Σάββατο 19 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΕΩΝ. ΑΥΔΗΣ
Προέχει ο πολιτικός λόγος έναντι της εικόνας

Συζήτηση της Ελληνικής Εταιρείας Πολιτικής Επιστήμης για τις "πολιτικές ιδιαιτερότητες των δημοτικών εκλογών"

Πολιτική ουσία και εικόνα: δύο στοιχεία που προβάλλονται κατά την προεκλογική και τη μετέπειτα πολιτική δράση. Δύσκολο να συναντηθούν, ειδικά σήμερα που οι ιδιοκτήτες της πληροφόρησης επιλέγουν, μέσω της χρήσης της εικόνας, το περιεχόμενο ή ακόμα και την απάλειψη της πολιτικής ουσίας ως συστατικό της κοινωνικής δράσης. Που αποφασίζουν ποιο πρόσωπο ή πολιτική θα προβληθεί, θα "χωνευτεί" και τελικά θα γίνει αποδεκτή. Που δεν μπορούν όμως και να εξοντώσουν αυτούς, οι οποίοι επιλέγουν "να μη βλέπουμε εικόνες στον ουρανό με προβολείς" - όπως είπε ο επικεφαλής της "Συμπαράταξης για την Αθήνα", Λεων. Αυδής,στην προχτεσινή συζήτηση της Ελληνικής Εταιρείας Πολιτικής Επιστήμης (ΕΕΠΕ),με θέμα: "οι πολιτικές ιδιαιτερότητες των δημοτικών εκλογών".

Καλεσμένοι, εκλεγμένοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (ΤΑ), που κλήθηκαν να εξηγήσουν τα ποσοστά που έλαβαν στις πρόσφατες εκλογές και τις ιδιαιτερότητες αυτών και - όπως προέκυψε στην πορεία της συζήτησης - να μιλήσουν και για το ρόλο ή τη χρήση της εικόνας που έκαναν, ως αναφορών στον τρόπο παρουσίασης των ξεχωριστών θέσεων. Οι Λεων. Αυδής,Σπ. Βούγιας και Γ. Παπαδριέλλης θεωρήθηκαν ως "ιδιαιτερότητες", ο μεν πρώτος γιατί υπερδιπλασίασε το ποσοστό του σε σχέση με το 1994, ο δε δεύτερος γιατί ως υποψήφιος του ΣΥΝ στη Θεσσαλονίκη έλαβε 15% και ο τρίτος, δήμαρχος Κομοτηνής, για το υψηλότερο ποσοστό ψήφων, 73%, που σημειώθηκε στις πρόσφατες εκλογές.

Πώς βγήκαν αυτά τα αποτελέσματα; "Αποφύγαμε την προβολή της εικόνας, τις αόριστες αναφορές ή τις συναισθηματικές προσεγγίσεις. Αυτός είναι ένας τομέας στον οποίο διαφοροποιηθήκαμε", σημείωσε ο Λεων. Αυδής.Γιατί; "Είναι εύκολο να καλλιεργηθούν συγχύσεις. Νομίζει ο κόσμος ότι επιλέγει ανάμεσα σε "οράματα" που είναι απλές προβολές. Αντίθετα - συνέχισε - αναδείξαμε την πολιτική ουσία των προβλημάτων, δηλώνοντας ξεκάθαρα πως τα τοπικά ζητήματα είναι εκφάνσεις των γενικότερων. Ξεκινήσαμε από τα πεζοδρόμια για να φτάσουμε στην ΟΝΕ. Αυτό ενήργησε θετικά στον κόσμο, όπως και το γεγονός ότι ο συνδυασμός μας αποτελεί μια ισότιμη συνεργασία μεταξύ άνισων πολιτικών δυνάμεων".

Τέλος, ο Λεων. Αυδής, τόνισε πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι μεν ένας διοικητικός μηχανισμός, είναι όμως πιο κοντά στο δημότη από κάθε άλλον, κάτι που δίνει τη δυνατότητα διεκδίκησης λύσεων στα μικρά και τα πιο μεγάλα ζητήματα. Για παράδειγμα - τόνισε - δεν μπορούμε να μιλάμε για τα οικονομικά του θεσμού χωρίς να μιλάμε για την ΟΝΕ.

"Μας ενδιέφερε πώς θα λέμε αυτό που θέλαμε να πούμε", ήταν η εκδοχή του Σπ. Βούγια για το ποσοστό που έλαβε ο συνδυασμός του. Για να συμπληρώσει ότι "και ο λόγος έχει εικόνα", κάνοντας έτσι σαφή την αποστασιοποίηση του ίδιου και του συνδυασμού του από την ανάδειξη του πολιτικού λόγου ως σημαντικού στοιχείου. Αλλωστε, δίνοντας το στίγμα της πορείας του συνδυασμού του, ο Σπ. Βούγιας είπε "πως υπήρξε μια σκηνοθεσία".Αλλά οι ηθοποιοί που μετείχαν, "δεν έχουν σταριλίκι", τόνισε ο Σπ. Βούγιας, για να εστιάσει πως "σαν συνδυασμός μπορούσαμε να πούμε ότι θα λύσουμε τα προβλήματα δέκα φορές περισσότερες από τους άλλους". Σε ερώτηση αναφορικά με τη θέση του δημάρχου στα μεγάλα ζητήματα τάχθηκε ουσιαστικά κατά των καταλήψεων στο χώρο της παιδείας. Για να συμπληρώσει πως ο ρόλος του δημάρχου είναι απλά διαμεσολαβητικός...

Από την πλευρά του ο Γ. Παπαδριέλλης, είπε πως τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης έχουν ένα ρόλο στο πώς παρουσιάζονται τα αποτελέσματα των εκλογών και εστίασε το εκλογικό ποσοστό που έλαβε στην απήχηση του συνδυασμού του στους μουσουλμάνους της περιοχής.

Η κουβέντα κάποια στιγμή έφτασε στο "φαινόμενο" Αβραμόπουλου - που είχε κληθεί στη συζήτηση - ως "έκφραση του τίποτα". Στην άποψη αυτή παρενέβη ο Λεων. Αυδής λέγοντας: "αντίθετα είναι πολυσήμαντος για την πολιτική που εφαρμόζει". Προηγούμενα, είχε σημειώσει πως δρα ένα στρώμα στελεχών, μη εκλεγμένων που ασχολούνται επαγγελματικά με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, έχοντας σχέση με τοπικούς παράγοντες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ