Σάββατο 19 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΤΕ
Πόλος συσπείρωσης και αγώνα

Με επιτυχία έγινε προχτές η πρώτη συγκέντρωση, όπου καθορίστηκαν οι άμεσοι στόχοι και εκλέχτηκε μια πρώτη 7μελής συντονιστική επιτροπή

Να αγκαλιάσει η "Επιτροπή Πρωτοβουλίας" όλους τους εργαζόμενους του ΟΤΕ, σε όλη την Ελλάδα και μέσα από τη συσπείρωση και την ενότητα το συνδικαλιστικό κίνημα να ξαναβρεί τον ταξικό βηματισμό του, να σηκώσει το ανάστημά του στις προκλήσεις κυβέρνησης και εργοδοσίας, ήταν η ομόθυμη απόφαση της πρώτης συγκέντρωσης της Επιτροπής προχτές το βράδυ σε κεντρικό ξενοδοχείο.

Φράσεις, όπως "δεν πάει άλλο", "κάτι πρέπει να γίνει", ακούστηκαν από πολλούς ομιλητές, κατά τη διάρκεια μιας γόνιμης συζήτησης δύο και πλέον ωρών, με τη συμμετοχή δεκάδων εργαζομένων και συνδικαλιστικών στελεχών του Οργανισμού. Στο κέντρο της συζήτησης: Τι ΟΤΕ θέλουν οι εργαζόμενοι. Πώς θ' αναχαιτίσουν τη λαίλαπα της ιδιωτικοποίησης. Πώς θα περιφρουρηθούν τα εργατικά δικαιώματα.

Οπως τόνισε ο συνδικαλιστής Νίκος Σιτζάνης ανοίγοντας την εκδήλωση, η Επιτροπή φιλοδοξεί να γίνει ένας πόλος συσπείρωσης και δράσης όλων αυτών που θέλουν να αγωνιστούν, που δεν ταυτίζονται με τις ασχήμιες που γίνονται στον ΟΤΕ, που ανησυχούν για το μέλλον τους και θέλουν ένα άλλο συνδικάτο σε αγωνιστική και ταξική κατεύθυνση.

Στους στόχους της Επιτροπής αναφέρθηκε ο Παναγιώτης Τσουκαλάς,ο οποίος, αναλύοντας τη θέση της, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση, είπε ότι αυτή η κυβερνητική επιλογή δεν είναι ένας μεμονωμένος στόχος, αλλά φέρνει μαζί του και την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και το χτύπημα της κοινωνικής ασφάλισης. Ενώ με την εφαρμογή ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων στη διοίκηση ανατρέπεται και με αυτόν τον τρόπο ο κοινωφελής χαρακτήρας της επιχείρησης. Μέσα απ' τον αγώνα μας πάνω στις συγκεκριμένες αυτές θέσεις, τόνισε ο συνδικαλιστής, επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ανασυγκρότησης του συνδικαλιστικού κινήματος, που, από καλύτερη θέση, θα μπορεί να αντιπαλέψει τις επιθέσεις ενάντια στον ΟΤΕ και στα δικαιώματα των εργαζομένων. Ταυτόχρονα, μέσα απ' αυτήν τη διαδικασία επιθυμούμε να διαμορφώσουμε όρους πραγματικής ενότητας στο συνδικαλιστικό κίνημα, γιατί, όπως σημείωσε, "μόνο όσες φορές το κίνημα ήταν οργανωμένο με σαφείς ταξικούς στόχους είχε αποτελέσματα στην πάλη του".

Ο Κώστας Ανέστος, εξηγώντας τους λόγους δημιουργίας της Επιτροπής, σημείωσε ότι αυτή ήταν η απάντηση στην αδράνεια του σ.κ. και στην εκρηκτικότητα των προβλημάτων. "Βρισκόμαστε - είπε - μπροστά σ' ένα πρωτοφανές πλιάτσικο στη διαχείριση του Οργανισμού και είναι καιρός να μιλήσουμε ανοιχτά, για τα παιχνίδια που παίζονται στις πλάτες των εργαζομένων".

Ο συνδικαλιστής σημείωσε την ανάγκη, η Επιτροπή να παρέμβει και να διαμορφώσει θέσεις, για όλα τ' ανοιχτά και μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τον ΟΤΕ και τους εργαζόμενους. Για το μισθολόγιο, που, όπως σημείωσε, επεξεργάζονται επικίνδυνα σενάρια, με ατομικές συμβάσεις εργασίας. Για το ΤΑΠ - ΟΤΕ, ο φορέας τον οποίο προτείνουν ανοίγει παράθυρα στην κατάργηση της κοινωνικής ασφάλισης. Για τις επενδύσεις του Οργανισμού και τα προβλήματα που υπάρχουν στη Διεύθυνση Πληροφορικής, στα εργαστήρια, στις δευτερεύουσες.

Στους άμεσους στόχους της Επιτροπής είναι η ενημέρωση και οι περιοδείες στο σύνολο των εργασιακών χώρων του Λεκανοπεδίου, η δημιουργία αντίστοιχων επιτροπών σε κάθε χώρο εργασίας, που θα εκπροσωπούν τις συνελεύσεις των εργαζομένων, αλλά και στις μεγάλες επαρχιακές πόλεις. Για το τελευταίο προγραμματίζονται επισκέψεις στελεχών της Επιτροπής μέσα στο Γενάρη σε όλους τους νομούς, αλλά και κεντρική συγκέντρωση στην Αθήνα. Στις προτάσεις που υιοθετήθηκαν είναι και αυτή της συνεργασίας και συντονισμού της Επιτροπής του ΟΤΕ με ανάλογες επιτροπές άλλων ΔΕΚΟ, που αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα. Τέλος, οι συγκεντρωμένοι εξέλεξαν μια πρώτη 7μελή συντονιστική επιτροπή, που θα λειτουργεί στη βάση της ομοφωνίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καθολικό «όχι» στην επαίσχυντη σύμβαση (2005-06-24 00:00:00.0)
Μαύρο το μέλλον αν δεν παρέμβουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι (2003-07-31 00:00:00.0)
Ευκαιρία να μπει τέλος στο συμβιβασμό και την αδράνεια (2000-02-03 00:00:00.0)
Δράση για την αναζωογόνηση του συνδικαλιστικού κινήματος (1999-01-19 00:00:00.0)
Δεν πάει άλλο με την πολιτική ιδιωτικοποίησης (1998-12-23 00:00:00.0)
Οι εργαζόμενοι στο περιθώριο, η ΠΑΣΚΕ... μάνατζερ (1997-05-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ