Τρίτη 19 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Δράση για την αναζωογόνηση του συνδικαλιστικού κινήματος

Πρωτοβουλίες, που στόχο έχουν την ενίσχυση των ταξικών χαρακτηριστικών του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος και την αποτελεσματική αντιμετώπιση της ολομετώπης επίθεσης, ανακοίνωσαν χτες σε συνέντευξη Τύπου συνδικαλιστικά στελέχη. Πανελλαδική σύσκεψη στις αρχές Απρίλη

Την ανάληψη πρωτοβουλιών, που θα έχουν στόχο να ανακοπεί η πορεία φθοράς του συνδικαλιστικού κινήματος και να υπάρξει αλλαγή ρότας, στην κατεύθυνση της ενίσχυσης των ταξικών χαρακτηριστικών, ανακοίνωσαν χτες σε συνέντευξη Τύπου, συνδικαλιστικά στελέχη. Εκτιμώντας σαν ιδιαίτερα κρίσιμη την περίοδο για τους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους, έθεσαν έξι άξονες, που θα αποτελέσουν τη βάση πάνω στην οποία στόχος είναι να ανοίξει μια πλατιά συζήτηση στους χώρους δουλιάς και στα συνδικάτα. Αμεσος στόχος είναι η πραγματοποίηση τέλος Μάρτη - αρχές Απρίλη Πανελλαδικής Σύσκεψης,όπου καλούνται να πάρουν μέρος συνδικάτα και συνδικαλιστές, που νιώθουν την ανάγκη της αναζωογόνησης του συνδικαλιστικού κινήματος.

Τη συνέντευξη Τύπου έδωσαν οι συνδικαλιστές: Δ. Αγκαβανάκης μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής ΑΔΕΔΥ, Σ. Ράλλης γ. γραμματέας Ομοσπονδίας Εμφιαλωμένων Ποτών, Κ. Γεωργακόπουλος πρόεδρος ΕΚ Αρκαδίας, Φ. Κολεβέντης πρόεδρος ΕΚ Αργολίδας, Γ. Μαυρίκος αναπληρωτής πρόεδρος ΓΣΕΕ.

Παίρνοντας το λόγο ο Φ. Κολεβέντης σημείωσε: "Βαδίζοντας προς τον 21ο αιώνα δεν μπορούμε να πάμε με τις αποσκευές του παρελθόντος, δεν μπορούμε να πάμε με συντηρητικές επιλογές, δεν μπορούμε να πάμε με τις "εκσυγχρονιστικές" αποσκευές". "Δεν μπορεί - συνέχισε - να γίνεται το "έλα να δεις" και η ΓΣΕΕ να παραμένει στάσιμη, να ζυμώνει τη λάσπη, χωρίς να ανοίγει περπατησιά, για να αντιμετωπίσει τις νέες εξελίξεις". "Γι' αυτό λέμε - κατέληξε - πως τούτη την ώρα πρέπει να υπερασπιστούμε το συνδικαλιστικό κίνημα, τους αγώνες των εργαζομένων, τη δημοκρατία. Να εμπνεύσουμε οράματα και να συμβάλουμε, για να αναδειχτούν δυνάμεις που θα οδηγήσουν τον τόπο σε δημοκρατική προοδευτική πορεία".

Ο Κ. Γεωργακόπουλος υπογράμμισε: "Στόχος είναι να σηματοδοτήσουμε μια νέα πορεία στο συνδικαλιστικό κίνημα, μια αλλαγή από το τέλμα που βρίσκεται". "Είμαστε - σημείωσε - μάρτυρες της αδράνειας του συνδικαλιστικού κινήματος, αλλά και της ανησυχίας των εργαζομένων και των πρωτοβάθμιων σωματείων. Σήμερα, λοιπόν, είναι περισσότερο αναγκαίο από ποτέ να βγούμε απ' αυτή την κρίση, γιατί σε λίγο θα είναι αργά". "Είμαστε εδώ, συνέχισε, για να κάνουμε το δικό μας προσκλητήριο, για να κατέβουμε στη βάση, στους εργαζόμενους, που μέσα από την πολιτική που εφαρμόζεται είναι σε δεινή θέση. Μαζί μας, σε αυτή την πρωτοβουλία, πιστεύω είναι πάρα πολλοί και στην πορεία θα αποδειχτεί ότι θα είναι όλο το συνδικαλιστικό κίνημα".

Το λόγο πήρε αμέσως μετά ο Σπ. Ράλλης,που επισήμανε αρχικά ότι "μερίδα των ΜΜΕ όταν έμαθαν ότι σαν Ομοσπονδία Εμφιαλωμένων Ποτών συμμετέχουμε στην προσπάθεια αναζωογόνησης του συνδικαλιστικού κινήματος, μας είπαν πολιτικά απρόβλεπτους! Είμαστε μια ζωντανή οργάνωση, έχουμε μια οργάνωση που ονομάζεται Αυτόνομη Δημοκρατική Ενωση Συνδικαλιστών, έχουμε κάνει αγώνες. Κάποιοι άλλοι είναι πολιτικά απρόβλεπτοι. Αυτοί, που τους ψηφίζουν οι εργαζόμενοι, για να υπερασπίσουν τα συμφέροντά τους και υπερασπίζουν ίδια συμφέροντα ή κομματικές σκοπιμότητες". Εξέφρασε, τέλος, την αισιοδοξία του ότι η πρωτοβουλία θα βρει πολλούς αποδέκτες.

Ο Γ. Μαυρίκος αναφέρθηκε στα βασικά σημεία που αποτελούν κατευθυντήριες γραμμές της πρωτοβουλίας. "Το πρώτο σημείο που υπήρξε συμφωνία - είπε - είναι ότι η επίθεση που δέχεται η εργατική τάξη είναι παρατεταμένη και βασικό της γνώρισμα είναι η προσπάθεια για αφαίρεση όλων των δικαιωμάτων. Το δεύτερο σημείο είναι ότι απ' τα μέτρα αυτά δεν πλήττεται μέρος των εργαζομένων, αλλά το σύνολο των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων. Τρίτο, διαπιστώσαμε πως δεν πάει άλλο με την κατάσταση σε ηγεσίες πολλών συνδικαλιστικών οργανώσεων και πρώτα απ' όλα σε ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, που είναι αιχμάλωτες της πολιτικής της ΟΝΕ, της ανεργίας, της λιτότητας και που με την τακτική τους βάζουν φουρνέλο στο σύνολο των δικαιωμάτων. Το τέταρτο σημείο αφορά το ότι δε φτάνουν σήμερα οι διαπιστώσεις. Εκείνο που λείπει είναι η δράση, οι πρωτοβουλίες... ". "Μια προϋπόθεση για την αναζωογόνηση του συνδικαλιστικού κινήματος - τόνισε - είναι η σύγκρουση με τη γραμμή της συναίνεσης και η ενίσχυση των αγωνιστικών ταξικών χαρακτηριστικών. Η δεύτερη προϋπόθεση έχει να κάνει με τη συσπείρωση δυνάμεων σε αυτή την κατεύθυνση, με την πάλη για ενότητα, για απόκρουση τεχνητών διαχωρισμών". Κατέληξε, τονίζοντας ότι η κατάσταση είναι σε οριακό σημείο και πως "πρέπει να δράσουμε τώρα".

Σε ερώτηση για το αν η ΕΣΑΚ θα αποχωρήσει απ' το προεδρείο της ΓΣΕΕ, ο Γ. Μαυρίκος επισήμανε: "Θα το κουβεντιάσουμε. Γενική διαπίστωση είναι πως απ' τα προεδρεία αυτών των οργανώσεων δεν μπορούν να λυθούν προβλήματα. Κάνουμε, πάντως, σαφές ότι στις διοικήσεις, στις Εκτελεστικές Επιτροπές θα είμαστε παρόντες και ότι η θέση που διατυπώσαμε αφορά μόνο ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ".

Απαντώντας σε ερώτηση, αν στόχος είναι η δημιουργία μιας νέας ΓΣΕΕ, ο συνδικαλιστή σημείωσε: "Οι συζητήσεις που κάνουμε, τα συμπεράσματα που βγάζουμε, οδηγούν στη διαπίστωση πως μια ακόμα ΓΣΕΕ ή μια νέα ΓΣΕΕ δε θα μπορούσε να λύσει τα προβλήματα της εργατικής τάξης. Πιστεύουμε πως πρωτοβουλίες σαν αυτή μπορούν να δώσουν πνοή και ζωντάνια και να χαράξουν προοπτική".

Παρεμβαίνοντας ο Κ. Γεωργακόπουλος σημείωσε: "Δεν έχει σημασία αν θα παραμείνει ο Μαυρίκος στο προεδρείο, δεν είναι αυτός ο στόχος της πρωτοβουλίας μας. Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε το συνδικαλιστικό κίνημα. Δεν αντιστρατευόμαστε τη ΓΣΕΕ, ούτε θέλουμε να φτιάξουμε νέα ΓΣΕΕ. Στόχος μας είναι να βγάλουμε αυτές τις ηγεσίες από την αδράνειά τους και να μπουν στην πρωτοπορία του αγώνα".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ