Σάββατο 19 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αρθρο) Το μαθητικό κίνημα απομονώνει τους ποικιλώνυμους υπονομευτές

Η γενίκευση των μαθητικών κινητοποιήσεων με το ξεκάθαρο βασικό αίτημα, της κατάργησης του αντιεκπαιδευτικού νόμου 2525/97, αποκαλύπτει για άλλη μια φορά τον πραγματικό ρόλο της ΝΔ, του ΣΥΝ, των συγκροτημάτων του Τύπου και των συναινετικών παρατάξεων ΠΑΣΚ - ΣΥΝ - ΔΑΚΕ.

Ο αυταρχισμός της κυβέρνησης και οι διάφοροι ελιγμοί της (π. χ. τα θέματα θα είναι εύκολα, περιορισμός της εξεταστέας ύλης) απέτυχαν να περιορίσουν και να εκτονώσουν τις κινητοποιήσεις. Αμέσως μπήκαν σε κίνηση όλοι οι μηχανισμοί αποπροσανατολισμού και εκτόνωσης των αγώνων των μαθητών και των εκπαιδευτικών. "Ξεχνούν" το κυρίαρχο αίτημα της κατάργησης των αντιεκπαιδευτικών νόμων 2525/97 - 2640/98 και με τις δηλώσεις τους, τις "πρωτοβουλίες" τους, τις θέσεις τους, προσπαθούν να αναπροσανατολίσουν τους στόχους του κινήματος, ώστε να είναι συμβατοί με την ευρωκυβερνητική αντιεκπαιδευτική πολιτική. Ολοι αυτοί δίνουν στην ουσία, χέρι βοηθείας προς την κυβέρνηση.

Αγωνιούν και ανησυχούν, γιατί οι κινητοποιήσεις αμφισβητούν, συγκρούονται με την πολιτική τους. Αγωνιούν και ανησυχούν, γιατί δεν μπόρεσαν να χειραγωγήσουν, να διαμορφώσουν μια νεολαία στα "μέτρα" τους. Τα περί απολίτικης νεολαίας ή νεολαίας χαβαλέ, που καλλιεργούσαν χρόνια, κουρελιάζονται σε μια μέρα. Παρά τη διαφορετική τακτική που ακολουθεί ο καθένας από αυτούς, συγκλίνουν στον κοινό στόχο: Να χτυπηθούν πάση θυσία το μαθητικό κίνημα και οι στόχοι του.

- Η ΝΔ ζητάει απλώς αναστολή των επίμαχων διατάξεων, δεν απορρίπτει τη φιλοσοφία του νόμου 2525/97, καταδικάζει το κλείσιμο δρόμων, τις καταλήψεις και γενικά τις κινητοποιήσεις. Προτείνει ως "λύση" εθνικό διάλογο κορυφών μακριά από το κίνημα και τους στόχους του. Το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ για την παιδεία ("Βραδυνή" 11/12/98) είναι πανομοιότυπο με τα μέτρα της κυβέρνησης (δεν μπορούσε να είναι αλλιώς αφού και η ΝΔ δεσμεύεται από τη "Λευκή Βίβλο" και τις εκθέσεις του ΟΟΣΑ).

- Ο ΣΥΝ στηρίζει, πιο φανερά από τη ΝΔ, την κυβερνητική πολιτική (άλλωστε το Ενιαίο Λύκειο είναι και δική του πρόταση). Ο Ν. Κωνσταντόπουλος, σε άρθρο του στην "Ελευθεροτυπία" στις 10/12/98, ζητά αναστολή για φέτος των εξετάσεων της Β Λυκείου και διάλογο κορυφών (διακομματική επιτροπή, εθνικό συμβούλιο για την παιδεία), που θα αρχίσει "με την αναστολή και διόρθωση των βλαπτικών αντιφάσεων και λανθασμένων (;) ρυθμίσεων που έχουν επισημανθεί από όλους...".

- Από κοντά και τα συγκροτήματα των ΜΜΕ, που σιγοντάρισαν και σιγοντάρουν, προσφέρουν απλόχερα τις σελίδες τους, καλύπτοντας την προσπάθεια διαφόρων αριστερίστικων ομάδων να διασπάσουν το μαθητικό κίνημα, να αμφισβητήσουν το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας. Αναπαράγουν την αντι - ΚΚΕ και αντι - ΚΝΕ επίθεση της κυβέρνησης και των ποικιλώνυμων αριστερίστικων ομάδων. Αναμασούν τη θεωρία περί "καπέλου" της ΚΝΕ και του υποκινητή (από το ΚΚΕ) αγώνων.

- Η "Ελευθεροτυπία" σε ρόλο μεσολαβητή, κινήθηκε μεταξύ της 2ης ευκαιρίας (8/12/98) και της αναστολής των εξετάσεων της Β Λυκείου. Στο κύριο άρθρο της εφημερίδας (10/12/98) γράφει: "Να δοθεί λοιπόν αυτός ο χρόνος με την αναστολή για φέτος των εξετάσεων της Β Λυκείου, όπως προτείνει ο πρόεδρος του Συνασπισμού Ν. Κωνσταντόπουλος".

Στην ίδια εφημερίδα υιοθετείται και η πρόταση Δρεττάκη να πραγματοποιηθούν κανονικά οι πανελλαδικές εξετάσεις στη Β Λυκείου χωρίς όμως να ληφθεί υπόψη για φέτος η βαθμολογία.

- Η εφημερίδα "Εξουσία" (11/12/98) και αυτή σε ρόλο μεσολαβητή προτείνει να μειωθεί το ποσοστό συμμετοχής των εξετάσεων της Β Λυκείου, στον υπολογισμό του απολυτηρίου του Λυκείου.

- Το "Εθνος" καλλιεργεί μέσω δημοσιευμάτων του (2/12/98 και 15/12/98) κλίμα διαλόγου ΟΛΜΕ - υπουργείου σε θέματα μάλιστα που δεν αφορούν την εφαρμογή του νόμου 2525/97 (π. χ. οικονομική ενίσχυση εκπαιδευτικών, επιμόρφωση, ρύθμιση αναπληρωτών).

- Εσχάτως, απευθύνθηκαν στον Χριστόδουλο να κάνει ευχέλαιο μήπως και σταματήσουν οι κινητοποιήσεις. Ο Χριστόδουλος, "πάει μεν τους μαθητές" αλλά όπως ο ίδιος δήλωσε "δεν πάει καθόλου τους αγώνες τους". Προτιμά μια νεολαία με σκουλαρίκια και στην Εκκλησία, παρά μια νεολαία στους δρόμους που να διεκδικεί μόρφωση και εργασία.

Πρόκειται για συντονισμένες ενέργειες με στόχο τη διάσπαση του κινήματος, την απομόνωση, τον αποπροσανατολισμό μαθητών και εκπαιδευτικών, αλλά κυρίως επιδιώκουν να συρρικνωθούν τα αιτήματα των κινητοποιήσεων, να τα φέρουν στα"μέτρα" τους. Στρατηγική τους είναι, να εφαρμοστεί η εμπνευσμένη από την Ευρωπαϊκή Ενωση και τη "Λευκή Βίβλο" αντιεκπαιδευτική πολιτική και ας γίνουν και κάποιες βελτιώσεις. Η προσπάθεια σύγχυσης, αποπροσανατολισμού και εκτόνωσης των αγώνων πέφτει στο κενό. Εργαζόμενοι, γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί ξέρουν πολύ καλά, πως ο νόμος 2525/97 δε βελτιώνεται και ότι πρέπει να καταργηθεί. Γι' αυτό και συντονίζονται και συνεχίζουν τον αγώνα.

Κ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προσκλητήριο αγώνα!(2003-02-08 00:00:00.0)
Διεκδικούν καθηγητές, βιβλία, εργαστήρια(2001-12-12 00:00:00.0)
Διαδηλώνουν σήμερα στα Προπύλαια(2000-12-19 00:00:00.0)
Τα αιτήματα(2000-09-08 00:00:00.0)
Οι μαθητές δε σκύβουν το κεφάλι(1999-03-16 00:00:00.0)
Οταν η αδιαλλαξία μασκαρεύεται σε διάλογο(1999-01-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ