Τετάρτη 20 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Εξάρτηση" απ' την πολιτική παράκρουση

Η κυβέρνηση δεν ανανεώνει τις συμβάσεις 14 θεραπευτών στη μονάδα απεξάρτησης "18 Ανω", με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος για τη συνέχεια του προγράμματος

Σε πολιτική παράκρουσης φαίνεται ότι οδηγείται η κυβέρνηση με την εμμονή της στους δείκτες για την ένταξη της χώρας μας στην ΟΝΕ. Εκφραση αυτής της παράλογης πολιτικής αποτελεί η αντιμετώπιση της μονάδας απεξάρτησης "18 Ανω" - μια απ' τις δυο μονάδες αποτοξίνωσης απ' τα ναρκωτικά και το αλκοόλ, που λειτουργούν στα πλαίσια του δημόσιου συστήματος υγείας.

Σήμερα λήγουν οι συμβάσεις 14 θεραπευτών στο "18 Ανω". Είναι ένα πρόβλημα που διαιωνίζεται εδώ και τρία χρόνια και για να αντιμετωπιστεί τις δυο προηγούμενες φορές χρειάστηκε τόσο η κινητοποίηση της μονάδας και των γονιών των παιδιών, όσο και η ευρύτερη εγρήγορση της κοινής γνώμης.

Η κυβέρνηση, όπως καταγγέλθηκε χτες σε συνέντευξη Τύπου, όχι μόνο δεν αντιμετώπισε το πρόβλημα, αλλά έρχεται - όπως διαμήνυσε διά της προέδρου του ΨΝΑ Κ. Αποστόλου - ότι δε θα κρατήσει τους 14 θεραπευτές, γιατί έτσι θα υπάρξει μονιμοποίηση "απ' το παράθυρο". Δηλαδή, η κυβέρνηση για να έχει τα επιθυμητά ευρω-αποτελέσματα διαγράφει με μια μονοκοντυλιά τον τιτάνιο αγώνα της απεξάρτησης που φέρει τη συλλογική προσπάθεια των θεραπευομένων, θεραπευτών και των γονιών. Και για να κερδίσει χρόνο για τις ανάλγητες επιλογές της υποσχέθηκε ότι οι 14 θέσεις θα προκηρυχτούν και θα πληρωθούν μέσω του ΑΣΕΠ. Μια ακόμα πλευρά αυτής της εξωφρενικής απόφασης είναι ότι και η απόφαση της προκήρυξης θα είναι και πάλι για ένα χρόνο.

Στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, στην οποία παραβρέθηκαν και γονείς, επισημάνθηκε η μοναδική σχέση θεραπευτή και θεραπευόμενου ως θεραπευτική διαδικασία. Είναι, είπαν όλοι, καταλυτική αυτή η σχέση καθώς ο θεραπευτής λειτουργεί ως πρότυπο για την αλλαγή του τρόπου ζωής του χρήστη για να ξεφύγει, τελικά, απ' τον κόσμο των ουσιών.

Επιστήμονες και γονείς κατήγγειλαν ότι με αυτή τη στάση της η κυβέρνηση δηλώνει, ουσιαστικά, την απαξίωσή της προς τη θεραπευτική διαδικασία και προκρίνει τη διαχείριση του προβλήματος των ναρκωτικών μέσα απ' τα προγράμματα συντήρησης. Μάλιστα εκφράστηκαν έντονοι φόβοι ότι η κυβέρνηση ανοίγει την κερκόπορτα της ιδιωτικοποίησης και σε αυτόν τον ευαίσθητο τομέα, που θα δώσει την ευκαιρία σε ορισμένους επιτήδειους να κερδοσκοπήσουν.

Ολοι οι παρευρισκόμενοι δήλωσαν ότι θα κλείσουν το "18 Ανω", αν δε λυθεί το πρόβλημα. Εδωσαν όμως τη διαβεβαίωση ότι οι θεραπευόμενοι δε θα έχουν καμία επίπτωση από αυτή την απόφαση.

Μηνύματα συμπαράστασης

Ο διευθυντής του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων Χ. Πουλόπουλος,που δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στη συνέντευξη έστειλε μήνυμα συμπαράστασης, με το οποίο ενώνει τη φωνή του με το "18 Ανω". Επίσης, μεταξύ των άλλων, τονίζει: "Το "18 Ανω" ως μια θεραπευτική προσπάθεια συγκεντρώνει την επιστημονική γνώση, τη δέσμευση στις ανθρωπιστικές αξίες, αλλά και στην αφοσίωση στον αγώνα για ισότιμη ένταξη στην κοινωνία των ανθρώπων που έχουν κερδίσει τη μάχη με τις εξαρτήσεις.... Θα θεωρούσε κανείς αυτονόητο ότι η Πολιτεία θα βρισκόταν πάντα στο πλευρό του "18 Ανω", αρωγός και συμπαραστάτης των προσπαθειών του, ιδιαίτερα σε μια εποχή που η χρήση ουσιών εξαπλώνεται τόσο γεωγραφικά όσο και κοινωνικά και οι εξαρτημένοι εκτίθενται σε άμεσους κινδύνους. Η στέρηση του "18 Ανω" από το πολύτιμο προσωπικό του, αποτελεί μια ανεξήγητη απόφαση που μας επιτρέπει για μια ακόμα φορά να διαπιστώσουμε την απόσταση, που χωρίζει αυτούς που παίρνουν τις αποφάσεις απ' αυτούς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή".

Την απεριόριστη ηθική και ουσιαστική συμπαράστασή του στο "18 Ανω" εκφράζει με επιστολή του και ο Ι. Α. Λάππας υπεύθυνος του προγράμματος "Αθηνά" του Αιγινήτειου νοσοκομείου.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η παρουσία στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου της δικηγόρου Ηλ. Κώνστα, που ήρθε απ' τη Θεσσαλονίκη για να εκφράσει την αλληλεγγύη της Επιτροπής υποστήριξης του "18 Ανω".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Χιλιάδες υπερ-ΑΝΩ αδιαφορίας! (1999-03-06 00:00:00.0)
"Δε διαπραγματευόμαστε ζητήματα ζωής" (1999-02-05 00:00:00.0)
Εμμονή στις απολύσεις και υποσχέσεις για λύση! (1999-01-26 00:00:00.0)
Ολέθρια απόφαση με πολλά αρνητικά μηνύματα (1998-12-19 00:00:00.0)
Τροπολογία πριν τον προϋπολογισμό για το "18 Ανω" (1996-11-22 00:00:00.0)
Πρέπει να συνεχίσει (1996-04-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ