Τετάρτη 20 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Παλλαϊκός ο αγώνας για την Παιδεία

Χιλιάδες εργαζόμενοι, εκπαιδευτικοί, γονείς, διαδήλωσαν χτες στο κέντρο της Αθήνας, στέλνοντας τελεσίδικο μήνυμα: Είμαστε δίπλα στα παιδιά μας, συνοδοιπόροι και συναγωνιστές, για να καταργήσουμε τους δύο νόμους, να "φράξουμε" το δρόμο στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης

Εργάτες, εργαζόμενοι, συνδικαλιστές, συνταξιούχοι, εκπαιδευτικοί - αδιόριστοι και μη - και γονείς, όλοι χτες το βράδυ στο πλευρό των μαθητών. Ολοι παρόντες, για να στείλουν προς την κυβέρνηση το τελεσίδικο μήνυμα: "Τα παιδιά μας δεν είναι μόνα τους σ' αυτόν τον μεγαλειώδη αγώνα. Είμαστε δίπλα τους, συνοδοιπόροι και συναγωνιστές, για να καταργήσουμε τους δύο νόμους, να "φράξουμε" το δρόμο στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης".

Γέμισε με πάθος, γέμισε με πίστη, γέμισε με χιλιάδες κόσμο χτες αργά το απόγευμα η πλατεία Κάνιγγος. Ο λαός της Αθήνας, οι γονείς και οι μαθητές - ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των ΟΛΜΕ, ΔΟΕ, ΕΚΑ, του Συντονιστικού Σωματείων Αθήνας, των Ομοσπονδιών Γονέων Αθήνας και Πειραιά, του Συντονιστικού των Μαθητών και των αδιόριστων εκπαιδευτικών - κατέβηκαν στο χτεσινό συλλαλητήριο, με την ορμή και το πείσμα των νιάτων. Ενωσαν τις φωνές τους με τις καθαρές και αποφασισμένες φωνές των 16άρηδων, ένωσαν τις φωνές τους για να γίνουν ακόμα πιο δυνατά τα συνθήματα: "Δε θα περάσει" και "Αυτή η πολιτική, η αντιλαϊκή, μόνο με αγώνες θα ανατραπεί". Και όλοι μαζί έδωσαν την υπόσχεση πως αύριο Πέμπτη, θα είναι πάλι στους δρόμους, θα είναι πάλι κοντά στα παιδιά τους, που με τον αγώνα τους όλες αυτές τις μέρες "παραδίδουν μαθήματα" δύναμης, ήθους και αξιοπρέπειας.

Το χτεσινό συλλαλητήριο ξεκίνησε λίγο μετά τις 7 μ.μ. με το χαιρετισμό της Χριστίνας Τσεντούρου,προέδρου του Συνδικάτου Ιματισμού - Δέρματος. "Ο αγώνας για μόρφωση είναι ένα μόνο μέρος του αγώνα για το μεροκάματο, είναι ένα μόνο μέρος των αγώνων ενάντια στη σκληρή αντιλαϊκή πολιτική. Γι' αυτό σήμερα όλοι είμαστε εδώ, γι' αυτό και αύριο θα είμαστε πάλι δίπλα σας" είπε προς τους μαθητές η Χρ. Τσεντούρου.

Ο αντιπρόεδρος της ΟΛΜΕ Γρηγόρης Καλομοίρης,στη συνέχεια, επισήμανε πως μετά τις 24ωρες απεργίες που αποφασίστηκαν από τους καθηγητές, ο αγώνας για την κατάργηση των δύο εκπαιδευτικών νόμων γίνεται ακόμα πιο δυνατός. "Φυσικά και θέλουμε τα σχολεία μας ανοιχτά, μα περισσότερο απ' όλα θέλουμε σχολεία και συνειδήσεις ελεύθερες. Εμείς οι καθηγητές δε θα αφήσουμε τα όνειρα και τους οραματισμούς αυτής της γενιάς να πνιγούν απ' την αλαζονεία της εξουσίας", είπε χαρακτηριστικά.

Ο Γαβρίλος Τσαρκαντόγλου,εκ μέρους του Συντονιστικού των Μαθητών, τόνισε πως το ποτάμι του αγώνα των χιλιάδων μαθητών δεν πρέπει και δε θα γυρίσει πίσω, δήλωσε πως ο αγώνας τους θα συνεχιστεί με καταλήψεις και μπλόκα και προειδοποίησε τον κύριο Σημίτη και την κυβέρνηση πως οι μαθητικές κινητοποιήσεις θα είναι "μια μπουνιά που θα σπάσει το κεφάλι τους", ενώ στη συνέχεια διάβασε στους συγκεντρωμένους όλα τα αιτήματα των μαθητών.

Τη φράση του Γκαίτε "άξιος για λευτεριά και για ζωή είναι μόνο εκείνος που τις κατακτά καθημερινά", χρησιμοποίησε στο χαιρετισμό της η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Αθήνας Βάνα Τζιαντζή."Ολοι εμείς οι γονείς σήμερα παίρνουμε το πιο σοβαρό, ίσως, μάθημά μας απ' τα παιδιά μας και τον αγώνα τους" είπε χαρακτηριστικά.

Μετά το τέλος των ομιλιών διαβάστηκε το ψήφισμα της συγκέντρωσης, όπου μεταξύ άλλων τονίζεται πως η αδιαλλαξία της κυβέρνησης δεν είναι δείγμα δύναμης, αλλά αδυναμίας. Παράλληλα, υπογραμμίζεται πως οι μαθητές με τους μαζικούς αγώνες τους προαναγγέλλουν το ελπιδοφόρο μήνυμα της νίκης, ενώ καλούνται όλοι οι πολίτες σε επαγρύπνηση και σε λαϊκή συστράτευση στους αγώνες που εξελίσσονται. Στο χτεσινό συλλαλητήριο και στην πορεία που ακολούθησε παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Κ. Παρασκευά,μέλος του ΠΓ.

Η πορεία

Νεανική, ζωντανή, μαχητική και αποφασιστική ήταν η πορεία που ξεκίνησε λίγο μετά τις 7.30 μ.μ. από την πλατεία Κάνιγγος. Η κεφαλή της πορείας, όπου δέσποζε το πανό του Συντονιστικού των Μαθητών, αναπτύχθηκε στην οδό Πατησίων και από κει, με συνθήματα και τραγούδια η πορεία συνέχισε το... δρόμο της, στην οδό Σταδίου. Πίσω απ' τους μαθητές ακολουθούσαν τα πανό εργατικών σωματείων, ομοσπονδιών και συλλόγων, ιδιαίτερα δυναμικοί φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι, τα μπλόκα των γονιών και των εκπαιδευτικών.

Για μια ακόμα φορά η πορεία "σημαδεύτηκε" από την ευρηματικότητα των συνθημάτων των μαθητών, αφού τώρα μετά το "Κάτσε καλά Γεράσιμε" ακούστηκε και το "Κάτσε καλά Χριστόδουλε". Οταν η πορεία έφτασε στη Βουλή, αντιπροσωπεία, αποτελούμενη από μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς, παρέδωσε το ψήφισμα του χτεσινού συλλαλητηρίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ