Σάββατο 31 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Απέρριψε τις προσφυγές για Ρίο - Αντίρριο

Το "πράσινο φως" έδωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) για την υλοποίηση της ζεύξης Ρίου - Αντιρρίου, καθώς το δικαστήριο χτες "εν διασκέψει" απέρριψε τις προσφυγές περιβαλλοντικών οργανώσεων, κατοίκων της γύρω περιοχής, της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, αλλά και των εταιριών που απέτυχαν να αναλάβουν την ανάθεση του έργου. Η απόφαση αναμένεται να δημοσιευτεί μέσα στον Ιούνη.

Για άλλη μια φορά το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο υποχρεώθηκε - εκ των πραγμάτων - να καταφύγει στη γνωστή "μέθοδο των Σπάτων" και να κρίνει ότι δεν έχει αντικείμενο η δίκη. Η Ολομέλεια του ΣτΕ κατά τη διάσκεψη αποφάσισε ότι οι προσβαλλόμενες υπουργικές αποφάσεις προέγκρισης χωροθέτησης και μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων έχουν κυρωθεί από το νόμο 2395/1996 και κατά συνέπεια δεν έχει αντικείμενο η περαιτέρω διαδικασία της δίκης.

Να υπενθυμίσουμε στο σημείο αυτό ότι η κυβέρνηση έφτασε στο σημείο να προχωρήσει ουσιαστικά στην κατάργηση του δικαιώματος προσφυγής στο ΣτΕ για τα "μεγάλα έργα", (αεροδρόμιο Σπάτων, ζεύξη Ρίου - Αντιρρίου, περιφερειακός Υμηττού και Σταυρού - Ελευσίνας), αφού οι περιβαλλοντικοί όροι για τα έργα αυτά κυρώνονται από την εκάστοτε κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή. Ετσι, δε θα μπορούν πλέον πολίτες και περιβαλλοντικές οργανώσεις να προσφεύγουν στη Διοικητική Δικαιοσύνη για να ακυρωθούν διάφορες πράξεις της διοίκησης, αφού το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο δεν μπορεί να κρίνει αποφάσεις του Κοινοβουλίου.

Σχετικά με τη ζεύξη Ρίου - Αντιρρίου, οι προσφεύγοντες ζητούσαν από το ΣτΕ την ακύρωση των υπουργικών αποφάσεων χωροθέτησης του έργου και της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Επίσης, ζητούσαν η γέφυρα ή να γίνει σε άλλο σημείο ή να κατασκευαστεί υπόγεια σήραγγα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ