Τετάρτη 20 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΡΤΑ
Σε ετοιμότητα για δυναμικές κινητοποιήσεις

Αποφασισμένοι να αντιδράσουν αγωνιστικά δηλώνουν οι αγροτοκτηνοτρόφοι του Νομού Αρτας, σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους και δεν επιλυθούν τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Αυτό αποφασίστηκε σε μαζική σύσκεψη, που έγινε πριν λίγες μέρες, με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων (ΟΑΣ). Η ΟΑΣ Αρτας καλεί τους αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής να βρίσκονται σε ετοιμότητα για την πραγματοποίηση δυναμικών συλλαλητηρίων και κινητοποιήσεων, αφού η κατάσταση πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο.

Οπως επισημάνθηκε στη σύσκεψη, τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες του νομού, λόγω της αντιαγροτικής πολιτικής που εφαρμόζουν κυβέρνηση και ΕΕ, τους οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στο ξεκλήρισμα και τον αφανισμό. Οι παραγωγοί εσπεριδοειδών βρίσκονται αντιμέτωποι με την ασυδοσία των μεσαζόντων, των εμπόρων και των βιομηχάνων που τους δίνουν εκβιαστικά εξευτελιστικές τιμές. Ετσι, η φετινή παραγωγή - παρόλο που ήταν μειωμένη - μένει απούλητη.

Σε αδιέξοδο, λόγω των εξευτελιστικών τιμών, βρίσκονται και οι παραγωγοί βαμβακιού και καλαμποκιού, ενώ τα χρέη τους προς την ΑΤΕ αυξάνονται κατακόρυφα και έχουν γίνει πλέον δυσβάσταχτα.

Η ίδια κατάσταση επικρατεί και με τις τιμές στη βρώσιμη ελιά και το ελαιόλαδο, οι οποίες δεν καλύπτουν ούτε τα έξοδα συγκομιδής και μεταφοράς. Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί το ξεπούλημα της "Δωδώνης" στους ιδιώτες, που βρίσκεται στα "σκαριά" και θα αποτελέσει το τελειωτικό "χτύπημα" για την κτηνοτροφία της περιοχής.

Οι αγρότες του νομού ζητούν άμεσα μέτρα για την απορρόφηση των εσπεριδοειδών σε ικανοποιητικές τιμές, να καταργηθεί ο κανονισμός λειτουργίας των Ομάδων Παραγωγών και οι όροι σύμβασης με τα χυμοποιεία, αλλά και να καλυφθεί από την κυβέρνηση - λόγω της τεράστιας ευθύνης που έχει η ίδια - η διαφορά που προέκυψε μεταξύ της τιμής που όρισε η ΕΕ και αυτής που τελικά διαμορφώθηκε ή θα διαμορφωθεί, για την περσινή και φετινή παραγωγή. Επίσης, να ορίζεται εγγυημένη τιμή για τα εσπεριδοειδή, προκειμένου οι παραγωγοί να μη γίνονται "έρμαια" των μεσαζόντων και των εμπόρων και να γίνει άμεση εξατομίκευση της φετινής ακαρπίας των εσπεριδοειδών, ώστε να δοθούν σύντομα τα χρήματα στους δικαιούχους. Ακόμα ζητούν να δοθούν εθνικές ενισχύσεις στους βαμβακοπαραγωγούς και τους παραγωγούς καλαμποκιού για να καλύψουν τις ζημιές και να δοθούν οι μετοχές της "Δωδώνης" στις συνεταιριστικές οργανώσεις της Ηπείρου, προς όφελος της κτηνοτρόφων της περιοχής και, τέλος, να αρχίσουν άμεσα τα εγγειοβελτιωτικά και άλλα έργα υποδομής του νομού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ