Τετάρτη 20 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΛΥΒΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Κατάτμηση και πώληση αναδασωτέας έκτασης

Ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών, κ. Χριστόδουλος, προσέφυγε στο ΣτΕ για να ανατρέψει απόφαση του υπουργείου Γεωργίας

Για δεύτερη φορά ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών, κ. Χριστόδουλος,προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), με αίτημα να μην αναδασωθεί (!) έκταση του αγροκτήματος "Φοινικιά", που βρίσκεται στην περιφέρεια του Δήμου Καλυβίων, η οποία έχει κηρυχτεί αναδασωτέα με απόφαση του υπουργείου Γεωργίας.

Την προσφυγή, μαζί με τον κ. Χριστόδουλο, υπογράφουν και οι αντιπρόεδροι του Αρείου Πάγου Δ. Σταματόπουλος και του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ι. Ντελάκης,ως εκτελεστές της διαθήκης της Ανθής Μελισσουργού, και ζητούν να ανασταλεί προσωρινά η απόφαση του υπουργείου Γεωργίας με την οποία κηρύχτηκε αναδασωτέα η έκταση του αγροκτήματος "Φοινικιά", μέχρι να εκδοθεί η απόφαση επί της κύριας προσφυγής.

Η περιοχή καταστράφηκε από τις μεγάλες πυρκαγιές του περασμένου Αυγούστου και ανήκει στο δημόσιο με κληρονομιά της Α. Μελισσουργού και, όπως ισχυρίζονται οι προσφεύγοντες, κληροδοτήθηκε με σκοπό να λειτουργήσει ίδρυμα με την επωνυμία "Γεωργική Σχολή Κωφάλαλων".

Με το πρόσχημα κοινωφελούς σκοπού, ο κατά τα άλλα ευαίσθητος και λαλίστατος αρχιεπίσκοπος Αθηνών, ουσιαστικά, ζητάει τη μείωση της δασικής έκτασης στο πολύπαθο Λεκανοπέδιο της Αττικής. Εν πρώτοις παρουσιάζει το επιχείρημα ότι, αν αναδασωθεί η επίμαχη έκταση, θα καταστεί προβληματική η λειτουργία της "Γεωργικής Σχολής Κωφάλαλων". Στη συνέχεια όμως αποκαλύπτονται οι προθέσεις του, καθώς στην αίτηση προς το ΣτΕ αναφέρει πως στο μέλλον δε θα μπορεί να εκμισθώνει την επίμαχη περιοχή σε κτηνοτρόφους για βόσκηση αιγοπροβάτων, αφού βάσει της κείμενης νομοθεσίας απαγορεύεται η βοσκή σε δασικές ή αναδασωτέες εκτάσεις.

Αλλά εκείνο που είναι πραγματική πρόκληση στο δημόσιο αίσθημα, είναι ο ισχυρισμός του αρχιεπισκόπου ότι δε θα είναι στο εξής δυνατή η κατάτμηση της επίμαχης περιοχής, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να πουληθούν τμήματά τους, ώστε - κατά τους ισχυρισμούς του Χριστόδουλου - από τα ποσά που εισπραχθούν να καλυφτούν οι ανάγκες λειτουργίας της σχολής και η συντήρηση των τρόφιμών της.

Τέλος, ο αρχιεπίσκοπος και οι δύο αντιπρόεδροι των δικαστηρίων ισχυρίζονται ότι ουδέποτε η επίμαχη έκταση είχε δασικό χαρακτήρα και από την πυρκαγιά καταστράφηκαν μόνο χορτολιβαδικές εκτάσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ