Σάββατο 24 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΔΕΗ»
Αγώνας τώρα ενάντια στις αντεργατικές επιλογές

Η «Αγωνιστική Συνεργασία» καλεί τους εργαζόμενους να μην αγοράσουν μετοχές της ΔΕΗ. Αφού παραθέτει τους λόγους που οδηγούν την κυβέρνηση να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και τις συνέπειες που αυτή θα έχει, καλεί τους εργαζόμενους σε αγώνα

Με μια ανακοίνωση-κάλεσμα προς τους εργαζομένους, η «Αγωνιστική Συνεργασία» της ΔΕΗ «ξεδιαλύνει» τους στόχους της κυβέρνησης και του μεγάλου κεφαλαίου, που επιζητεί την εδώ και τώρα ιδιωτικοποίηση της Επιχείρησης. Εξηγεί ποιες θα είναι οι συνέπειες για τους εργαζόμενους και για το σύνολο του ελληνικού λαού και τους καλεί σε αγώνα, ενώ προτρέπει τους εργαζόμενους να μην αγοράσουν μετοχές της ΔΕΗ, διότι με τον τρόπο αυτό συναινούν στην ιδιωτικοποίησή της.

Η ανακοίνωση αναφέρει: «Η "καινούρια" κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ φρόντισε μετά την ορκωμοσία της να ξεδιαλύνει τυχόν αυταπάτες και να δηλώσει ότι με μεγαλύτερη συνέπεια και αποφασιστικότητα θα προχωρήσει την αντιλαϊκή πολιτική. Ο αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης, κ. Τσοχατζόπουλος, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι "αποτελεί σταθερή κατεύθυνση του υπουργείου η έγκαιρη μετοχοποίηση της ΔΕΗ". Από κοντά και οι πλειοψηφίες της ΓΕΝΟΠ συστήνουν βιαστικά "χρηματιστηριακό γραφείο" για να διαθέσουν μετοχές-δολώματα στο προσωπικό!

Η ιδιωτικοποίηση των στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεων, η προώθηση της συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης του κεφαλαίου, με τη συγχώνευση των τραπεζών Εθνικής και Πίστεως, το ξεπούλημα της ΕΤΒΑ και παράλληλα η κατάργηση εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων αποτελούν κεντρική πολιτική επιλογή, έρχονται να απαντήσουν στις σημερινές ανάγκες του κεφαλαίου.

Κυβέρνηση και διοίκηση οδηγούν τη ΔΕΗ στις αρχές Δεκέμβρη στο χρηματιστήριο. Κατ' αρχάς με 18%, με προοπτική την πλήρη ιδιωτικοποίηση. Η εμπειρία του ΟΤΕ και των ΕΛΠΕ για το πώς οι διασφαλίσεις του 51% στο δημόσιο έγιναν 30% είναι ακόμα νωπή.

Η μετοχοποίηση συνιστά πολιτική απόφαση, που δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα του ελληνικού λαού, την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας, της παραγωγικής βάσης της χώρας και έρχεται σε απευθείας σύγκρουση με τα συμφέροντα των εργαζομένων.

Είναι συνέχεια της συμφωνίας για το ξεπούλημα του Ασφαλιστικού, του νόμου για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, της μετατροπής της ΔΕΗ σε ΑΕ.

Προωθεί την απευθείας είσοδο των ιδιωτών στην Επιχείρηση και μέσα από αυτήν στον ηλεκτρενεργειακό τομέα της χώρας. Οι αυριανοί μεγαλομέτοχοι θα αποκτήσουν τη δυνατότητα να παρεμβαίνουν στα έργα, στις προμήθειες, στα τιμολόγια.

Δεν κρατούν ούτε τα προσχήματα

Στην αίτηση εισαγωγής που κατέθεσαν στο χρηματιστήριο εμφανίζουν την αξία της ΔΕΗ σε 1,3 τρισεκατομμύρια δραχμές. Με "πρόχειρους" υπολογισμούς αποτιμούν τα πάγιά της σε 3 τρισεκατομμύρια, ενώ είναι γνωστό ότι είναι πολλαπλάσια. Στόχος της υποτίμησης: Η κερδοσκοπία του μεγάλου κεφαλαίου. Δεν αναγράφουν πουθενά στα περιουσιακά στοιχεία της Επιχείρησης την ασφαλιστική μας περιουσία των 3,2 τρισεκατομμυρίων και το ρόλο που έπαιξε στην ανάπτυξη της ΔΕΗ εδώ και 50 χρόνια.

Εκτιμούν σαν κινδύνους για τα κέρδη των μεγαλομετόχων

  • Τα χαμηλά τιμολόγια σε νησιά και αγρότες
  • Τις ασφαλιστικές απαιτήσεις εργαζομένων και συνταξιούχων
  • Το "υπεράριθμο" προσωπικό
  • Τις διεκδικήσεις των εργαζομένων.

Προετοιμάζουν έτσι το έδαφος για παραπέρα μείωση του αριθμού των εργαζομένων, για ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, για χτύπημα εργατικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων. Σηματοδοτούν το τέλος για τα όποια ψήγματα κοινωνικής πολιτικής είχαν κατακτηθεί από την πίεση του λαϊκού κινήματος, την πλήρη κυριαρχία της λογικής του κέρδους στη λειτουργία της Επιχείρησης. Πιέζουν για αύξηση της κερδοφορίας μέσα από τη μείωση του εργατικού κόστους.

Αγώνας τώρα ενάντια στις αντεργατικές επιλογές

Η αναδιοργάνωση που προωθείται εξυπηρετεί αυτούς τους σκοπούς, δεν έχει καμία σχέση με τις ανάγκες των εργαζομένων, του ελληνικού λαού.

Τα σχέδιά τους θα διευκολυνθούν εάν επιτύχουν τη συναίνεση ή την αδρανοποίηση των εργαζομένων και των συνταξιούχων. Αυτή την κατεύθυνση εξυπηρετεί η διάθεση "πακέτου μετοχών με ειδικούς όρους" στους εργαζόμενους.

Αρωγό στην προσπάθειά τους έχουν τις ηγεσίες της ΓΕΝΟΠ, της ΠΟΣ και των σωματείων που υιοθετούν τη μετοχοποίηση χρησιμοποιώντας σαν "φύλλο συκής" τη διατήρηση του 51%.

Καλλιεργούν την απογοήτευση εμφανίζοντας την ιδιωτικοποίηση σαν αναγκαία και αναπόφευκτη. Αναγορεύουν την κερδοφορία των ιδιωτών σε στόχο των εργαζομένων. Ταυτόχρονα, δημιουργούν αυταπάτες ότι με τις "κατάλληλες προϋποθέσεις" (διασπορά μετοχών, αποτίμηση πραγματικής αξίας, κατάλληλος χρόνος να πάνε τα χρήματα στη ΔΕΗ κλπ.) η μετοχοποίηση μπορεί να είναι σε όφελος της Επιχείρησης και των εργαζομένων.

Για άλλη μια φορά έλυσαν (!!!) το Ασφαλιστικό. Στον κρατικό προϋπολογισμό (σελ. 77) για το 2002 αποκαλύπτεται ότι τα χρήματα προς τον ΟΑΠ δίνονται "αντιπαροχή έναντι παραχώρησης περιουσίας".

Αγοράζοντας μετοχές, σημαίνει συναίνεση:

  • Στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ
  • Στη χειροτέρευση των εργασιακών σχέσεων
  • Στο χάρισμα της ασφαλιστικής περιουσίας
  • Στην αύξηση των τιμολογίων της λαϊκής κατανάλωσης.

Για μας δεν υπάρχει καλή και κακή ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Οποιαδήποτε μορφή εξυπηρετεί τις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου.

Η "Αγωνιστική Συνεργασία" καλεί τους εργαζόμενους να μη συνεργήσουν στα σχέδια της κυβέρνησης, ΝΔ, διοίκησης και πλειοψηφίας της ΓΕΝΟΠ (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΑΔ). Να αντιταχθούν στη μετοχοποίηση-ιδιωτικοποίηση. Να μην αγοράσουν καμία μετοχή.

Να παλέψουν για ΔΕΗ και ενεργειακό τομέα κρατικό, ενιαίο, στα πλαίσια μιας οικονομίας με κοινωνικοποιημένα τα βασικά μέσα παραγωγής. Μόνο μέσα σε αυτά τα πλαίσια μπορούν να συνδυαστούν αρμονικά:

  • Η φθηνή παροχή ενέργειας για τις λαϊκές ανάγκες
  • Η μείωση του βαθμού εξάρτησης της χώρας και η ασφάλεια εφοδιασμού
  • Η αξιοποίηση των εγχώριων πηγών ενέργειας (λιγνίτης, νερά κλπ.)
  • Η κατοχύρωση και διεύρυνση των δικαιωμάτων των εργαζομένων (μισθολογικές, ασφαλιστικές, εργασιακές κατακτήσεις).

Κάθε συνδικαλιστής, κάθε τοπική επιτροπή πρέπει να πάρει θέση. Μισόλογα και σκοπιμότητες δε χωρούν.

Συνάδελφοι, πάρτε την υπόθεση στα χέρια σας! Αντισταθείτε στις επιλογές των συμβιβασμένων ηγεσιών ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΑΔ, που μετά την υπογραφή συμφωνίας για ξεπούλημα του Ασφαλιστικού μας μετατρέπουν τώρα τη ΓΕΝΟΠ σε "χρηματιστηριακή εταιρία" μοιράζοντας "κωδικούς" στους εργαζόμενους.

Δεν μπορείς να είσαι με τους εργαζόμενους και ταυτόχρονα να λες "ναι" στη μετοχοποίηση. Δεν μπορούμε να λέμε "όχι" στη μείωση του προσωπικού και ταυτόχρονα "ναι" στην αναδιοργάνωση της ΔΕΗ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ