Σάββατο 19 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ολέθρια απόφαση με πολλά αρνητικά μηνύματα

Στις 15.1.1997 η Διευθύντρια του "18 Ανω" Κ. Μάτσα, βεβαίωσε εγγράφως ότι ο Τάσος "ήταν εξαρτημένος από τοξικές ουσίες και εντάχθηκε με τη θέλησή του στο πρόγραμμα και το ολοκλήρωσε με επιτυχία στις 13.1.1997. Σε όλη τη διάρκεια της θεραπείας του κατέβαλε σοβαρές προσπάθειες όχι μόνο για την πλήρη αποχή του από τις ουσίες αλλά και για την ανασυγκρότηση της προσωπικότητάς του, ώστε να λειτουργεί με συνέπεια, υπευθυνότητα και ωριμότητα".

Η βεβαίωση χορηγήθηκε για τον ΟΑΕΔ με την υπογράμμιση: "Ως Θεραπευτική Ομάδα θα θέλαμε να συνηγορήσουμε στο αίτημά του για επαγγελματική αποκατάσταση, η οποία θα συντελέσει ουσιαστικά στην ισότιμη κοινωνική του επανένταξη".

Χτες το βράδυ η Κ. Μάτσα έστειλε στο "Ρ" με τη μορφή "επείγουσας έκκλησης" το παρακάτω άρθρο: "Εκ μέρους του Θεραπευτικού Προγράμματος Απεξάρτησης "18 Ανω", στο όνομα της ανθρωπιάς, της δικαιοσύνης και της επιστήμης, ζητώ την ακύρωση της δικαστικής απόφασης του Εφετείου Χανίων που καταδικάζει σε πέντε χρόνια φυλακή ένα νέο άνθρωπο, τον Τάσο Μανουσάκη, ο οποίος έχει με επιτυχία ολοκληρώσει από τις αρχές του 1997 το Πρόγραμμα Απεξάρτησης "18 Ανω" και έχει επανενταχθεί στην κοινωνία του Ηρακλείου. Η απόφαση αυτή είναι ολέθρια για πολλούς λόγους και σε πολλά επίπεδα:

1. Περνά το μήνυμα στους εξαρτημένους από ουσίες ανθρώπους ότι δεν αξίζει τον κόπο να ενταχθούν σε θεραπευτικό πρόγραμμα, αφού αργά ή γρήγορα θα καταλήξουν στη φυλακή για αδικήματα που διέπραξαν όταν ήταν στη χρήση ουσιών.

2. Δεν αναγνωρίζει την επιστημονικά τεκμηριωμένη αλήθεια ότι η θεραπευτική διαδικασία ενός στεγνού προγράμματος απεξάρτησης συνεπάγεται θεμελιακές αλλαγές στη συγκρότηση και λειτουργία αυτού του ατόμου, αλλαγές που το κάνουν ικανό να διαμορφώνει ένα νέο τρόπο ζωής με νόημα, αληθινές ανθρώπινες σχέσεις, δημιουργικές πρωτοβουλίες, υπευθυνότητα και συνέπεια, αξίες και στόχους. Δεν αναγνωρίζει ότι ο άνθρωπος που δικάζεται μετά την ολοκλήρωση του Θεραπευτικού Προγράμματος είναι ένας άλλος άνθρωπος, ριζικά αλλαγμένος σε σχέση με αυτόν που διέπραξε τα αδικήματα όταν βρισκόταν στον κόσμο των ουσιών.

3. Περνά το απαράδεκτο και επιστημονικά αστήρικτο μήνυμα ότι κανείς δε γίνεται καλά από τα ναρκωτικά, ένα μήνυμα που μπορεί να αποβεί καταστροφικό για χιλιάδες νέα παιδιά, που μέσα σε ένα πλαίσιο γενικευμένης κρίσης πήραν αυτόν τον αδιέξοδο δρόμο φυγής. Αναπαράγει το κοινωνικό στερεότυπο της εξάρτησης, ως χρόνιας, ανίατης νόσου του εγκεφάλου, υποδηλώνοντας έτσι τον τρόπο με τον οποίο αναπαριστούν την εξάρτηση οι ίδιοι οι λειτουργοί της Δικαιοσύνης.

4. Υποβαθμίζει το ρόλο και το κύρος ενός διεθνώς αναγνωρισμένου κρατικού προγράμματος, του "18 Ανω", που αποτελεί κατά γενική και βιβλιογραφικά τεκμηριωμένη ομολογία, ένα από τα πλέον αποτελεσματικά προγράμματα απεξάρτησης στον κόσμο.

5. Υποβαθμίζει επιπλέον το ίδιο το ΕΣΥ, στο οποίο ανήκει το "18 Ανω". Και αυτό σε μια περίοδο που το ΕΣΥ δέχεται από πολλές πλευρές και σε πολλά μέτωπα επιθέσεις, προς όφελος πάντα του ιδιωτικού τομέα.

6. Οδηγεί αυτόν τον "καθαρό" πια άνθρωπο στη φυλακή γνωρίζοντας καλά - ίσως καλύτερα από όλους μας - ότι στη φυλακή έχει τεράστιες πιθανότητες να ξαναγυρίσει στα ναρκωτικά. Διαγράφει έτσι χωρίς ίχνος κοινωνικής ευαισθησίας μια ζωή - του ίδιου αλλά και της οικογένειάς του - που με τόσο κόπο και ξεπερνώντας τόσα εμπόδια χτίστηκε από την αρχή, κερδίζοντας τον σεβασμό όλων των συμπολιτών και συνανθρώπων του.

Η θεραπευτική ομάδα αλλά και όλοι - και είναι πολλοί - οι θεραπευόμενοι του "18 Ανω", ζητάμε την απελευθέρωση και ηθική και κοινωνική αποκατάσταση του Τάσου Μανουσάκη, ως το μόνο τρόπο απόδοσης δικαιοσύνης απέναντι στον ίδιο αλλά και σε όσους τον βοήθησαν να διαμορφώσει ένα νέο τρόπο ζωής χωρίς ναρκωτικά, χωρίς ψέματα, χωρίς υποκρισία".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ