Σάββατο 19 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Κάτσε καλά Χριστόδουλε"

Οταν απευθύνθηκε για πρώτη φορά στους μαθητές σαν νέος αρχιεπίσκοπος και στο πλαίσιο των γνωστών τηλεοπτικών περιοδειών του, τους είπε "σας πάω". Στην προσπάθειά του να κερδίσει την εμπιστοσύνη τους, έλεγε, "ελάτε όπως είστε".

Από ό,τι φαίνεται όμως, όλα του τα λόγια ήταν υποκριτικές κορόνες, που στόχο είχαν την παραπλάνηση των νέων, στην προσπάθειά του να δείξει ένα "νέο πρόσωπο", που θα του ανέβαζε τους δείκτες της δημοτικότητας, όπως ακριβώς ένας καλός ηθοποιός χρησιμοποιεί και το δημόσιο προφίλ του, για να ανεβάζει την ακροαματικότητα του σίριαλ στο οποίο παίζει.

Ηρθε η συνέχεια να πετάξει τις μάσκες και να αποκαλύψει πρόσωπα και πράγματα. Στην αρχή, έστειλε τους απεσταλμένους του να μοιράζουν κατάλογο αμαρτημάτων, μεταφέροντας τη μνήμη μας στο Μεσαίωνα και την Ιερά Εξέταση.

***

Ακολούθησαν οι προκλητικές του δηλώσεις, όπου, στην ουσία, χαρακτηρίζει τους μαθητές υποκινούμενους, τους κατηγορεί για βανδαλισμούς, τους χαρακτηρίζει τεμπέληδες, αφού αρνούνται, κατά την άποψή του, να στρωθούν και να διαβάσουν, ώστε να γίνουν "ανταγωνιστικοί", χαρακτηρίζει το αίτημα των μαθητών που μιλούν για σύγχρονη μόρφωση σε ένα ενιαίο 12χρονο δημόσιο και δωρεάν σχολείο "αήθη", χαρακτηρίζει έμμεσα τους μαθητές ακόμη και επικίνδυνους, γιατί τα βάζουν με το νόμο και την τάξη. Τους καλεί, μάλιστα, να επιστρέψουν πάραυτα στα θρανία!

Αν μπορούσε να βγάλει και κανένα διάταγμα, του στιλ "αποφασίζομεν και διατάσσομεν", θα το έκανε.

***

Το αντιδραστικό παραλήρημα του Χριστόδουλου, το οποίο, βέβαια, έσπευσε άμεσα να αξιοποιήσει ο κ. Αρσένης, αποδεικνύει περίτρανα και τις πραγματικές προθέσεις του αρχιεπισκόπου. Θέλει τους νέους υποταγμένους και συμβιβασμένους, χωρίς όνειρα και προσδοκίες (αυτά, τους τα αναγνωρίζει μόνο στην άλλη ζωή), να δέχονται με σκυμμένο το κεφάλι ό,τι αποφασίζει γι' αυτούς χωρίς αυτούς, χωρίς να έχουν ακόμη και το δικαίωμα να διεκδικήσουν το δίκιο τους. Γι' αυτό και μόλις έγιναν απειλητικοί για την αντιλαϊκή πολιτική, άφησε στην άκρη τα χαμόγελα και τις κολακείες και μπήκε στην ουσία. Συντάχθηκε με τους αντιπάλους του μαθητικού κινήματος, πρόσφερε τη δική του συμβολή σε όλους αυτούς, που προσπαθούν να συκοφαντήσουν, να διασπάσουν, να φρενάρουν το μαθητικό κίνημα, να σταματήσουν τους μεγαλειώδεις αγώνες του.

***

Την απάντηση στον κ. Χριστόδουλο την έδωσαν οι μαθητές αμέσως. Χιλιάδες μαθητές σε όλη την Ελλάδα, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των συντονιστικών τους οργάνων, προχώρησαν σε αποκλεισμούς δρόμων στην Αθήνα, στον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη, σε μαζικές διαδηλώσεις σε άλλες πόλεις, ενώ ετοιμάζονται για την Πανελλαδική Συνάντηση Συντονιστικών Αγώνα Σχολείων στην Αθήνα, την Κυριακή, που θα αποφασίσει τη συνέχεια και την κλιμάκωση των αγώνων τους.

Ολο αυτό το διάστημα, που βρίσκονται στους δρόμους του αγώνα, οι μαθητές απέδειξαν ότι ξέρουν να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά την όποια επίθεση εναντίον τους, από όπου και αν προέρχεται. Δίνουν μαθήματα ενότητας, δημοκρατίας, μαζικότητας, αποφασιστικότητας και ωριμότητας. Και αυτά τα μαθήματα είναι αναγκασμένος να τα παρακολουθήσει ο κ. Χριστόδουλος, όσο οδυνηρά και αν του φαίνονται, όσο κακός μαθητής και αν είναι.

Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ