Σάββατο 19 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τον στέλνουν ξανά στη φυλακή για την ... απεξάρτηση!

Το Εφετείο Χανίων καταδίκασε σε φυλάκιση πέντε ετών, χωρίς αναστολή, έναν απεξαρτημένο νέο για αδικήματα που διέπραξε όταν ήταν τοξικομανής

ΗΡΑΚΛΕΙΟ (Ανταπόκριση).-

Πάλεψε με όλες του τις δυνάμεις και τα κατάφερε να βγει από το σκοτεινό κόσμο των ναρκωτικών και του θανάτου. Κι ενώ είχε αρχίσει να ξαναβρίσκει το χαμένο του εαυτό, ρίχτηκε στη φυλακή απ' τη Δικαιοσύνη, που πίστεψε πως έπρεπε να τον καταδικάσει για παρανομίες που είχε κάνει πριν απεξαρτηθεί!

Πρόκειται για τον Τάσο Μανουσάκη, που απ' τον περασμένο Μάη εργαζόταν στο Ηράκλειο, στην επιχείρηση που άνοιξε με επιδοτούμενες θέσεις εργασίας απ' τον ΟΑΕΔ. Δανείστηκε, αγόρασε μηχανήματα και απόκτησε πελατεία. Αν και είχε πάντα φόβους για την παλιά του ιστορία, ήλπιζε ότι ο νόμος 2331/95 θα του έδινε την ευκαιρία να πάψει να ανησυχεί.

Σύμφωνα με το σχετικό νόμο, το δικαστήριο έπρεπε να αναστείλει την εκτέλεση της ποινής, εφόσον ο κατηγορούμενος όταν διέπραττε το αδίκημα ήταν τοξικομανής, έχει ακολουθήσει πρόγραμμα απεξάρτησης κι εφόσον τα εγκλήματα, για τα οποία κατηγορείται, έγιναν πριν εισαχθεί σε θεραπευτική κοινότητα.

Ομως, προχτές το Εφετείο Χανίων τον καταδίκασε σε φυλάκιση πέντε ετών χωρίς αναστολή! Ο εισαγγελέας της έδρας και το δικαστήριο δέχτηκαν ότι όταν ο Μανουσάκης συνελήφθη με το χασίς - πράξη για την οποία δικάστηκε - δεν ήταν τοξικομανής και τον έστειλαν στη φυλακή.

Ο Τάσος άρχισε τη "γνωριμία" του με τα ελαφρά ναρκωτικά, όταν ήταν φαντάρος. Είχε ήδη παντρευτεί με την Εφη και είχαν αποκτήσει ένα κοριτσάκι. Στην πορεία, ο Τάσος έκανε το "άλμα" στα σκληρά ναρκωτικά. Δούλευε σπάνια, ζούσε στο δικό του κόσμο και έκανε τα πάντα για να εξασφαλίσει τη δόση του. Το 1991, μια φίλη του, του ζήτησε να τη συνοδεύσει στα Χανιά για να αγοράσουν χασίς, με αντάλλαγμα μια δόση ηρωίνης. Ο Τάσος αγόρασε το χασίς βάρους 1.600 γραμμαρίων και μαζί με τη φίλη του ξεκίνησαν να επιστρέψουν στο Ηράκλειο. Στο Ρέθυμνο, τους συνέλαβε η Αστυνομία και εναντίον του Μανουσάκη ασκήθηκε δίωξη για αγορά, κατοχή, μεταφορά και χρήση χασίς και καταδικάστηκε πρωτόδικα σε φυλάκιση οχτώ χρόνων.

Βγήκε με αναστολή και τον Ιούνη του 1995 αποφάσισε να αλλάξει τη ζωή του. Μπήκε στη θεραπευτική κοινότητα "18 Ανω". Η γυναίκα του και τα τρία παιδιά τους μετακόμισαν στην Αθήνα για να βρίσκονται κοντά του. Ενα χρόνο αργότερα, επέστρεψαν στο Ηράκλειο, όπου ο Τάσος άνοιξε τη δική του επιχείρηση.

Ο δικηγόρος του Τάσου Γιάννης Ντερμανάκης ξεκίνησε ήδη ενέργειες για την αποφυλάκισή του, ενώ η γυναίκα του δηλώνει αποφασισμένη να μην αφήσει τον Τάσο στη φυλακή.

"Εχουμε τρία παιδιά, ανοίξαμε δουλιά και, το σημαντικότερο", όπως τονίζει, "είναι ότι ο Τάσος έχει φύγει από τα ναρκωτικά. Ζητώ βοήθεια, γιατί είναι άδικο ένας μεγάλος αγώνας, μια τεράστια προσπάθεια, να καταστρέφονται. Φοβάμαι πολύ για τον Τάσο, μην του δώσουν ναρκωτικά στη φυλακή".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ