Πέμπτη 3 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΟΤΕ
Ευκαιρία να μπει τέλος στο συμβιβασμό και την αδράνεια

Την ψήφο των 10.000 εργαζομένων διεκδικεί το «Αγωνιστικό Μέτωπο», για τον ταξικό, αγωνιστικό επαναπροσανατολισμό του συνδικάτου

Ο ΟΤΕ είναι πλέον στα πρόθυρα της πλήρους ιδιωτικοποίησης, αλλά η ΠΑΣΚΕ «ξέχασε» αυτά τα συνθήματα
Ο ΟΤΕ είναι πλέον στα πρόθυρα της πλήρους ιδιωτικοποίησης, αλλά η ΠΑΣΚΕ «ξέχασε» αυτά τα συνθήματα
Να καταδικάσουν τα έξι χρόνια αυτοδυναμίας της ΠΑΣΚΕ στα συνδικάτα του ΟΤΕ, καλεί τους εργαζόμενους ο συνδυασμός του «Αγωνιστικού Μετώπου» ενόψει των εκλογών στην ΠΕΤ-ΟΤΕ - με δύναμη πάνω από 10.000 εργαζόμενους - που θα γίνουν από τις 21 έως τις 25 Φλεβάρη. Στελέχη του «Αγωνιστικού Μετώπου» επισημαίνουν ότι οι εκλογές στο μεγαλύτερο σωματείο του χώρου δίνουν μια ύστατη ευκαιρία να μπει τέλος στην παραλυτική αυτοδυναμία της ΠΑΣΚΕ, που με τη συνδρομή της ΔΑΚΕ, αλλά και το «ρεαλισμό» της «Αγωνιστικής Συνεργασίας», οδήγησε το συνδικαλιστικό κίνημα των τεχνικών του ΟΤΕ στην αδράνεια, στο λάκκο των λεόντων του κυβερνητικού συνδικαλισμού, στη διάσπαση και στην περιθωριοποίηση των εργαζομένων.

Τα στελέχη του «Αγωνιστικού Μετώπου» καταγγέλλουν το όργιο τρομοκρατίας, απειλών και εκβιασμών που εξαπέλυσε η ΠΑΣΚΕ εναντίον δεκάδων τεχνικών του ΟΤΕ, που δήλωσαν την πρόθεσή τους ή έβαλαν υποψηφιότητα με το συνδυασμό, προκειμένου να τους εξαναγκάσει να αποσυρθούν. Ομως η απήχηση που βρίσκουν οι θέσεις, αλλά και η δράση των μελών του ανάμεσα στους εργαζόμενους, δείχνει πως σε αυτή την αναμέτρηση οι γνωστοί μέθοδοι της ΠΑΣΚΕ - το ρουσφέτι, η εξαγορά, η δημαγωγία και ο εκβιασμός συνειδήσεων, στα οποία κατά μεγάλο μέρος οφείλεται η διατήρηση των δυνάμεών της - δε θα «πιάσουν»...

Στην εκλογική διακήρυξη του «Αγωνιστικού Μετώπου», που συσπειρώνει ευρύτερες συνδικαλιστικές δυνάμεις στον ΟΤΕ και στηρίζεται από την παράταξη της ΕΣΚ, καταγράφονται μία προς μία οι μεγάλες ευθύνες της ΠΑΣΚΕ, αλλά και των άλλων παρατάξεων, που οδήγησαν στην ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ κατά 49%, στη μετατροπή του σε όμιλο επιχειρήσεων που δίνει λόγο στο χρηματιστήριο, στους προμηθευτές, στους εργολάβους και όχι στα εκατομμύρια συνδρομητών του.

Ο κατάλογος των επιτευγμάτων της ΠΑΣΚΕ και η ουσιαστική της συναίνεση σε μια σειρά εκσυγχρονιστικά φρούτα κυβέρνησης και εργοδοσίας είναι μακρύς: Υπονόμευση των βασικών εργασιακών σχέσεων και απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας. Ενταση της εκμετάλλευσης και εντατικοποίησης της εργασίας, την ίδια στιγμή που η κερδοσκοπική πολιτική σε βάρος των απλών συνδρομητών έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Ανατροπή του ενιαίου σταθερού μισθολογίου και σύνδεση του μισθού με την πριμοδότηση, άνιση μεταχείριση και επιλεκτικότητα στην αμοιβή. Η χρεοκοπία του ΤΑΠ-ΟΤΕ, η χειροτέρευση των υπηρεσιών του κλάδου υγείας και η αξιοποίηση των αποθεματικών του επικουρικού υπέρ του χρηματιστηριακού κεφαλαίου ήταν το τελευταίο επίτευγμα του κυβερνητικού συνδικαλισμού.

Σε όλα τα παραπάνω, που αμαυρώνουν την ιστορία του συνδικαλιστικού κινήματος και προδικάζουν ένα ακόμα χειρότερο μέλλον για τους εργαζόμενους, η απάντηση μπορεί να είναι μόνο η υπερψήφιση του «Αγωνιστικού Μετώπου», τονίζουν τα στελέχη του και δεσμεύονται σε ένα πλαίσιο αγώνων και διεκδικήσεων. Μεταξύ άλλων υπογραμμίζουν την ανάγκη για:

  • Εναν ΟΤΕ που θ' ανήκει 100% στο δημόσιο και τηλεπικοινωνίες που θα ελέγχονται από το κράτος. Διεθνή συνεργασία αμοιβαίου οφέλους με άλλες χώρες και οργανισμούς.
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη των νέων αναγκών και νέο Γενικό Κανονισμό Προσωπικού, που θα κατοχυρώνει τις κατακτημένες εργασιακές σχέσεις.
  • Εφαρμογή γνήσιου 35ωρου, συνεχούς 7ωρου και πενθήμερου. Νέο μισθολόγιο και κατώτερο βασικό μισθό 250.000 δραχμές. Επαναφορά οικογενειακού επιδόματος και επαναφορά της στρατιωτικής θητείας σαν πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας.
  • Ακύρωση του χρηματοικονομικού φορέα για το ΤΑΠ-ΟΤΕ και ανάληψη των ευθυνών για τη χρηματοδότηση των ελλειμμάτων από το κράτος.
  • Κατάργηση των αμοιβών των συνδικαλιστών για τη συμμετοχή τους σε όργανα και τις επιτροπές της διοίκησης σαν εκπρόσωποι των συνδικάτων κλπ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ