Σάββατο 19 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ"
Αφανίζονται τα σχολεία πολλών χωρών

Η Κίνα γνώρισε τις χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων 40 χρόνων και ερήμωσαν 48.766 σχολεία

"Το 1998 θα μείνει στην ιστορία σαν η χρονιά που τα φυσικά φαινόμενα έκλεισαν τις πόρτες των σχολείων σε εκατομμύρια παιδιά. Ας ελπίσουμε ότι το 1999 θα είναι η χρονιά μιας παγκόσμιας συνεργασίας, που στόχο έχει να ξαναδώσει στα παιδιά μια φυσιολογική ζωή και τη δυνατότητα να ξαναρχίσουν το σχολείο".

Τα παραπάνω επισημαίνει η "Γιούνισεφ", η οποία αναφέρεται στις σοβαρότατες ζημιές που προκάλεσαν σε χιλιάδες σχολικά συγκροτήματα - από την Κίνα και τη Σομαλία έως την Κεντρική Αμερική - οι πλημμύρες και άλλες φυσικές καταστροφές.

Σύμφωνα με τη "Γιούνισεφ", η χώρα που έχει το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η Κίνα, η οποία γνώρισε τις χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων 40 χρόνων. Περισσότερα από 9.000.000 παιδιά χτυπήθηκαν από την καταστροφή που ερήμωσε 48.766 σχολεία, ενώ το κόστος των ζημιών ανέρχεται στο 1.242 εκατομμύρια δολάρια. Το ίδιο βαριά έχει χτυπηθεί και το Μπαγκλαντές, η κυβέρνηση του οποίου εκτιμά ότι 14.000 σχολεία έχουν καταστραφεί. Η περίοδος των μουσώνων διήρκεσε εκεί τρεις φορές περισσότερο απ' το κανονικό, αφήνοντας πίσω εκατομμύρια άστεγους και άρρωστους. "Το εκπαιδευτικό σύστημα του Μπαγκλαντές γνωρίζει ήδη τρομερές δυσκολίες. Για παράδειγμα, το 14% των κοριτσιών έχουν γραφτεί στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Η πρόσφατη καταστροφή που υπέστησαν τα σχολεία πολλαπλασίασε τα προβλήματα μιας ήδη τραγικής κατάστασης", επισημαίνει η διεθνής οργάνωση.

Στη διάρκεια τη χρονιάς, τα σχολεία πολλών ακόμα χωρών γνώρισαν πολύ μεγάλες καταστροφές. Οι ορμητικές βροχές που έπεσαν από τον Οκτώβρη έως και τον Ιανουάριο του 1998 προκάλεσαν πλημμύρες στις κεντρικές και νότιες περιοχές της Σομαλίας, με αποτέλεσμα να καταστραφούν τελείως 100 σχολεία. Επίσης τον Σεπτέμβριο του 1998, η Δομηνικανή Δημοκρατία χτυπήθηκε από τον τυφώνα "Τζορτζ". Συνολικά, 1.419 σχολεία καταστράφηκαν και εκτιμάται ότι θα χρειαστούν 20.000.000 δολάρια για να ανοικοδομηθούν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ