Σάββατο 11 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΖΑΚΥΝΘΟΣ
Κινδυνεύουν οι χελώνες

Συνεχίζεται η καταστροφή των προστατευόμενων, από το 1990 με Προεδρικό Διάταγμα, παραλιών του Γέρακα και της Δάφνης Ζακύνθου,που αποτελούν σημαντικούς τόπους ωοτοκίας της χελώνας "Καρέττα - καρέττα" στη Μεσόγειο.

Και μάλιστα, όπως κατήγγειλε χτες ο Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας "με την ανοχή του κράτους και των τοπικών αρχών, όχι μόνο συνεχίζονται οι παρανομίες που γίνονται χρόνια σε αυτές τις παραλίες, αλλά ξεπερνούν φέτος κάθε προηγούμενο".

Στην παραλία της Δάφνης εκτελούνται παράνομες χωματουργικές και οικοδομικές εργασίες οι οποίες έχουν καταστρέψει μέρος της αμμουδιάς. Ταυτόχρονα ο Γέρακας έχει γεμίσει από ομπρέλες και ξαπλώστρες οι οποίες βάσει του ΠΔ απαγορεύονται, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει επαρκής χώρος για να γεννούν οι χελώνες. Ούτε ο Γέρακας, ούτε η Δάφνη, επισημαίνει ο Σύλλογος, θυμίζουν προστατευόμενες παραλίες ωοτοκίας, σε επικείμενο μάλιστα Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο.

Το αποτέλεσμα είναι οι παραλίες ωοτοκίας να παραδίδονται στο βωμό των μικροσυμφερόντων των τοπικών ιθυνόντων. Ετσι, χωρίς φύλαξη - είναι η πρώτη φορά μετά από τόσα χρόνια που δεν υπάρχουν φύλακες - και με κατεστραμμένες εσκεμμένα τις ενημερωτικές πινακίδες της Νομαρχίας, ο βιότοπος γνωρίζει την υποβάθμιση μέρα με τη μέρα.

Ο Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας καταλογίζει, για την κατάσταση που επικρατεί και την καταστροφή που συντελείται, ευθύνες τόσο στα συναρμόδια υπουργεία - ΥΠΕΧΩΔΕ, ΥΕΝ και Δημόσιας Τάξης - όσο και στην Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Και καλεί "όλους όσοι καθορίζουν την τύχη του περιβάλλοντος στη χώρα μας να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να επαναφέρουν την τάξη στο σημαντικότερο βιότοπο της "Καρέττα - καρέττα" στη Μεσόγειο".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ