Τρίτη 26 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΣ
Προς απεργία κόντρα στην ιδιωτικοποίηση

Σε απεργιακές κινητοποιήσεις πρόκειται να κατέλθουν άμεσα οι εργαζόμενοι στον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο και τα πράσινα λεωφορεία (ΗΣΑΠ), αντιδρώντας στα σχέδια της κυβέρνησης για παράλληλη λειτουργία δύο ξεχωριστών φορέων, μόλις λειτουργήσει το μετρό.

Την προαναγγελία των απεργιακών κινητοποιήσεων κάνει με χτεσινή της ανακοίνωση η Ενωση Εργαζομένων ΗΣΑΠ, καταγγέλλοντας ότι η παράλληλη και ξεχωριστή λειτουργία του "ηλεκτρικού" με το υπό κατασκευή μετρό ανοίγει το δρόμο στην ιδιωτικοποίηση των αστικών συγκοινωνιών και βάζει σε κίνδυνο, εκτός των άλλων, τις θέσεις εργασίας των εργαζομένων στους ΗΣΑΠ, ενώ διαλύει και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Οπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, την ίδια ώρα που καθημερινά βομβαρδιζόμαστε από δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων για την ανάγκη εξυγίανσης της οικονομίας και μείωσης των δαπανών, η κυβέρνηση προχωρά σε προσλήψεις εκατοντάδων εργαζομένων για τις "ανάγκες" λειτουργίας των γραμμών 2 και 3 του μετρό, κατ' εξαίρεση, μάλιστα, του νόμου 2190/94.

Κι όλα αυτά - προσθέτουν - όταν η κυβέρνηση έχει την ολοκληρωμένη και επιστημονικά τεκμηριωμένη πρόταση που έχουν καταθέσει οι εργαζόμενοι σε συνεργασία με τη ΓΣΕΕ, η οποία αποδεικνύει ότι υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις και δυνατότητες άμεσης συλλειτουργίας της υπάρχουσας γραμμής του "ηλεκτρικού" και των δύο υπό κατασκευή γραμμών. Μια λύση - υπογραμμίζουν - που είναι ασύγκριτα πιο οικονομική, με την αξιοποίηση του προσωπικού των ΗΣΑΠ για την κάλυψη των αναγκών, πιο αποτελεσματική και κοινωνικά ωφέλιμη, γιατί μπορεί να συγκρατήσει την τιμή του εισιτηρίου σε χαμηλό επίπεδο, σε αντίθεση με την προτεινόμενη παράλληλη λειτουργία, που θα αυξήσει το εισιτήριο σε ύψος ρεκόρ, λόγω του μεγάλου κόστους λειτουργίας.

Σημειώνεται ότι οι εργαζόμενοι στους ΗΣΑΠ έχουν αρχίσει συναντήσεις με τους εκπροσώπους των κομμάτων για το θέμα αυτό. Τις επόμενες μέρες θα έχουν συναντήσεις και με τους συναρμόδιους υπουργούς και ανάλογα με τα αποτελέσματα των συναντήσεων, θα αποφασίσουν πότε θ' αρχίσει ο απεργιακός τους αγώνας ενάντια στα κυβερνητικά σχέδια για το μέλλον των ΗΣΑΠ.

Στο μεταξύ, από τον ΟΑΣΑ ανακοινώθηκε ότι από την 1η Φλεβάρη η γραμμή του πράσινου "040" Πειραιάς - Σύνταγμα θα ενταχθεί στο δυναμικό της Εταιρίας Θερμικών Λεωφορείων (ΕΘΕΛ) και θα επακολουθήσουν σταδιακά και οι υπόλοιπες. Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι δε θα υπάρξει καμία αλλαγή στη λειτουργία της γραμμής και ότι αυτό γίνεται στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης και ενοποίησης του συστήματος των αστικών συγκοινωνιών.

Ωστόσο, οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι όλα αυτά εντάσσονται στο γενικότερο σχέδιο ιδιωτικοποίησης των αστικών συγκοινωνιών, ενώ σημειώνεται ότι πρόσφατα οι 1.700 συνταξιούχοι των ΗΣΑΠ προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη των γραμμών του "ηλεκτρικού", αντιδρώντας στην εκχώρηση των πράσινων λεωφορείων στην ΕΘΕΛ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ