Τετάρτη 20 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΑΝΙΑ
Μεγάλο αγροτικό συλλαλητήριο

Αγωνιστική συνέχεια δίνουν σήμερα οι αγρότες της Λέσβου και της Θεσσαλονίκης

Ενα από τα μεγαλύτερα συλλαλητήρια των τελευταίων χρόνων πραγματοποίησαν χτες οι αγροτοκτηνοτρόφοι των Χανιών, απαιτώντας αγωνιστικά λύσεις στα οξυμένα προβλήματά τους.

Πολλές εκατοντάδες αγρότες και κτηνοτρόφοι του νομού έδωσαν μαχητικό αγωνιστικό "παρών" στο κάλεσμα της Παγχανιώτικης Συντονιστικής Επιτροπής και συγκεντρώθηκαν χτες το πρωί στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς των Χανιών, όπου κεντρικός ομιλητής ήταν το μέλος της ΣΕΑ Σοφ. Τσουρουνάκης.Στο πλευρό τους βρέθηκαν και εκατοντάδες μαθητές των Χανιών και όλοι μαζί, μετά το τέλος της συγκέντρωσης, πραγματοποίησαν πορεία προς τη Νομαρχία, βροντοφωνάζοντας αγροτικά και μαθητικά συνθήματα. Οι αγωνιζόμενοι αγροτοκτηνοτρόφοι "γαρνίρισαν" το χώρο έξω από τη Νομαρχία, ρίχνοντας πορτοκάλια και ελαιόκαρπο και αδειάζοντας ποσότητες γάλατος.

Στη Νομαρχία αντιπροσωπεία των αγροτοκτηνοτρόφων συναντήθηκε με το νομάρχη Χανίων κ. Κατσαβάκη,στον οποίο επέδωσαν το ψήφισμα και του ζήτησαν να κλείσει συνάντηση με τον υπουργό Γεωργίας. Κάτι που δεν έγινε τελικά, με τη δικαιολογία ότι ο υπουργός έλειπε στις Βρυξέλλες. Οσο για τα αιτήματα των αγροτών, ο νομάρχης συμφώνησε... διαφωνώντας. Εξάντλησε την επιχειρηματολογία του στο τι επιτρέπει και τι όχι η ΕΕ, για να καταλήξει ότι είναι αντίθετος στην ικανοποίηση του βασικού αιτήματος να συγκεντρώσει το κράτος το λάδι και να εγγυάται τιμή 1.000 δραχμές το κιλό.

Στο πλευρό των αγροτοκτηνοτρόφων στάθηκαν με κείμενο συμπαράστασης 15 δήμαρχοι του Νομού Χανιών (περίπου οι μισοί δήμαρχοι της περιοχής) τονίζοντας πως τα σημερινά αδιέξοδα οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια τους αγροτικούς δήμους να μείνουν χωρίς δημότες. Το κείμενο αυτό υπέγραψαν οι δήμαρχοι: Μυθήμνης,Ινναχωρίου,Κισσάμου,Πελεκάνου,Πλατανιά,Σφακίων,Γεωργιούπολης,Ανατ. Σελίνου,Βουκολίων,Φρε,Κεραμείων,Αρμενών,Κρυονερίδας,Θέρισου και Μουσουρών.

Στο τέλος του χτεσινού συλλαλητηρίου οι αγροτοκτηνοτρόφοι του νομού Χανιών έδωσαν υπόσχεση για συνέχιση του αγώνα και συμφώνησαν να πραγματοποιήσουν νέο παγχανιώτικο συλλαλητήριο στις 9 του Φλεβάρη.

Τα κύρια αιτήματα των αγροτοκτηνοτρόφων είναι:

  • Για το λάδι: Η τιμή του να ξεκινάει από τις 1.000 δραχμές το κιλό και να μειώνεται ανάλογα με την οξύτητα -προκειμένου να διασφαλιστεί αυτή η τιμή να αναλάβει το κράτος τη συγκέντρωσή του. Να μην εφαρμοστούν οι νέοι κανονισμοί που αποφασίστηκαν στις Βρυξέλλες (πλαφόν, κατάργηση παρέμβασης, επιδότηση ανά δέντρο).
  • Για τα πορτοκάλια: Η τιμή τους να καλύπτει το κόστος παραγωγής και να μένει στον παραγωγό ένα λογικό κέρδος. Να ενισχυθούν οι εξαγωγές και να καταργηθούν οι εξαγωγικές ποσοστώσεις προς τρίτες χώρες. Παράλληλα, να παρθούν μέτρα προστασίας της εγχώριας παραγωγής χυμών, να καταργηθούν οι ποσοστώσεις και τα πρόστιμα για τα χυμοποιήσιμα πορτοκάλια και να δοθούν ολόκληρες οι επιδοτήσεις στο σύνολο της παραγωγής.
  • Για την κτηνοτροφία: Τιμές ικανοποιητικές για τους κτηνοτρόφους σε γάλα και κρέας. Να καλυφτούν από τον κρατικό προϋπολογισμό οι μειώσεις των επιδοτήσεων στα αιγοπρόβατα.

Οι αγροτοκτηνοτρόφοι των Χανίων ζητούν, επίσης: Να μειωθεί το κόστος παραγωγής και να επιδοτηθούν οι θαλάσσιες μεταφορές. Τέλος, να χρηματοδοτηθούν και να ολοκληρωθούν όλα τα αναγκαία έργα, προκειμένου να αυξηθεί η αγροτική παραγωγή (αρδευτικά δίκτυα, λιμνοδεξαμενές, αγροτικοί δρόμοι κλπ).

Σε Λέσβο και Θεσσαλονίκη

Τη "σκυτάλη" του αγώνα παίρνουν σήμερα οι αγρότες της Λέσβου και της Θεσσαλονίκης. Στη Λέσβο οι ελαιοπαραγωγοί πραγματοποιούν παλλεσβιακό συλλαλητήριο, σήμερα στις 11 πμ στην πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη. Οι αγρότες της Δυτικής Υπαίθρου της Θεσσαλονίκης προχωρούν σήμερα σε αποκλεισμούς υποκαταστημάτων της ΑΤΕ στη Χαλκηδόνα και στη Χαλάστρα. Το ερχόμενο Σάββατο έχει προγραμματιστεί από τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Λαγκαδά αγωνιστική συγκέντρωση στην Παλιοχώρα, ενώ τη Δευτέρα, 25 του μήνα, οι αγρότες θα αποκλείσουν το κεντρικό κατάστημα της ΑΤΕ στη Θεσσαλονίκη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ