Τρίτη 26 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΝΤΕΛΗ
Να μείνει οικοσύστημα

Η μεγάλη ζήτηση οδηγεί στην καταστροφή

Διήμερο με θέμα: "Δασοπροστασία του Πεντελικού Ορους", διοργάνωσε το περασμένο Σαββατοκύριακο η Ενωση Προστασίας Περιβάλλοντος και Ανάπλασης του Πεντελικού Ορους. Το διήμερο έγινε στην αίθουσα τελετών του Λυκείου Ν. Πεντέλης.

"Η αξία του Πεντελικού είναι ίση με το ενεργητικό κεφάλαιο των 100 πρώτων επιχειρήσεων στην Ελλάδα, σύμφωνα με μελέτη που είχε γίνει πριν μερικά χρόνια", τόνισε ο δασολόγος Α. Ραλλάτος, αναπτύσσοντας την εισήγησή του, που είχε θέμα τις προοπτικές δασοπροστασίας της Πεντέλης. "Γι' αυτό η περιοχή αυτή έχει μεγάλη ζήτηση που όμως οδηγεί στην καταστροφή της αξίας της. Μέσα από αυτή την καταστροφή κάποιοι κερδίζουν...".

"Η χώρα μας", πρόσθεσε, "έχει μια ιδιομορφία που συνδέει το πρόβλημα των πυρκαγιών με τα άλλα προβλήματα που αφορούν τα δάση και είναι το ιδιοκτησιακό, το Δασικό Κτηματολόγιο και ο σχεδιασμός χρήσεων γης... Οι φωτιές στα δάση συνδέονται στενά με τη δασική πολιτική που ασκείται χρόνια στην Ελλάδα... Δίνεται μεγαλύτερο βάρος στην καταστολή των πυρκαγιών κι όχι στην πρόληψη. Χρειάζεται διαφορετικός αντιπυρικός σχεδιασμός".

Ο Α. Ραλλάτος υπογράμμισε ότι το Πεντελικό πρέπει να μείνει οικοσύστημα όπως είναι σήμερα και να αναβαθμιστεί. Δεν πρέπει να γίνει ένα τεχνικό τοπίο με διάφορες δραστηριότητες σαν το ...Πεδίον του Αρεως. "Χρειάζεται οι κοινωνικοί φορείς να πιέσουν τους αρμόδιους για να διαφυλαχτεί η κατάσταση το βουνό και να βελτιωθεί".

Παρουσιάζοντας την εισήγησή του με θέμα το νομικό καθεστώς προστασίας των δασών, ο δασολόγος Η. Αποστολίδης ανέφερε μεταξύ των άλλων ότι ασκούνται ισχυρές πιέσεις για να λειτουργούν τα λατομεία ακόμα και στη νότια πλευρά του βουνού. Το "παζλ" των πιέσεων που ασκούνται στην Πεντέλη συμπληρώνουν οι οικοδομικοί συνεταιρισμοί, που προσπαθούν με πλάγια μέσα να κτίσουν μέσα στο δάσος, οι κατοικίες που κτίστηκαν με παράνομα σχέδια πόλης, άλλα και ορισμένοι δήμοι που πιέζουν για αλλαγή χρήσεων γης.

Στο διήμερο μίλησαν επίσης ο οικονομολόγος Θ. Αποστολόπουλος και ο καθηγητής του ΕΜΠ Μ. Σταθερόπουλος, καθώς και οι πρόεδροι των Κοινοτήτων Παλιάς και Νέας Πεντέλης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συμπόρευση με το ΚΚΕ ενάντια στην πολιτική που θεωρεί κόστος τις λαϊκές ανάγκες(2022-07-01 00:00:00.0)
Ημερίδα για τη χρήση γης και το Ρυθμιστικό Σχέδιο(2014-07-08 00:00:00.0)
Ημερίδα για τη χρήση γης και το Ρυθμιστικό Σχέδιο(2014-07-06 00:00:00.0)
Διεκδικήσεις και πυρκαγιές πάνε μαζί(2007-08-18 00:00:00.0)
Οδοιπορικό του «Ρ» στην Πεντέλη(2007-07-15 00:00:00.0)
Η ενεργοποίηση των πολιτών θα σώσει την Πεντέλη(1998-06-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ