• Αύριο η πανελλαδική συνάντηση Συντονιστικών Αγώνα για τη χάραξη της παραπέρα αγωνιστικής πορείας
  • - Πολύμορφα συνεχίζουν τον αγώνα τους οι μαθητές, με αιτήματα αιχμής την κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών νόμων της μεταρρύθμισης και τη διεκδίκηση ενός ενιαίου 12χρονου δημόσιου και δωρεάν σχολείου... - 1998-12-19 00:00:00.0"/>
  • Αύριο η πανελλαδική συνάντηση Συντονιστικών Αγώνα για τη χάραξη της παραπέρα αγωνιστικής πορείας
  • - Πολύμορφα συνεχίζουν τον αγώνα τους οι μαθητές, με αιτήματα αιχμής την κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών νόμων της μεταρρύθμισης και τη διεκδίκηση ενός ενιαίου 12χρονου δημόσιου και δωρεάν σχολείου... - 1998-12-19 00:00:00.0" /> Δυναμικά, αγωνιστικά και με ... έμπνευση | ΡΕΠΟΡΤΑΖ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Σάββατο 19 Δεκέμβρη 1998
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Σελίδα 14
    ΡΕΠΟΡΤΑΖ
    ΜΑΘΗΤΕΣ
    Δυναμικά, αγωνιστικά και με ... έμπνευση
    • "Μπλόκα" σε κεντρικούς δρόμους στην Αθήνα και τον Πειραιά
    • Αύριο η πανελλαδική συνάντηση Συντονιστικών Αγώνα για τη χάραξη της παραπέρα αγωνιστικής πορείας

    Πολύμορφα συνεχίζουν τον αγώνα τους οι μαθητές, με αιτήματα αιχμής την κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών νόμων της "μεταρρύθμισης" και τη διεκδίκηση ενός ενιαίου 12χρονου δημόσιου και δωρεάν σχολείου για όλους. Χτες, στο κέντρο της Αθήνας, τα Μουσικά Σχολεία της Αττικής έστησαν "μπλόκο" μετά μουσικής, επιστρατεύοντας την έμπνευση και το ταλέντο τους στον αγώνα για καλύτερη παιδεία, ενώ μπλόκα έστησαν οι μαθητές σε κεντρικούς οδικούς κόμβους της Αθήνας και του Πειραιά.

    Αύριο, εκπρόσωποι των Συντονιστικών Αγώνα από διάφορες περιοχές της χώρας συναντιούνται στην Αθήνα για να συζητήσουν το πώς θα συνεχίσουν τον αγώνα τους. Με ανακοίνωσή του το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας χαιρετίζει τις χτεσινές αγωνιστικές κινητοποιήσεις και ανακοινώνει ότι "επειδή το ΔΣ των σχολών της Σιβιτανίδειου, στο οποίο συμμετέχει και ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, αρνήθηκε να δώσει αίθουσα για να πραγματοποιηθεί η Πανελλαδική Συνάντηση των Συντονιστικών Αγώνα, με τη δικαιολογία της δυσαρέσκειας που θα προκαλούσε στον υπουργό Παιδείας, καλεί την Πανελλαδική Συνάντηση στο 40ό Ενιαίο Λύκειο, στο σχολικό συγκρότημα της Γκράβας".

    "Δε μας νοιάζουν οι βαθμοί, μας στερείτε τη ζωή", τραγούδησαν χτες το πρωί στον υπουργό Παιδείας, οι μαθητές από τα μουσικά Γυμνάσια και Λύκεια από την Παλλήνη,το Ιλιον και τον Πειραιά,που εντυπωσίασαν με τις μελωδίες τους και το ταλέντο τους. Οι μαθητές θέλησαν με αυτό τον τρόπο να αποδείξουν στον υπουργό Παιδείας ότι και η μουσική είναι Παιδεία, απαιτώντας την κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών νόμων 2525/97 και 2640/98, σωστή μουσική παιδεία από το Δημοτικό έως το Πανεπιστήμιο, κατοχύρωση των μουσικών σπουδών στα Λύκεια, όχι στην περικοπή των μουσικών μαθημάτων.

    Από νωρίς, οι μαθητές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Συντάγματος και με πορεία κατευθύνθηκαν στο υπουργείο Παιδείας, φωνάζοντας ρυθμικά και χτυπώντας τα χέρια τους στο σύνθημα "Δε θα περάσει" και "Κάτσε καλά Γεράσιμε". Φτάνοντας στο υπουργείο, οι μαθητές επιφύλαξαν μια έκπληξη: Εστησαν μια μουσική σκηνή στη μέση του δρόμου και παρά το χιονόνερο και το κρύο, με κιθάρες, μπαγλαμάδες, αρμόνια και βιολιά και με τις μελωδικές φωνές τους, τραγούδησαν, αφιερώνοντας μάλιστα και ένα τραγούδι που έγραψαν στο σχολείο τους ειδικά για τον υπουργό Παιδείας: "Το τραγούδι που θα πω/ των σχολείων που μιλούν/ των σχολείων που αντιδρούν/ κάτι ντο, ρε, μι, κάτι ABC/ θα ακουστεί εκεί/ Δε μας νοιάζουν οι βαθμοί/ Μας στερείτε τη ζωή/ Ντο, ρε, μι, φα, σολ, λα, σι, ντο/ Ενα όμορφο σχολειό/ Είναι ότι θέλουμε από σας/ Δε χρειάζεται μυαλό".

    Αντιπροσωπεία μαθητών επιδίωξε συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, που ως συνήθως... απουσίαζε. Αυτό όμως δε φαίνεται να απογοήτευσε τους μαθητές, οι οποίοι με κέφι και ζωντάνια συνέχισαν το τραγούδι, αφιερώνοντας άλλο ένα τραγούδι στον υπουργό: "Υπάρχει μια διέξοδος/, είπε ο παλιάτσος στο ληστή/ και αν έχει μείνει σταλιά ντροπή/ κάνε λιγάκι υπομονή" και "Γυρίζω τις πλάτες μου στο μέλλον...", ενώ λίγο πριν φύγουν από το υπουργείο, έψαλαν και τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα.

    Στη συνέχεια οι μαθητές με πορεία επέστρεψαν στην πλατεία Συντάγματος, όπου συνέχισαν τη μουσική διαμαρτυρία τους, ανανεώνοντας το αγωνιστικό ραντεβού τους. για την επόμενη βδομάδα, στα "μπλόκα" του αγώνα με πολύμορφες συντονισμένες κινητοποιήσεις.

    Στη Ν. Ιωνία

    Με πανό και με ταμπούρλα, με τραγούδια και συνθήματα, "ξεχύθηκαν" για άλλη μια φορά χτες στη Λεωφόρο Ηρακλείου, οι μαθητές των Γυμνασίων και των Λυκείων της Νέας Ιωνίας, αποκλείοντας το δρόμο, στο ύψος του "Τροχονόμου", για μια ώρα περίπου. Κατά τη διάρκεια του μαθητικού μπλοκ μοίραζαν ενημερωτικά φυλλάδια του "Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας", στους οδηγούς των αυτοκινήτων και σε πεζούς.

    Η προειδοποίηση των μαθητών προς τον υπουργό Παιδείας "κάτσε καλά Γεράσιμε" αντήχησε σε κάθε δρόμο της περιοχής, κατά τη διάρκεια της πορείας που έγινε στο μήκος της Λ. Ηρακλείου. Οσο για εκείνους που βρίσκονταν στα πεζοδρόμια και στα μαγαζιά, το κάλεσμα ήταν: "Εσείς που τώρα κοιτάτε την πορεία, παλέψτε μαζί μας για δωρεάν παιδεία". Κάλεσμα στο οποίο ο κόσμος ανταποκρίθηκε, φωνάζοντας "Μπράβο παιδιά, είμαστε στο πλευρό σας". Ο Γιώργος, μαθητής της Α Λυκείου, τόνισε ότι "οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν ό,τι και αν λέει η κυβέρνηση. Είμαστε αποφασισμένοι, αυτός ο νόμος δε θα περάσει". "Οι επόμενες κινητοποιήσεις θα είναι πιο μαζικές. Δε μας σταματάει τίποτα. Θα προχωρήσουμε δυναμικά, θα συνεχίσουμε μέχρι το τέλος", είπαν. Και η Νέα Ιωνία πλημμύρισε και πάλι από συνθήματα με φαντασία και ουσία.

    Στο Πέραμα

    Ούτε το τσουχτερό κρύο, ούτε το χιονόνερο, που έπεφτε συνεχώς, εμπόδισε τους μαθητές του Περάματος,του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας να στήσουν το αγωνιστικό τους "μπλόκο", αποκλείοντας για πάνω από μια ώρα την κεντρική διασταύρωση στη Λεωφόρο Σχιστού, φωνάζοντας "Θέλουμε σχολεία, καθηγητές, βιβλία και όχι διαβατήρια για την ανεργία". Οι μαθητές υποσχέθηκαν στην κυβέρνηση: "Τίποτα δε μας σταματά, αυτό το νομοσχέδιο θα μείνει στα χαρτιά"!

    Στις 11 το πρωί οι μαθητές των Λυκείων και των Γυμνασίων του Περάματος συναντήθηκαν στο Δημαρχείο της πόλης. Από εκεί, με αναμμένα δαδιά που πρόσφερε ο Δήμος Περάματος και τα πανό τους ξεκίνησαν πορεία με προορισμό τη διασταύρωση στη Λεωφόρο Σχιστού. Με συνθήματα όπως "Δώστε λεφτά για την Παιδεία, να πάτε να τα πάρετε από την πλουτοκρατία", οι μαθητές διέσχισαν τη Λεωφόρο Δημοκρατίας και λίγο μετά τις 12 ενώθηκαν με τα μπλοκ των μαθητών από το Κερατσίνι και τη Δραπετσώνα.Επιτόπου οι μαθητές έστησαν τα πανό τους και στους τρεις δρόμους στην κεντρική διασταύρωση στη Λεωφόρο Σχιστού που συνδέει το Πέραμα με τους υπόλοιπους δήμους, μέχρι τις 1.30 το μεσημέρι. Μαζί με τους μαθητές βρέθηκαν γονείς και καθηγητές, δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Περάματος και συνδικαλιστές από τα σωματεία της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης.

    Ο Παύλος Πουντίδης,μαθητής Β Λυκείου στο Γενικό Λύκειο Περάματος, μας δήλωσε: "Είμαστε αποφασισμένοι και θα συνεχίσουμε να περπατάμε το δρόμο του αγώνα. Ας μην ελπίζει ο κ. Αρσένης στα Χριστούγεννα. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τον αγώνα μας μέχρι να καταργηθεί ο νόμος".

    Στο πλαίσιο των πολύμορφων κινητοποιήσεών τους, σήμερα, στις 7 μ.μ.,μαθητές από τα σχολεία της Ιωνίδειου πραγματοποιούν συναυλία στην πλατεία Κοραή.

    Αποκλεισμοί δρόμων έγιναν χτες και στη λεωφόρο Καβάλας,στη λεωφόρο Κηφισίας,στη Βουλιαγμένης,στη Θησέως,στη λεωφόρο Πεντέλης,στην Ευελπίδων,στη λεωφόρο Παπάγου και την οδό Ούλοφ Πάλμε στο Παγκράτι.

    • Στην Ελευσίνα,χτες οι μαθητές πορεύτηκαν από το 1ο Λύκειο στην Ανω Ελευσίνα μέχρι τη Νομαρχία. Εκεί κοντά τους βρέθηκαν και οι επικεφαλής της ΝΑΣ Αντ. Χοροζάνης και της "Προοδευτικής Αγωνιστικής Κίνησης Ελευσίνας" Κατ. Μαϊλη, που εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των μαθητών. Ο εκπρόσωπος της ΝΑΣ στο Νομαρχιακό Συμβούλιο ζήτησε κατά την προχτεσινή συνεδρίαση να συζητηθεί το θέμα των εξελίξεων στην Παιδεία, όμως ο νομάρχης αρνήθηκε, με το πρόσχημα ότι το θέμα είχε συζητηθεί παλιότερα και δεν έχει να πει τίποτα για τις καταλήψεις...

    Κορυφή σελίδας
    Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
    Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
    Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ