Σάββατο 19 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΕΟ "ΜΕΓΑΛΟ ...ΕΡΓΟ"
Κυβερνητική αναστήλωση με το "μεγάλο φαγοπότι"!

Σε μια στιγμή έντονων τριγμών και αμφισβητήσεων για την ικανότητά της να εξυπηρετήσει τα μεγάλα συμφέροντα που τη στηρίζουν, η κυβέρνηση προσπαθεί να αναστηλώσει την εικόνα της, επιχειρώντας να αποπροσανατολίσει τους εργαζόμενους με όπλο το... "μεγάλο φαγοπότι" των δημοσίων έργων και τη δήθεν κοσμογονία που γίνεται με την κατασκευή τους σε όλη τη χώρα!

Αυτό είναι το βασικότερο νόημα της χτεσινής παρουσίασης στο Υπουργικό Συμβούλιο της πορείας υλοποίησης των μεγάλων έργων από τον αρμόδιο υπουργό Κ. Λαλιώτη. Μια παρουσίαση, που εκτός από τις ανάγκες της επικοινωνιακής πολιτικής, είχε στόχο να στείλει μήνυμα και στους ίδιους τους εργολάβους και στους άλλους "διαπλεκόμενους" ότι η κυβέρνηση διατηρεί ακόμη στα χέρια της τον έλεγχο και για το ξαναμοίρασμα της "πίτας", αν χρειαστεί, ενώ έχει το "πάνω χέρι" και στη διάρθρωση των προτεραιοτήτων και των έργων που θα ενταχτούν στον πακτωλό του Γ Πακέτου Σαντέρ. Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση ετοιμάζεται με νομοθετική ρύθμιση να παράσχει στις μεγάλες τεχνικές εταιρίες ισχυρά κίνητρα (φοροαπαλλαγές κτλ.), ώστε να κάνουν συγχωνεύσεις και να γίνουν ακόμη μεγαλύτερες, παίρνοντας τη μορφή ολιγοπωλίων, πράγμα που θα έχει τραγικές επιπτώσεις και για χιλιάδες εργαζόμενους και για εκατοντάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου, αλλά και για την ίδια τη διαφάνεια στις δημοπρατήσεις και την ποιότητα των έργων.

Κι όλα αυτά όταν οι ίδιοι οι κυβερνητικοί αρμόδιοι δεν έχουν να παρουσιάσουν και στον τομέα αυτό παρά ωμές ομολογίες για τραγικές κακοτεχνίες που στοιχίζουν ζωές, για καθυστερήσεις στην υλοποίηση πολλών έργων, με τίμημα "πανωπροίκια" δεκάδων δισ. δρχ. και για εξαγγελίες χωρίς αντίκρισμα, τουλάχιστον για τα πιο παραγωγικά από τα έργα υποδομής.

Η εισήγηση μάλιστα του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ δεν απέφυγε, σύμφωνα με πληροφορίες, να γίνει αντικείμενο φαρμακερών ειρωνικών σχολίων, ακόμη και από συναδέλφους του εντός του Υπουργικού Συμβουλίου...

Ετσι, την ίδια στιγμή που ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ και συνολικά η κυβέρνηση υπερηφανεύεται, το μόνο έργο που προχωράει με καλούς ρυθμούς είναι αυτό του αεροδρομίου των Σπάτων - κι αυτό επειδή οι Γερμανοί εργολάβοι βιάζονταν να αρχίσουν να εισπράττουν από την εκμετάλλευσή του. Κατά τα άλλα:

  • Το μετρό της Αθήνας,που έπρεπε να είναι έτοιμο εδώ και δυο χρόνια, τώρα εξαγγέλλεται ότι θα παραδοθεί από του χρόνου το Δεκέμβρη σε τρεις τουλάχιστον... δόσεις, παρά τα "πανωπροίκια" 140 συνολικά δισ. δρχ. που έλαβαν οι εργολάβοι.
  • Το έργο του Αχελώου έχει απορροφήσει μέχρι τώρα επισήμως μόνο 15 δισ. δρχ. (από τα 80) και η συνέχισή του βρίσκεται πάντα στην "κόψη του ξυραφιού", καθώς δε χρηματοδοτείται από κοινοτικά κονδύλια.
  • Η χρηματοδότηση του έργου της ανασύστασης της Κάρλας με 29 δισ. δρχ. δεν έχει εγκριθεί ακόμη από τις Βρυξέλλες, γι' αυτό και η κυβέρνηση αναγκάζεται να τρενάρει την ολοκλήρωση του διαγωνισμού με διάφορα προσχήματα.
  • Το Ρίο - Αντίρριο βρίσκεται προς υλοποίηση μόνο στις μακέτες και έχουν περικοπεί κονδύλια, παρά την κατάφωρα σκανδαλώδη σύμβαση που υπογράφηκε με τη γαλλοελληνική κοινοπραξία.
  • Η Εγνατία σημειώνει απορροφητικότητα μόνο γύρω στο 20%, ενώ για 40 χιλιόμετρα τουλάχιστον δεν έχει βρεθεί χρηματοδότηση.
  • Κανένα τμήμα του Αυτοκινητόδρομου Πάτρα - Αθήνα - Θεσσαλονίκη - Εύζωνοι (ΠΑΘΕ) δεν έχει παραληφθεί από τις υπηρεσίες εξαιτίας των κακοτεχνιών.
  • Το Εθνικό Κτηματολόγιο παραπαίει, ενώ με τους δύο νόμους που ψήφισε η κυβέρνηση, από αναπτυξιακό εργαλείο μετατρέπεται σε οδηγό νομιμοποίησης των καταπατητών.
  • Με καθυστέρηση 6 χρόνων μια νέα αποικιοκρατική σύμβαση ετοιμάζεται - παρά τις αντιδράσεις ακόμη και συναρμόδιων υπουργών - για το μετρό Θεσσαλονίκης.
  • Η Περιφερειακή Υμηττού - που θα βάλει διόδια στις παρυφές της Αθήνας - ετοιμάζεται να καταστρέψει το δάσος του Υμηττού, μόνο και μόνο για να εξυπηρετηθούν οι εργολάβοι, που δε θέλουν τη σήραγγα, αν και "φούσκωσαν" τον προϋπολογισμό του έργου από τα 38 στα 60 δισ. δρχ. (σε τιμές 1994).

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ