Τρίτη 26 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Συνεχίζουν παρά την οργανωμένη ωμή τρομοκρατία

Μέρα με τη μέρα αυξάνει η αποφασιστικότητα και η αγωνιστικότητα των μαθητών, οι οποίοι δεν κάνουν πίσω μέχρι την οριστική απόσυρση των αντιεκπαιδευτικών νόμων. Ομως, μέρα με τη μέρα εντείνεται και το όργιο βίας και τρομοκρατίας που εξαπολύει ο, απελπισμένος πλέον, κομματικός μηχανισμός του ΠΑΣΟΚ μπροστά στο φουσκωμένο μαθητικό ποτάμι. Επεισόδια που αντί να τρομοκρατούν τους μαθητές, τους συσπειρώνουν ακόμα περισσότερο.

Στην Αχαϊα συνεχίζονται οι καταλήψεις 45 Γυμνασίων και Λυκείων παρά τις λυσσασμένες προσπάθειες του κομματικού μηχανισμού να τις καταστείλει. Χτες στην Πάτρα οι μαθητές του 7ου Λυκείου πέρασαν σε αποκλεισμό της Εθνικής οδού Πατρών - Πύργου στο ύψος της ακτής Δυμαίων. Ο αποκλεισμός κράτησε αρκετή ώρα και δεν έλειψαν μικροεπεισόδια που προκάλεσαν "αγανακτισμένοι" οδηγοί, τα οποία αντιμετωπίστηκαν με ψυχραιμία και ωριμότητα από τους μαθητές.

Στο μεταξύ, η μικρή ομάδα των ΠΑΣΟΚων "αγανακτισμένων γονέων" του 17ου Γυμνασίου "χτύπησε" και πάλι. Σε μια παρωδία "Γενικής Συνέλευσης" η ομάδα αυτή "αποφάσισε" να καλέσει σήμερα τους μαθητές να ψηφίσουν για τη συνέχιση των καταλήψεων, κάτω από επιτήρηση γονέων και με την αναγραφή του ονόματος των μαθητών δίπλα από το "ΝΑΙ" ή το "Οχι"! Μάλιστα, θέτουν τον εξής καταπληκτικό όρο: σε περίπτωση που το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας είναι υπέρ της κατάληψης, αυτή θα επαναλαμβάνεται κάθε δύο μέρες, ενώ αν είναι κατά θα είναι τελεσίδικη. Την τυφλή υποταγή αυτής της ομάδας στις κομματικές εντολές καταγγέλλουν με ανακοίνωσή τους ενυπόγραφα πολλοί γονείς τονίζοντας πως η απόφαση αυτή είναι στημένη και προκατασκευασμένη σε κομματικά γραφεία και με αντιδημοκρατικές μεθόδους βαφτίστηκε "απόφαση ΓΣ", καθώς στις διαδικασίες δε συμμετείχαν παραπάνω από 50 γονείς (ούτε καν το 1/6 του συλλόγου), ενώ οι περισσότεροι αποχώρησαν καταγγέλοντας τη μεθοδολογία. Ετσι, είναι πιθανό σήμερα να υπάρξουν κινήσεις "αγανακτισμένων" που θα προσπαθήσουν να επιβάλλουν τις εντολές των πολιτικών τους προϊσταμένων ενάντια στα παιδιά τους.

Την κυβερνητική βία και τρομοκρατία, που στοχεύει στην κάμψη του αγωνιστικού φρονήματος των μαθητών, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το ΝΣ Αχαϊας της ΚΝΕ, με αφορμή τα πρόσφατα επεισόδια στο μαθητικό συλλαλητήριο. Καταδικάζει επίσης "τα φασιστοειδή και τους προβοκάτορες κουκουλοφόρους" που προσέφεραν στην κυβέρνηση τη δικαιολογία για την εφαρμογή της καταστολής των μαθητικών αγώνων και που στοχεύουν στη δυσφήμιση της πάλης των μαθητών. Η ΚΝΕ καταγγέλλει τον "κυβερνητικό υπάλληλο, νομάρχη Αχαϊας Στ. Αθανασόπουλο - Σερέτη, που καλεί ανοιχτά την επέμβαση της αστυνομίας στις κινητοποιήσεις, όταν ο ίδιος οργανώνει μαζί με την αστυνομία και τους διάφορους υποτακτικούς την τρομοκρατία και τον εκφοβισμό των μαθητών. Υπογράφει αποφάσεις για την προσωρινή στέγαση Λυκείων σε αίθουσες δημοτικών σχολείων, με στόχο την υπονόμευση του αγώνα της μαθητικής νεολαίας". Τέλος, η ΚΝΕ "καλεί τους μαθητές, τους γονείς, τους εργαζόμενους της Πάτρας να στηρίξουν ακόμα πιο αποφασιστικά το μεγάλο αγώνα των μαθητών, να περιφρουρήσουν τις κινητοποιήσεις από τη δράση των προβοκατόρων και των δυνάμεων καταστολής, να αποκρούσουν την τρομοκρατία και τον αυταρχισμό της κυβέρνησης.

Στην Αργολίδα

Στην Αργολίδα υπό κατάληψη βρίσκονται 6 σχολεία, καθώς χτες ξανακαταλήφθηκε το 1ο Λύκειο Ναυπλίου. Ομως, οι παρακρατικοί μηχανισμοί ανώνυμα και θρασύδειλα επιχειρούν να φοβίσουν τους μαθητές απειλώντας τις πρωτοπόρες δυνάμεις που στηρίζουν τον αγώνα τους, το ΚΚΕ και την ΚΝΕ. Αγνωστοι θρασύδειλοι, που αυτοαποκαλούνται "σκληροπυρηνικοί", πέταξαν ένα ανυπόγραφο χαρτί κάτω από τα γραφεία του ΚΚΕ, καλώντας τους κομμουνιστές να σταματήσουν να στηρίζουν το μαθητικό αγώνα για να μην τους "κλείσουν το μαγαζί". Την αποφασιστικότητα των κομμουνιστών εκφράζει σε ανακοίνωσή της η ΝΕ Αργολίδας του ΚΚΕ προσθέτοντας πως "αυτή η ενέργεια αποτελεί τη συνέχεια της κυβερνητικής προπαγάνδας περί υποκίνησης των αγώνων, της θεωρίας του κοινωνικού αυτοματισμού, των στημένων επεισοδίων, της εκτεταμένης προβοκάτσιας, της δράσης των "παιδιών του Νοέμβρη", αλλά και των γνωστών τριάδων του ΠΑΣΟΚ για την αντιμετώπιση του κινήματος και της δράσης των κομμουνιστών". Η ΝΕ Αργολίδας θεωρεί αφελείς όσους πιστεύουν πως με τέτοιες βρόμικες ενέργειες θα τρομάξουν τους κομμουνιστές και τονίζει πως "θα συνεχίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις στην πρώτη γραμμή των αγώνων για την ανατροπή αυτής της πολιτικής, που μόνο βάσανα και βάρη φορτώνει στα λαϊκά στρώματα" εκφράζοντας την πεποίθηση πως "ο αγώνας των μαθητών θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος, παρά τις απελπισμένες προσπάθειες της κυβέρνησης και των μηχανισμών της".

Στη Ζάκυνθο

Στη Ζάκυνθο συνεχίζονται οι καταλήψεις σε 10 σχολεία, καθώς χτες με ωμή και απροκάλυπτη βία έσπασε η κατάληψη στο 1ο Λύκειο. Οι "αγανακτισμένοι" γονείς οργάνωσαν νοθεία στις εκλογές των μαθητών απειλώντας όσους ήταν υπέρ της κατάληψης. Οταν η κάλπη άνοιξε το αποτέλεσμα ήταν οριακά κατά της κατάληψης, αλλά τα ψηφοδέλτια που βρέθηκαν ήταν κατά 3 περισσότερα από τον αριθμό των μαθητών που ψήφισαν! Οι μαθητές αμφισβήτησαν το αποτέλεσμα και ετοιμάστηκαν να κάνουν νέα ψηφοφορία. Τότε οι τραμπούκοι εισέβαλαν στο χώρο και, χτυπώντας τους μαθητές με ό,τι έβρισκαν μπροστά τους, επέβαλλαν το νόμο της βίας και της αναρχίας. Πρωτοστάτης στα επεισόδια ήταν ο Κ. Χιώνης,στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, που χτύπησε μαθητή - εκπρόσωπο του Πανελλαδικού Συντονιστικού των μαθητών. Στην προσπάθειά τους αυτή οι "γονείς" είχαν την αρωγή του Συλλόγου καθηγητών του Λυκείου οι οποίοι δεν επέτρεψαν σε εκπρόσωπο της ΕΛΜΕ να μπει στο σχολείο αποδεικνύοντας ότι το σχέδιο άλωσης του σχολείου ήταν συντονισμένο και καθοδηγημένο από το μηχανισμό του ΠΑΣΟΚ.

Τις τραμπουκικές ενέργειες των εγκάθετων του ΠΑΣΟΚ και προσωπικά του Κ. Χιώνη καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το ΝΣ Ζακύνθου της ΚΝΕ και καλεί τους μαθητές, τους γονείς, τους καθηγητές και τους εργαζόμενους να στηρίξουν τον μαθητικό αγώνα ενάντια στους αντιεκπαιδευτικούς νόμους της κυβέρνησης.

Στους άλλους νομούς

Στην Ηλεία συνεχίζονται οι καταλήψεις σε 11 Λύκεια, στην Κορινθία σε 30 σχολεία, στη Λακωνία σε 2,στη Μεσσηνία σε 14 και στην Αρκαδία σε 14.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ