Τετάρτη 20 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δημόσια έργα για λίγους και... εκλεκτούς

Την ακόμη μεγαλύτερη συγκεντροποίηση των δημοσίων έργων σε λίγους και "εκλεκτούς" κατασκευαστές, προωθεί η κυβέρνηση και ειδικότερα το ΥΠΕΧΩΔΕ, με μια σειρά κινήσεις που υλοποιεί. Πιο συγκεκριμένα:

  • Με νομοθετική ρύθμιση που προωθείται, δίνεται η δυνατότητα στις μεγάλες τεχνικές εταιρίες που θα τριπλασιάσουν τα ίδια κεφάλαιά τους να αναλαμβάνουν αυτόνομα τα μεγάλα έργα, με προϋπολογισμό μεγαλύτερο από 12 δισ. δρχ., ενώ έως τώρα τα έργα αυτά θα μπορούσαν να τα διεκδικήσουν μόνο σε κοινοπραξία με άλλες τεχνικές εταιρίες. Αυτό σημαίνει ότι πολλές και από τις μεγάλες τεχνικές εταιρίες της χώρας θα αναγκαστούν είτε να προχωρήσουν σε συγχωνεύσεις, είτε να συνεργαστούν με το τραπεζικό κεφάλαιο (και να μπουν έτσι από ένα ακόμη "παράθυρο" οι τράπεζες στα δημόσια έργα), είτε να κλείσουν, αφού δε θα μπορούν να αντέξουν στον ανταγωνισμό.
  • Με τη θέσπιση κινήτρων για τη συγχώνευση τεχνικών εταιριών τα οποία επεξεργάζεται ήδη επιτροπή που συγκροτήθηκε με απόφαση του υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ Χρ. Βερελή. Η μελέτη της επιτροπής αυτής θα είναι έτοιμη μέχρι τον Απρίλη, αλλά ήδη έχουν δει το φως ορισμένες από τις ρυθμίσεις που προωθεί, όπως φοροαπαλλαγές δισεκατομμυρίων, μειωμένη φορολογία για την απόκτηση μηχανημάτων κ.ά.
  • Ενα νέο ξεκαθάρισμα των μητρώων των κατασκευαστών, ώστε να διαγραφούν αρκετές επιχειρήσεις του κλάδου ως "αεριτζίδικες". Ηδη, όπως ανακοινώθηκε επίσημα, μέσα στο 1998 οι υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ προχώρησαν στη διαγραφή από τα μητρώα 64 τεχνικών επιχειρήσεων.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ