Σάββατο 19 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η κραυγή των βετεράνων

Μια δραματική κραυγή αγωνίας και απόγνωσης είναι η ανακοίνωση που εξέδωσε πρόσφατα στη Μόσχα η Ολομέλεια της Ρωσικής Επιτροπής Βετεράνων του Πολέμου. Οι λίγοι επιζώντες ήρωες του μεγάλου πατριωτικού πολέμου, συμπολεμιστές του Ζούκοφ, του Βοροσίλοφ, του Τολμπούχιν και των άλλων, εκατομμυρίων αθάνατων παλικαριών του Κόκκινου Στρατού, αργοπεθαίνουν τώρα αβοήθητοι, εγκαταλειμμένοι στην τύχη τους από το "σύγχρονο" κράτος των "μεταρρυθμιστών", που ανέλαβαν να κυβερνήσουν τη μεγάλη χώρα, εδώ και δέκα περίπου χρόνια.

Στην ανακοίνωσή τους, οι βετεράνοι του μεγάλου πατριωτικού πολέμου, που έκρινε την τύχη όλων των λαών της Γης και γλίτωσε την ανθρωπότητα από τον κίνδυνο επιστροφής σε έναν νέο, πιο άγριο και πιο φοβερό Μεσαίωνα, διεκτραγωδούν τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης, όχι μονάχα των ίδιων, αλλά και ολόκληρου του ρωσικού λαού. "Και εμείς οι λίγοι εναπομείναντες", αναφέρεται στην ανακοίνωση, "φεύγουμε τώρα ένας ένας απ' τη ζωή, όχι μόνο από βιολογικούς λόγους, αλλά, πιο πολύ, λόγω δυσμενών υλικών και ηθικών συνθηκών. Ο πληθωρισμός, η ακρίβεια, η έλλειψη στέγης και υγειονομικής περίθαλψης, μας οδηγούν στο θάνατο, με ολοένα και πιο επιταχυνόμενους ρυθμούς.

Το ρωσικό κράτος, λοιπόν, το "επίσημο", δε δείχνει σήμερα κανένα απολύτως ενδιαφέρον γι' αυτούς, που έδωσαν το αίμα τους και αφιέρωσαν τη ζωή τους για τη λευτεριά της πατρίδας τους. Τώρα, η "πατρίδα" αυτή, όπως την κατάντησε η συμμορία των μαφιόζων και των προδοτών που αναρριχήθηκε στην εξουσία, τη σύνταξη των βετεράνων του πολέμου, τους τη δίνει σε... φέρετρα. Τώρα, πολλοί απ' αυτούς τους εναπομείναντες ήρωες πουλάνε όσο όσο τα μετάλλια που τους απονεμήθηκαν για τις υπηρεσίες που πρόσφεραν στη μεγάλη σοβιετική πατρίδα τους, προσπαθώντας να εξασφαλίσουν ένα κομμάτι ψωμί, ένα μπουκάλι γάλα. Το καλοριφέρ και το ηλεκτρικό φως είναι πια γι' αυτούς "είδη πολυτελείας"... Τώρα, τις νύχτες, φωτίζουν τα παγωμένα δωμάτιά τους με λάμπες πετρελαίου. Τη μεγάλη αυτή χώρα, που έστειλε πρώτη τον άνθρωπο στο διάστημα, οι κρατούντες τη γύρισαν τώρα πίσω, στις φουφούδες και στα γκαζοκάντηλα. Αυτόν τον περήφανο λαό, που δίδαξε στην ανθρωπότητα παλικαριά και πατριωτισμό και αυτοθυσία για τα πανανθρώπινα ιδανικά της Λευτεριάς και της Ειρήνης, τον κατάντησαν ένα λαό ζητιάνων, αλκοολικών και ναρκομανών.

Ομως, οι Ισκαριώτες αυτοί και οι Πηλιο - Γούσηδες, που πρόδωσαν την ίδια την πατρίδα τους και το λαό που εμπιστεύτηκε σ' αυτούς τις τύχες του, μια μέρα θα πληρώσουν για το ανήκουστο έγκλημά τους. Γκορμπατσόφ, Γιέλτσιν, Σεβαρντνάντζε και όλοι οι άλλοι "πρωταγωνιστές" που οδήγησαν τη μεγάλη σοβιετική πατρίδα και τις άλλες χώρες του υπαρκτού σοσιαλισμού στη βαρβαρότητα της καπιταλιστικής παλινόρθωσης, αργά ή γρήγορα, θα δώσουν λόγο των πράξεών τους. "Γονατιστοί και τρεμοπόδαροι/ μπροστά στο γίγαντα κριτή θα οδηγηθείτε/ να δώσετε των πράξεών σας λόγο/ και να λάβετε την τιμωρία που σας πρέπει", θα ακουστεί οργισμένος ο στίχος του ποιητή.

Οσο κι αν προσπαθούν να σταθούν στα πόδια τους, τσαλαπατώντας με τ' άλογα τούς απεργούς και βομβαρδίζοντας με τα κανόνια το ρωσικό Κοινοβούλιο, δε θα τα καταφέρουν. Αυτό το άδικο και απάνθρωπο κοινωνικό σύστημα που με τόσο πάθος υπηρετούν, είναι σάπιο μέχρι το μεδούλι, και είναι καταδικασμένο να πεθάνει. Ο σοσιαλισμός, η ελπίδα και η απαντοχή των λαών της Γης για ένα καλύτερο Αύριο, θα νικήσει!

Βασίλης ΦΥΤΣΙΛΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ