Σάββατο 31 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η κυβέρνηση συνεχίζει να εμπαίζει τους αγωνιστές

Για ακόμα μια φορά, την Πέμπτη, πολλές εκατοντάδες αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ) και των συνεργαζόμενων ΕΑΜογενών Ενώσεων, κατέβηκαν στους δρόμους της Αθήνας, διαμαρτυρόμενοι για τον εμπαιγμό που υφίστανται από την κυβέρνηση Σημίτη απέναντι στα δίκαια και χρόνια αιτήματά τους, που είναι η πλήρης αποκατάστασή τους, υλική και ηθική.

Από το πρωί η πλατεία Κάνιγγος είχε κατακλυστεί από αντιστασιακούς, μέλη όλων σχεδόν των Παραρτημάτων Αττικής της Ενωσης και αντιπροσώπους επαρχιακών παραρτημάτων με τα πανό και τα λάβαρά τους.

Στη συγκέντρωση - που τη χαρακτήριζε όπως πάντα η αγωνιστική διάθεση και ο παλμός - μίλησε ο γραμματέας της ΠΕΑΕΑ Φοίβος Τσέκερης, τονίζοντας ότι στα συνεχή τηλεγραφήματα, υπομνήματα και ψηφίσματα προς τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς του, που έχουν αποσταλεί από τις αντιστασιακές Οργανώσεις, μόνο δυο φορές - ύστερα από σχετικές Επερωτήσεις βουλευτών του ΚΚΕ - πήραν γραπτές απαντήσεις από τους υφυπουργούς Γ. Δρυ και Ν. Χριστοδουλάκη. Σ' αυτές αναφέρονταν ότι, όσον αφορά τις συντάξεις και τα βοηθήματα που έχουν περικοπεί, "δεν πρέπει να περιμένουν τίποτα, διότι δεν το επιτρέπουν οι δημοσιονομικές συνθήκες".

"Στην πραγματικότητα - συνέχισε ο ομιλητής - δεν το επιτρέπουν οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση απέναντι στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις της Δυτικής Ευρώπης και η τυφλή υπακοή της στις εντολές του Μάαστριχτ, που οδηγούν το λαό μας στη φτώχεια, την ανεργία και την απόγνωση".

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Σημίτης και οι αρμόδιοι υπουργοί του, όχι μόνο αρνούνται να λύσουν τα προβλήματα που χρόνια ταλαιπωρούν τους αγωνιστές, αλλά δείχνουν μια αδικαιολόγητη υπεροψία και αναλγησία, αρνούμενοι να τους δεχτούν σε ακρόαση. Τους αντιμετωπίζουν σαν πολίτες 3ης κατηγορίας.

Μετά την ομιλία και την έγκριση του ψηφίσματος - που περιείχε εκτός των άλλων οικονομικών αιτημάτων και την επαναφορά στη Βουλή για συζήτηση και υπερψήφιση του γνωστού σχεδίου νόμου της κυβέρνησης Ζολώτα, το οποίο σε μεγάλο βαθμό θα λύσει τα προβλήματα της αποκατάστασης των αντιστασιακών, το αίτημα για τις γερμανικές πολεμικές αποζημιώσεις, τη δημιουργία Μνημείου και Μουσείου της Εθνικής Αντίστασης στην Αθήνα και τη διδασκαλία στα σχολεία της ιστορίας της Εθνικής Αντίστασης - οι συγκεντρωμένοι αγωνιστές ξεκίνησαν μια επιβλητική πορεία, με προορισμό το υπουργείο Οικονομικών.

Ολο το χρονικό διάστημα που η επιτροπή με επικεφαλής τον Πρόεδρο της ΠΕΑΕΑ Νίκο Τερζόγλου,χρειάστηκε να επιδώσει το ψήφισμα, έξω από το κτίριο του υπουργείου οι αντιστασιακοί φώναζαν συνθήματα και τραγουδούσαν. Ταυτόχρονα, άλλη επιτροπή επέδιδε το ψήφισμα στα πέντε κόμματα της Βουλής και στα γραφεία του πρωθυπουργού και του προέδρου της Βουλής. Η εκδήλωση έκλεισε με σύντομη ομιλία του προέδρου της ΠΕΑΕΑ, ο οποίος πληροφόρησε τους συγκεντρωμένους ότι δεν έγινε δυνατό να συναντήσουν τον υπουργό, αλλά τον υφυπουργό κ. Δρυ, ο οποίος μάλιστα δήλωσε ότι "είναι αναρμόδιος" και συνεπώς τίποτα θετικό δεν προέκυψε και κατέληξε: "Ο εμπαιγμός συνεχίζεται, ας προετοιμαζόμαστε για νέες κινητοποιήσεις".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προκαλούν τους χιλιάδες αντιστασιακούς (2009-09-24 00:00:00.0)
«Στο λημέρι των ανταρτών του ΕΛΑΣ» (2002-05-25 00:00:00.0)
Η Εθνική Αντίσταση συνεχίζει τον αγώνα (2002-04-16 00:00:00.0)
Για την ηθική και υλική αποκατάσταση των αντιστασιακών (2000-02-25 00:00:00.0)
Ολοι σήμερα στην Κλαυθμώνος (1998-11-05 00:00:00.0)
Η κυβέρνηση συνεχίζει να εμπαίζει τους αγωνιστές (1997-05-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ