝΕ ο Δ. Μαϊκίδης."Το πραγματικό ερώτημα που τίθεται σήμερα μπροστά στους λαούς, - είπε - είναι "αντίσταση ή υποταγή στην ιμπεριαλιστική νέα τάξη πραγμάτων". Η μόνη απάντηση που διασφαλίζει τα συμφέροντα των λαών της περιοχής και την ειρήνη είναι η συστηματική αντίσταση και πάλη κατά των ιμπεριαλιστικών σχεδίων και επεμβάσεων. Μονόδρομο αποτελεί η διεθνής αλληλεγγύη και η φιλία των λαών. Η συναδέλφωση χτίζεται με τη συμπαράσταση στους κοινωνικούς αγώνες των νέων και των λαών της περιοχής για τα δικαιώματά τους, για προκοπή, για συνδικαλιστικές και πολιτικές ελευθερίες".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ