Σάββατο 31 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
20Ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΜΕ - ΟΤΕ
Οι εργαζόμενοι στο περιθώριο, η ΠΑΣΚΕ... μάνατζερ

Από την έντονη κυβερνητική παρουσία και την προσπάθεια τριών εκπροσώπων της, να πειστούν οι εργαζόμενοινα συναινέσουν στην πολιτική της, χρωματίστηκε η πρώτη ημέρα των εργασιών του 20ού τακτικού συνεδρίου της ΟΜΕ - ΟΤΕ. Από κοντά ακολούθησαν και τα στελέχη της ΠΑΣΚΕ, που καλούσαν τους σύνεδρους να προσαρμοστούν στα δεδομένα, είτεπρόκειται για τα εργασιακά δικαιώματα, είτε για τα θέματα του "κοινωνικού διαλόγου".

Στην αντίπερα όχθη η άποψη του ΚΚΕ που διατυπώθηκε από τον βουλευτή του Κόμματος Μήτσο Κωστόπουλο, που τόνισε: "Στις οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις δεν υπάρχουν "μοιραία". Είμαστε και εμείς μέρος αυτών των εξελίξεων, το ζήτημα είναι τι κάνουμε. Θα δώσουμε τη μάχη να μην μας παρασύρει το ρεύμα του φιλελευθερισμού; Θα ήταν κακόπιστος αν έλεγε κάποιος ότι το ΚΚΕ δε θέλει το διάλογο. Κάποιοι όμως μέσα από το συγκεκριμένο "διάλογο" θέλουν να φέρουν καπάκι την εργατική τάξη. Πρώτη φορά στην ιστορία του το συνδικαλιστικό κίνημα δε βάζει αιτήματα και πάει και συζητάει τα αιτήματα που βάζει η εργοδοτική πλευρά. Είμαστε υπέρ της κοινής δράσης των συνδικάτων - υπογράμμισε ο βουλευτής του ΚΚΕ - αλλά πρέπει να βάλουμε κάποιους στόχους, που από κοινού θα τους υπερασπίζουμε. Επιτυχία για το συνέδριο θα ήταν η ανάδειξη των ταξικών συμφερόντων των εργαζομένων και η ανάγκη να προστατευτούν αυτά τα ταξικά συμφέροντα. Στεκόμαστε όλοι αντιμέτωποι με την ιστορία του εργατικού κινήματος".

Στον απολογισμό της Εκτελεστικής Επιτροπής που παρουσίασε ο πρόεδρος της ΟΜΕ - ΟΤΕ Γ. Μανιάτης επιχειρήθηκε για μια φορά ακόμη να δικαιολογηθεί η τακτική της πλειοψηφίας και του κυβερνητικού συνδικαλισμού. Με μια επιδερμική "αυτοκριτική" για τα λάθη της, ήταν φανερή η επιδίωξη της πλειοψηφίας να βρει άλλοθι για τους συμβιβασμούς και τις υποχωρήσεις που έκανε τα προηγούμενα χρόνια. Το τελικό, όμως, συμπέρασμα που έμεινε είναι ότι με ευθύνη της πλειοψηφίας της ΟΜΕ - ΟΤΕ, το συνδικάτο έχει απολέσει τα κύρια χαρακτηριστικά του εκπροσώπου των ταξικών συμφερόντων των εργαζομένων και η μόνη φιλοδοξία της πλειοψηφίας είναι ο ρόλος του συνδιαχειριστή από κοινού με τη διοίκηση του Οργανισμού, και μάλιστα στο όνομα των συμφερόντων των εργαζομένων του ΟΤΕ.

Στον απολογισμό του προέδρου της ΟΜΕ - ΟΤΕ απάντησε, ο Τάσος Κλάδης στέλεχος της ΕΣΚ - ΟΤΕ, ο οποίος στάθηκε ιδιαίτερα στην κινδυνολογία που χαρακτήριζε το κείμενο και που στόχο έχει όχι την αγωνιστική αντιμετώπιση των προβλημάτων, αλλά τον αφοπλισμό και παροπλισμό των εργαζομένων. Απόδειξη αυτού - πέρα από το περιεχόμενο - ήταν το γεγονός ότι σ' έναν απολογισμό δεκαεφτά σελίδων μόνο 2 - 3 σελίδες ήταν αφιερωμένες στη δράση του σωματείου, ενώ οι υπόλοιπες αναλώνονταν στο έργο της Διοίκησης του ΟΤΕ και της κυβέρνησης. Ο ομιλητής κατήγγειλε την αποξένωση της ΕΕ από τους εργαζόμενους και τα πραγματικά τους προβλήματα, και ως μια χειροπιαστή απόδειξη έφερε στοιχεία του οικονομικού απολογισμού, όπου ενώ για ταξίδια στο εξωτερικό στελεχών της Διοίκησης δόθηκαν 9,5 εκατομμύρια δραχμές, δεν υπάρχει ούτε μια δραχμή, για ανάλογη επίσκεψη στελεχών στην περιφέρεια για να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι.

Επαναφέροντας το θέμα των θυγατρικών ο Τ. Κλάδης είπε ότι η εμπειρία έδειξε πως αυτές έγιναν για να βολευτούν κάποιοι "ημέτεροι" σε διευθυντικές θέσεις, ενώ όλη η δουλιά βγαίνει από τους υπάλληλους του ΟΤΕ. Τέλος, ξεκαθαρίζοντας ότι η ΕΣΚ-ΟΤΕ θα καταψηφίσει τον διοικητικό απολογισμό, κατήγγειλε τη γενικότερη υποβάθμιση των εργασιών του συνεδρίου.

Στο συνέδριο εκτός από τους Χ. Καστανίδη, και Χ. Ιωαννίδη, υπουργό και γενικό γραμματέα του υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών, του Δ. Παπούλια προέδρου του ΟΤΕ, μίλησαν εκπρόσωποι όλων των κομμάτων, οι πρόεδροι της ΓΣΕΕ και του ΕΚΑ και εκπρόσωποι άλλων συνδικαλιστικών φορέων. Οι εργασίες του συνεδρίου τελειώνουν σήμερα με τις ψηφοφορίες και την εκλογή νέας διοίκησης στην Ομοσπονδία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ