Τρίτη 26 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Απέκλεισαν το κεντρικό κατάστημα της ΑΤΕ

Προθεσμία μέχρι τέλος Γενάρη δίνουν οι αγρότες της Θεσσαλονίκης στον υπουργό Γεωργίας, προκειμένου να αντιμετωπίσει ορισμένα από τα σημαντικότερα προβλήματά τους. Διαφορετικά, προειδοποιούν με κλιμάκωση του αγώνα τους από τις αρχές Φλεβάρη και για όσο αντέξουν. Χτες το πρωί οι αγρότες της Δυτικής Υπαίθρου Θεσσαλονίκης συγκεντρώθηκαν έξω από το κεντρικό κατάστημα της ΑΤΕ στην οδό Αριστοτέλους, το οποίο απέκλεισαν για περίπου μία ώρα, καταγγέλλοντας με αυτό τον τρόπο την τοκογλυφική πολιτική της Τράπεζας που σε συνάρτηση με τις καταστροφικές επιλογές κυβέρνησης και ΕΕ, έχει οδηγήσει σε χρεοκοπία την πλειοψηφία των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων.

Στην άλλη πλευρά της Θεσσαλονίκης, οι αγροτοκτηνοτρόφοι Λαγκαδά και Βόρειας Χαλκιδικής,προετοιμάζουν τη συμμετοχή τους στο μεγάλο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας που οργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα της περιοχής τους στις 31 Γενάρη στη Νέα Απολλωνία με τη συνεργασία και του Δήμου. Η συγκέντρωση θα γίνει στις 11 το πρωί και οι αγρότες έχουν κληθεί να πάρουν μέρος με τρακτέρ, αγροτικά μηχανήματα, αλλά και κάθε άλλο μέσο.

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι περιοδείες των μελών της Συντονιστικής στα χωριά της Επαρχίας Λαγκαδά και Βόρειας Χαλκιδικής, αλλά και οι συγκεντρώσεις στα κεφαλοχώρια. Αύριο στις 7μ.μ. έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση σταΛαγκαδίκια και το Σάββατο στην Κριθιά,ενώ ο κύκλος ενημέρωσης των αγροτών θα συνεχιστεί και τις πρώτες μέρες του Φλεβάρη, ώστε προετοιμασμένοι να προχωρήσουν σε πιο δυναμικές μορφές δράσης.

Ηδη τα χωριά μοιάζουν με καζάνι που βράζει. Οι αγρότες, με κάθε τρόπο, διαδηλώνουν την απόφασή τους να μη σταθούν άπραγοι μπροστά στα νέα δεινά, που σωρεύονται σε βάρος τους με τους νέους κανονισμούς της ΕΕ. Στη συγκέντρωση που έγινε το Σαββατόβραδο στην Παλαιόχωρα Χαλκιδικής συμμετείχε και ο Δήμαρχος Ζερβοχωρίων Ν. Καράβατος, ο οποίος κάλεσε τους αγρότες να προχωρήσουν άμεσα σε κινητοποιήσεις, για να μην περάσει, - όπως είπε - αμαχητί, χωρίς αντίσταση η πολιτική της ΕΕ που προβλέπει την καταδίκη τους. Ενώ δήλωσε πως ο Δήμος θα σταθεί ηθικός και υλικός συμπαραστάτης σε όποια μορφή δράσης και αν αποφασίσουν να ακολουθήσουν.

"Με μια φωνή, ενωμένοι πρέπει να διεκδικήσουμε το μόχθο μας. Δεν μπορεί να αποφασίζουν συνέχεια για μας χωρίς να μας ρωτάνε", είπε ο Ηλ. Μπρόζος μιλώντας εκ μέρους της ΣΕΑ και στη συνέχεια ενημέρωσε αναλυτικά για τα νέα δεινά που προμηνύονται στις βασικότερες καλλιέργειες της περιοχής, όπως στάρια, καπνό, επιλέξιμα στην κτηνοτροφία, κλπ. Επίσης αναφέρθηκε στο περιβόητο μητρώο αγροτών, αλλά και στην "Ατζέντα 2000", περιγράφοντας με απλά λόγια το τι θα σημάνει για το σύνολο της αγροτιάς: "με τη διεύρυνση της ΕΕ, θα μοιραζόμαστε την ίδια πίτα 26 χώρες αντί 15 που είναι σήμερα τα κράτη - μέλη".

"Εχουμε ημερομηνία λήξης, με βάση τα σχέδιά τους. Το 2001 θα πρέπει να μειωθούμε στο 6 - 7% και όσοι δε θέλουν να το πιστέψουν εθελοτυφλούν. Εκεί στοχεύει, άλλωστε, κάθε πτυχή της πολιτικής κυβέρνησης και ΕΕ", προειδοποίησε ο Σωτ. Γραβαλάς μέλος της ΣΕΑ και κάλεσε τους ξωμάχους της υπαίθρου να διεκδικήσουν αγωνιστικά: μείωση του κόστους παραγωγής, ρύθμιση των χρεών από ΑΤΕ με παράλληλη κατάργηση συμβατικών τόκων και τόκων υπερημερίας, την κατάργηση των ποσοστώσεων στα καπνά και να μην ισχύσει η ποιοτική σύνθεση στην καταβολή του πριμ. Για τα σιτηρά να ισχύσει το παλιό καθεστώς, τα αποθεματικά να αποδοθούν στους αγρότες και να μην ισχύσει η ζωνοποίηση και τέλος για την κτηνοτροφία αύξηση της επιδότησης στις 12.500 δρχ. κατά κεφαλή, αύξηση των εξισωτικών αποζημιώσεων και τιμές γάλακτος λίγο πάνω από το κόστος παραγωγής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ