Τρίτη 26 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"18 ΑΝΩ"
Εμμονή στις απολύσεις και υποσχέσεις για λύση!
  • Το πρωί ο υπουργός Λ. Παπαδήμας υποσχέθηκε στα παιδιά ότι θα λύσει το πρόβλημα με τους θεραπευτές, αλλά το βράδυ στη Βουλή ο υφυπουργός Υγείας Ν. Φαρμάκης είπε ότι οι 14 θεραπευτές θα απολυθούν, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Ν. Γκατζή
  • "Με τις απολύσεις διασπάται η συνέχεια της θεραπείας των εξαρτημένων ατόμων", τόνισε ο Ν. Γκατζής

Εμμένει η κυβέρνηση στην απόλυση των 14 θεραπευτών της μονάδας απεξάρτησης "18 Ανω" με το πρόσχημα ότι δεν μπορεί με βάση τον νόμο να ανανεωθούν οι συμβάσεις τους.Οπως είπε χθες στη Βουλή ο υφυπουργός Υγείας Ν. Φαρμάκης, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Ν. Γκατζή, οι θεραπευτές θα απολυθούν αφού είχαν πρoσληφθεί με σύμβαση ορισμένου χρόνου και στη συνέχεια η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην πρόσληψη θεραπευτών με νέα σύμβαση ορισμένου χρόνου. Σε αυτήν τη διαδικασία, που όπως είπε ο υφυπουργός μπορεί και να έχει ήδη υπογραφεί, μπορούν να συμμετάσχουν και οι 14 υπό απόλυση θεραπευτές ενώ πριν λήξει και η νέα σύμβαση θα προκηρυχτούν θέσεις μονίμου προσωπικού. Βέβαια ο υπουργός δεν απάντησε στην παρατήρηση του Ν. Γκατζή ότι το πρόγραμμα απεξάρτησης έχει μια συνέχεια η οποία δεν μπορεί να διακοπεί μέχρι να ξαναπροκηρυχθούν οι θέσεις, λέγοντας απλώς ότι δεν "μπορούμε αύριο να ανανεώσουμε τις συμβάσεις". Παρόλο δε που υποσχέθηκε στελέχωση της μονάδας με μόνιμο προσωπικό, δεν παρέλειψε να αναφέρει και τη θεωρία που λέει ότι οι θεραπευτές των εξαρτημένων ατόμων δεν πρέπει να είναι μόνιμοι επειδή κουράζονται και ως εκ τούτου χρειάζεται να αλλάζουν κάθε τόσο.

Ο Ν. Γκατζής ζήτησε την ανανέωση των συμβάσεων των θεραπευτών τονίζοντας ότι σε αντίθετη περίπτωση σπάει η ενότητα του θεραπευτικού έργου καθώς όλοι οι επιστήμονες τονίζουν ότι η θεραπεία που γίνεται μέσα στην ομάδα απαιτεί συνέχεια. Το "18 Ανω", τόνισε ο βουλευτής, επιτελεί σημαντικό έργο και όπως έχει ήδη αναγνωριστεί είναι μια από τις καλύτερες μονάδες της Ευρώπης. "Δε λέμε να πάρετε προσωπικό από το παράθυρο", είπε ο Ν. Γκατζής αλλά να ανανεώσετε τις συμβάσεις και να προχωρήσετε στην προκήρυξη μόνιμου προσωπικού. Ο φόβος για περικοπές είναι βάσιμος, συνέχισε, αφού ήδη με εγκύκλιο του γενικού λογιστηρίου του κράτους, ζητείται η περικοπή κατά 15% των φετινών κοινωνικών δαπανών. Στο όνομα της επίτευξης των κριτηρίων της ΟΝΕ, κατέληξε, φοβόμαστε μήπως πάει περίπατο και η μονάδα απεξάρτησης "18 Ανω".

Μαχητική πορεία

Τη δέσμευση ότι θα δώσει λύση στο πρόβλημα, έδωσε χτες ο υπουργός Υγείας Λ. Παπαδήμας σε αντιπροσωπεία των παιδιών που παίρνουν μέρος σε προγράμματα του "18 Ανω".

Χτες οι θεραπευτές και τα παιδιά, μαζί με τους γονείς τους έκαναν συγκέντρωση στα γραφεία της Κοινωνικής Επανένταξης στην οδό Σόλωνος και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία προς το υπουργείο Υγείας, όπου και αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον Λ. Παπαδήμα. "Οι άνθρωποι αυτοί, επισήμαναν τα παιδιά στον υπουργό, είναι οι άνθρωποι που έχουμε στηρίξει όλη μας τη ζωή και τις ελπίδες μας. Η προσωπική θεραπευτική σχέση ανάμεσα σε θεραπευτή και θεραπευόμενο, είναι μια σχέση γεμάτη πόνο και αμοιβαία εμπιστοσύνη. Μέσα στη σκληρή πραγματικότητα των ναρκωτικών χρειάζεται χρόνος για να καλλιεργηθεί και δύναμη για να οικοδομηθεί η σχέση αυτή. Αμα σταματήσει να υπάρχει αυτή η ανάσα ζωής που παίρνουμε από αυτούς τους ανθρώπους, θα είναι για μας πολύ οδυνηρό πισωγύρισμα από όλα όσα έχουμε κατακτήσει μαζί τους". Οπως δήλωσαν τα παιδιά μετά τη συνάντηση, ο υπουργός τους υποσχέθηκε ότι θα δώσει λύση στο πρόβλημα. Σήμερα γίνεται Γενική Συνέλευση της Θεραπευτικής ομάδας για να καθορίσει τη στάση της από εδώ και πέρα.

Το ερώτημα που έθεταν χτες τα παιδιά ήταν: "Ποιος θα κρίνει τη θεραπεία μας και τη λειτουργία του "18 Ανω"; Είναι θέμα μορίων, η θεραπεία μας ή θέμα αποτελεσμάτων;".Στην πορεία ακούστηκε το σύνθημα: "Μ' αγώνες κατακτάμε τα δικαιώματά μας".

Παρούσα στην πορεία ήταν και η ηθοποιός Μπέτυ Βαλάση που μετέφερε στα παιδιά, τη συμπαράσταση του καλλιτεχνικού χώρου. "Εδώ παίζονται ανθρώπινες ζωές" τόνισε η Μπ. Βαλάση και εξέφρασε την ελπίδα "όλα να λυθούν χωρίς να κλάψουμε".

Ο Ν. Κωνσταντόπουλος

Το "18 Ανω" επισκέφτηκε χτες ο πρόεδρος του Συνασπισμού Ν. Κωνσταντόπουλος, ο οποίος σε δηλώσεις του, μεταξύ των άλλων σημείωσε, ότι η κυβέρνηση, με τη γραφειοκρατική νοοτροπία και την ακαμψία των τύπων, εκπέμπει αρνητικό μήνυμα προς την κοινωνία, ακρωτηριάζει τη σχέση εμπιστοσύνης που εμψυχώνει τη θεραπευτική διαδικασία και διαβρώνει τις πραγματικές αξίες ζωής που πρέπει να εμπνέουν τον αγώνα κατά των ναρκωτικών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντί προλόγου (1999-02-28 00:00:00.0)
"Δε διαπραγματευόμαστε ζητήματα ζωής" (1999-02-05 00:00:00.0)
"Εξάρτηση" απ' την πολιτική παράκρουση (1999-01-20 00:00:00.0)
Οικονομικός "βρόχος" στην απεξάρτηση (1996-12-03 00:00:00.0)
Τροπολογία πριν τον προϋπολογισμό για το "18 Ανω" (1996-11-22 00:00:00.0)
Η κρατική αδιαφορία κλείνει το "18 Ανω" (1995-03-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ