Τρίτη 19 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Το πλαίσιο έκκλησης

Εξι συγκεκριμένους άξονες συσπείρωσης, που μπορούν να γίνουν η στέρεη βάση για αγωνιστική αντίσταση και αναδιοργάνωση, πρόβαλαν κατά τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου οι συνδικαλιστές

Ο "Ρ" δημοσιεύει ολόκληρο το κείμενο που έδωσαν, χτες στη συνέντευξη Τύπου, οι συνδικαλιστές σαν "πλαίσιο έκκλησης για να αλλάξει η κατάσταση στο συνδικαλιστικό κίνημα".

"Για την επίτευξη των στόχων της Οικονομικής Νομισματικής Ενοποίησης (ΟΝΕ) οι εργαζόμενοι, τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα, αλλά και το οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα δέχεται μια θυελλώδη επίθεση διαρκείας,που καταργεί βασικά δικαιώματα, ανατρέποντας ό,τι κατακτήθηκε με συνεχείς αγώνες και ταξική πάλη στον 20ό αιώνα.

Μετά τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, ανεξάρτητα από το ποιο κόμμα κυβερνά, ο στρατηγικός στόχος των κυβερνήσεων είναι η επίτευξη των στόχων της ΟΝΕ.

Από κοινού με το Διευθυντήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και με τον ΣΕΒ έχουν επεξεργαστεί και προωθούν μια σειρά μέτρα που αυξάνουν αστρονομικά τα κέρδη και ενισχύουν τα προνόμια και την εξουσία των μονοπωλίων, εντείνουν την εκμετάλλευση των εργαζομένων και μεθοδεύουν τη διάλυση του συνδικαλιστικού και γενικότερα του μαζικού κινήματος.

Σχεδιάζουν και προωθούν ένα σύνολο μέτρων και αναδιαρθρώσεων που αφορούν τις εργασιακές σχέσεις, την Παιδεία, την Υγεία και την Πρόνοια, με σχέδιο και προοπτική την αύξηση της εκμετάλλευσης και την πλήρη υποταγή των σημερινών και κυρίως αυριανών εργαζομένων. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περιβόητη μεταρρύθμιση στην Παιδεία, που ως στόχο έχει τη δημιουργία του αυριανού απασχολήσιμου εργαζόμενου, όπου μέσα από την ελλιπή μόρφωση και γνώση, τη φτηνή ειδίκευση και κατάρτιση, θα αποτελεί το "πρότυπο" της φτηνής και ευέλικτης εργατικής δύναμης. Μέσα από το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό σύστημα δε θα αναπτύσσεται η ικανότητα για αγωνιστική συσπείρωση και συλλογική δράση ενάντια στην εκμετάλλευση και η αγωνιστική διεκδίκηση, αλλά αντίθετα θα διαπαιδαγωγούνται τα παιδιά μας στη μοιρολατρική αποδοχή ενός ρόλου που από τη μια τους θέλει να παράγουν τον πελώριο πλούτο που συσσωρεύεται και από την άλλη να ζουν με όρους και μισθούς εξαθλίωσης.

Μπροστά στην κατάσταση αυτή, οι ηγεσίες της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ και άλλων κεντρικών συνδικαλιστικών οργανώσεων όχι μόνο δεν οργάνωσαν την αντίσταση της εργατικής τάξης, αλλά συναινούν, συμβιβάζονται και τελικά ευθυγραμμίζονται με τις κεντρικές επιλογές των κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των μονοπωλίων, με ανυπολόγιστες και τραγικές συνέπειες για τη μεγάλη πλειοψηφία των εργατοϋπαλλήλων και την προοπτική του συνδικαλιστικού κινήματος.

Αναλαμβάνουμε λοιπόν πρωτοβουλία...

Δεν ήταν μοιραίο να φθάσουμε εδώ που φθάσαμε.Διαφορετική θα ήταν η κατάσταση, αν ήταν άλλη η στάση αυτών των ηγεσιών. Υπήρχαν δυνατότητες να υπερασπιστεί αποτελεσματικά στο συνδικαλιστικό κίνημα μια σειρά δικαιώματα που χάθηκαν, να έχει ισχυροποιήσει την αγωνιστική του ενότητα. Αυτά όχι μόνο δεν έγιναν, αλλά σαν συνέπεια αυτής της γραμμής πλεύσης και της πρακτικής των συγκεκριμένων ηγεσιών είναι η μεγαλύτερη απογοήτευση των εργαζομένων, η απομάκρυνσή τους από τα συνδικάτα. Για όλα αυτά οι συγκεκριμένες ηγεσίες φέρνουν τεράστιες ευθύνες.

Οσο περνά ο καιρός και συνεχίζεται η ίδια κατάσταση, τα φαινόμενα αυτά μεγαλώνουν. Η πορεία εκφυλισμού και διάλυσης του συνδικαλιστικού κινήματος εντείνεται. Οι εργαζόμενοι απ' αυτές τις ηγεσίες τίποτα καλό δεν έχουν να περιμένουν.

Οσο κυριαρχούν αυτές οι ηγεσίες χωρίς να συναντούν τη συντονισμένη ουσιαστική παρέμβαση και πρωτόβουλη δράση των ταξικών δυνάμεων, όχι μόνο τα προβλήματα δε θα λυθούν, αλλά θα έρθουν πιο δύσκολες μέρες και το Συνδικαλιστικό Κίνημα θα μπει σε ανεπίστρεπτη τροχιά με απρόβλεπτες συνέπειες.

Ολοι εμείς που ανησυχούμε από αυτές τις εξελίξεις μπορούμε και πρέπει να αντιδράσουμε, να δείξουμε πρακτικά ότι με την ενεργητική παρέμβασή μας μπορεί να ανατραπεί αυτή η αρνητική πορεία, να δώσουμε ελπίδα και προοπτική στους εργαζόμενους.

Αναλαμβάνουμε, λοιπόν, πρωτοβουλία και κάνουμε έκκληση για συσπείρωση σε κάθε συνδικαλιστή που θέλει να δράσει για την αντιμετώπιση των φαινομένων φθοράς και διάλυσης του συνδικαλιστικού κινήματος. Ειδικά τώρα που έρχονται νέα αντεργατικά μέτρα και προχωρούν οι αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις στις εργασιακές σχέσεις, την υγεία, την παιδεία, την κοινωνική πολιτική, που στόχο έχουν να κάνουν ακόμα πιο φθηνή την εργατική δύναμη, να υποτάξουν τους εργαζόμενους.

Προχωράμε σ' αυτή την πρωτοβουλία, συνειδητοποιώντας την ευθύνη μας ότι δεν αρκεί σήμερα, που επιδεινώνεται ραγδαία η κατάσταση, να περιοριζόμαστε σε κριτική μέσα στα όργανα του συνδικαλιστικού κινήματος, αλλά να δράσουμε συσπειρωτικά και να πάρουμε πρωτοβουλίες, ώστε να βρει αγωνιστική διέξοδο και προοπτική η αγανάκτηση και η δυσαρέσκεια.

Για να συγκροτήσουμε έναν αγωνιστικό ταξικό πόλο στα πλαίσια του συνδικαλιστικού κινήματος, που θα αποτελεί την ασπίδα των εργαζομένων, θα ανοίγει το δρόμο της αποτελεσματικής αντίστασής τους και της αντεπίθεσης στις αντιλαϊκές πολιτικές.

Μ' αυτή την πρωτοβουλία ανοίγουμε το διάλογο για τη διατύπωση αξόνων δράσης που θα βγάζουν από το τέλμα. Που θα ανοίγουν το δρόμο στην εργατική τάξη όχι μόνο να υπερασπίζεται τα δικαιώματά της, αλλά και να διεκδικεί ό,τι πραγματικά της ανήκει, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες και τις δυνατότητες.

Στη βάση της συσπείρωσης, προτείνουμε τους παρακάτω άξονες που να μπορούν να γίνουν στέρεη βάση για αγωνιστική αντίσταση και αναδιοργάνωση. Απευθύνουμε ταξικό προσκλητήριο, κάνουμε έκκληση στο σύνολο της εργατικής τάξης στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα, στη νεολαία, στους συνταξιούχους, να πάρουν την υπόθεση αυτή στα δικά τους χέρια, να ανοίξει μια δημιουργική συζήτηση σε κάθε επιχείρηση, σε κάθε κλάδο, σε κάθε πόλη και χωριό, πάνω στο κεντρικό πλαίσιο που σε άξονες διαμορφώσαμε.

1. ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ

Επιδιώκουμε να γίνει πλατιά συνείδηση μέσα στους εργαζόμενους και να αποτελέσει κύριο στοιχείο του προσανατολισμού ενός αγωνιστικού, ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος ότι τα προβλήματα των εργαζομένων δε λύνονται χωρίς ουσιαστική αμφισβήτηση και αντιπαράθεση με τις πολιτικές και τα μέτρα που αποσκοπούν στην αύξηση των κερδών του κεφαλαίου.

Αποτελεσματική δράση, υπεράσπιση δικαιωμάτων, προοπτική για ουσιαστική αλλαγή της θέσης των εργαζομένων και λογικές της "κοινωνικής συναίνεσης" ή αποδοχής των μονόδρομων που χαράζει το κεφάλαιο, δε συμβιβάζονται. Σ' όλα αυτά, το συνδικαλιστικό κίνημα, αν θέλει να υπερασπίζεται αποτελεσματικά τα συμφέροντα των εργαζομένων, πρέπει να είναι αντίθετο. Οι γενικότερες εξελίξεις επιβάλλουν αλλαγή πορείας στο σ. κ. Η αλλαγή πορείας βρίσκεται στην ενίσχυση των αγωνιστικών, των ταξικών του χαρακτηριστικών, σε αντίθεση με όσους στηρίζουν τη γραμμή της ενσωμάτωσής του στις στρατηγικές επιλογές του κεφαλαίου.Οι καιροί και οι ανάγκες των εργαζομένων απαιτούν κίνημα ζωντανό, με νεύρο, με ανοιχτές και πλατιές δημοκρατικές λειτουργίες από τη βάση ως την κορυφή, που θα συσπειρώνει και θα αγκαλιάζει όποιον εργαζόμενο είναι διατεθειμένος να δράσει, ώστε να ξεφύγουμε από το σημερινό τέλμα. Ενα κίνημα που θα ενημερώνει έγκαιρα τους εργαζόμενους, που η βάση του και το ισχυρό στήριγμά του θα είναι αναζωογονημένα και δραστήρια πρωτοβάθμια σωματεία, οι Επιτροπές Αγώνα στους χώρους δουλιάς και τους κλάδους, οι συντονιστικές επιτροπές ανάμεσα στα συνδικάτα, που θα συνεργάζεται με το κίνημα της νεολαίας, των αγροτών και των μικρομεσαίων.

2. ΑΝΤΙΤΑΣΣΟΜΑΣΤΕ ΣΤΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥΣ ΦΘΟΡΑΣ ΚΑΙ ΣΗΨΗΣ. ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΗΘΙΚΗ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ

Προϋπόθεση για την αξιοπιστία και την ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος αποτελεί η κατηγορηματική καταδίκη και απόρριψη των αρνητικών φαινομένων που συστηματικά προωθήθηκαν τα τελευταία χρόνια. Η αντίθεση στη συστηματική προσπάθεια της συνδικαλιστικής ελίτ που κυριαρχεί σε όργανα του συνδικαλιστικού κινήματος, που επιδιώκει να χειραγωγήσει συνδικαλιστές και εργαζόμενους με προνομιακή μεταχείριση από το κράτος και την εργοδοσία, με νομιμοποίηση της απεργοσπασίας, με αξιοποίηση των κονδυλίων της ΕΕ, για σεμινάρια, ταξίδια αναψυχής, συμμετοχές στις διάφορες ΟΚΕ και Ινστιτούτα ταξικής συνεργασίας. Φαινόμενα που δικαιολογημένα εντείνουν την αποστροφή των εργαζομένων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ