Σάββατο 18 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΝΤΕΛΗ
Διεκδικήσεις και πυρκαγιές πάνε μαζί

Δάσος Κοκκιναρά στα όρια της Πολιτείας. Τα σχόλια περιτεύουν...
Δάσος Κοκκιναρά στα όρια της Πολιτείας. Τα σχόλια περιτεύουν...
Στάχτη! Οπου και να γυρίσεις το βλέμμα σου, αντικρίζεις καμένα. Το δάσος που πριν από λίγες ώρες ήταν μια πηγή ανάσας και ζωής, τώρα είναι αποκαΐδια. Χιλιάδες στρέμματα, έγιναν παρανάλωμα. Μαύρα κουφάρια «σκεπάζουν» τις πλαγιές. Με κάθε ευκαιρία, η Πεντέλη, λίγο - λίγο καταστρέφεται, γίνεται βορά στα κερδοσκοπικά σχέδια των μεγάλων επενδυτών, των κερδοσκόπων και της Εκκλησίας, η οποία έχει τεράστια συμφέροντα στο βουνό.

Το Πεντελικό δάσος γλίτωσε στους αιώνες, αλλά τις τελευταίες δεκαετίες - και ιδιαίτερα από το 1990 και μετά - τείνει να εξαλειφθεί εντελώς. Στη θέση του καμένες εκτάσεις, πολλές από τις οποίες καλύπτονται πλέον από κατοικίες, στην πλειονότητά τους πολυτελείς. Η προχτεσινή πυρκαγιά ήταν συνέχεια αυτών του 1990, του 1995, του 1998, του 2000 και του 2005, που έχουν αλλάξει ριζικά την εικόνα της περιοχής. Και πίσω από την τεράστια καταστροφή, κρύβονται μεγάλα συμφέροντα που «αξιοποιούν» τα καμένα.

Οικοδομικοί συνεταιρισμοί, εκκλησία και ιδιώτες, έχουν βάλει στο μάτι κάθε σπιθαμή γης του πολύπαθου βουνού.

Σε αυτά που κάηκαν προχτές, βρίσκονται το δάσος Κοκκιναρά, το οποίο η «ιδιοκτήτρια» Εκκλησία έχει σχέδια «αξιοποίησης» από το 1996, άλλα 178 στρέμματα στην Π. Πεντέλη αποτελούν «ιδιοκτησία» του οικοδομικού συνεταιρισμού «Αγ. Τιμόθεος», ενώ άλλα 300 στρέμματα στα Μελίσσια, όπου βρίσκεται και το ΙΚΑ Πεντέλης - το οποίο εκκενώθηκε κατά την προχτεσινή πυρκαγιά - είναι κι αυτό στο στόχαστρο των ιδιωτικών συμφερόντων.

Στο στόχαστρο ο Κοκκιναράς

Εκεί που έχουν φυτρώσει οι πολυτελείς - εντός σχεδίου - πολυτελείς κατοικίες, ανάμεσα στα πεύκα, παλιά ήταν δάσος. Σε λίγο, ο οικιστικός ιστός θα προχωρήσει προς τα πάνω στην πλαγιά. Η πυρκαγιά άνοιξε το δρόμο...
Εκεί που έχουν φυτρώσει οι πολυτελείς - εντός σχεδίου - πολυτελείς κατοικίες, ανάμεσα στα πεύκα, παλιά ήταν δάσος. Σε λίγο, ο οικιστικός ιστός θα προχωρήσει προς τα πάνω στην πλαγιά. Η πυρκαγιά άνοιξε το δρόμο...
Η περιοχή του Κοκκιναρά, συνολικής έκτασης 3.781 στρεμμάτων, είχε επίσης καεί στη μεγάλη πυρκαγιά του 1981 και όμως, παρά το γεγονός ότι κηρύχτηκε αναδασωτέα, το 1996 η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδας, αποφάσισε να «βγάλει στο σφυρί» την έκταση αυτή. Συγκεκριμένα, στις 3-1-1996 ο Οργανισμός Διοικήσεως Εκκλησιαστικής Περιουσίας (ΟΔΕΠ) προκήρυξε δημόσιο διαγωνισμό για την «αξιοποίηση και ανάδειξη» του κτήματος. Μάλιστα, καλούσε εταιρείες να υποβάλλουν «ολοκληρωμένας προτάσεις με στόχον την επίτευξιν των καλυτέρων οικονομικών οικολογικών και κοινωνικών αποτελεσμάτων». Τότε το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε ήταν μεγάλο. Ενδιαφέρθηκαν μέχρι και μεγάλες εταιρείες από το εξωτερικό (ΗΠΑ, Σουηδία). Η προσπάθεια τότε ευτυχώς διεκόπη, μετά από απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, ύστερα από σχετική προσφυγή.

Δεν είναι όμως μόνο η Εκκλησία. Ο δήμαρχος Πεντέλης, Δημ. Στεργίου, μιλώντας χτες στο «Ρ», αναφερόμενος στον Κοκκιναρά, είπε ότι πρόκειται για μια περιοχή - φιλέτο. «Υπάρχουν και σε αυτή την περιοχή, πάρα πολλές περιπτώσεις που έχουν εμφανιστεί συμβόλαια καταπατητών και διεκδικήσεων», είπε.

«Ολοι διεκδικούν»

Αποκαλυπτικά των όσων συμβαίνουν στην Πεντέλη, είναι τα όσα λέει στο «Ρ», ο δασάρχης Πεντέλης Αλέκος Ρήγας. Οπως σημειώνει, «ασκούνται πιέσεις» στο δασαρχείο. Ιδιαίτερα στην περιοχή του Αγίου Σύλα, στα όρια των Δήμων Νέας Πεντέλης και Μελισσίων, όπου και υπήρξε το μεγαλύτερο πρόβλημα από την πυρκαγιά, η εκκλησία, από τη δεκαετία του '50, έχει πουλήσει με διάφορες μεθόδους εκτάσεις σε ιδιώτες! «Ακόμη και με αγγελίες σε εφημερίδα έχουν πωληθεί εκτάσεις», μας είπε χαρακτηριστικά.

Στην περιοχή του Αγ. Σύλα, έγιναν οι μεγαλύτερες καταστροφές. Εκεί, βρίσκεται ο κύριος όγκος των κατοικιών που κάηκαν, ενώ γύρω από αυτές το καμένο δάσος δείχνει το μέγεθος της καταστροφής.

«Εκτάσεις από τη Ν. Πεντέλη μέχρι και τη Ν. Μάκρη - συνεχίζει ο δασάρχης - διεκδικούνται από την Ι.Μ. Πεντέλης. Αυτή τη στιγμή, βρισκόμαστε, σε μια διαδικασία αγωγών». Οπως τονίζει, «υπάρχουν εκτάσεις που διεκδικούν δύο και τρεις φερόμενοι ως ιδιοκτήτες». Αναφερόμενος στους δασικούς χάρτες, ο δασάρχης υπογράμμισε πως αν αυτοί είχαν συνταχθεί οι διεκδικήσεις θα ελαχιστοποιούνταν.

Και οικοδομικός συνεταιρισμός

Σύμφωνα με το δήμαρχο Πεντέλης, Δημ. Στεργίου, έκταση 178 στρεμμάτων στην περιοχή Σανατόριο της Π. Πεντέλης που βρίσκεται ανάμεσα στα λατομεία Μουζάκη και το 414 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, διεκδικείται από τον οικοδομικό συνεταιρισμό «Αγ. Τιμόθεος». Μέρος αυτής της περιοχής είχε καεί και το 1998 και είχε αναδασωθεί. Προχτές, κάηκαν 20-30 στρέμματα από τη διεκδικούμενη έκταση.

Ο οικοδομικός συνεταιρισμός «Αγιος Τιμόθεος», φέρεται να κατέχει συνολικά 250 στρέμματα, εκ των οποίων τα 178 στην περιοχή Σανατόριο και τα υπόλοιπα 72 στην Καλλιθέα της Ν. Πεντέλης. Και οι δύο εκτάσεις είναι δασικές, τις οποίες ο συνεταιρισμός θέλει να οικοδομήσει. Μάλιστα, στην περιοχή της Ν. Πεντέλης, ο συνεταιρισμός έχει ήδη 158 μερίδια(!), δηλαδή, «οικόπεδα».

Στα Μελίσσια διεκδικούν 300 στρέμματα

Το «παζλ» των διεκδικήσεων επί δασικών εκτάσεων, αναφορικά με τις εκτάσεις που κάηκαν ή απειλήθηκαν κατά την προχτεσινή πυρκαγιά, ολοκληρώνεται στα Μελίσσια. Εκεί η φωτιά σταμάτησε μόλις 500 μέτρα από μια έκταση 300 στρεμμάτων που επιβουλεύονται ιδιωτικά συμφέροντα, σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν ο Γιάννης Καλλίδης από τη «Δημοτική Αγωνιστική Συνεργασία Μελισσίων» και ο Νίκος Τόλιος, δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη «Μελίσσια Αναγέννηση».

Τα 110 από αυτά, όπου και βρίσκεται το 1ο Θεραπευτήριο του ΙΚΑ, φέρονται να ανήκουν στους κληρονόμους του γιατρού Παπαδημητρίου. Σε αυτόν είχε παραχωρήσει την έκταση, μετά από παρέμβαση του κράτους, η Ι.Μ. Πεντέλης το 1928, προκειμένου να φτιάξει θεραπευτήριο. Από τους κληρονόμους Παπαδημητρίου, τα «δικαιώματα» πέρασαν στην εταιρεία «Σελόντα» που έχει τα ομώνυμα ιχθυοτροφεία. Προηγουμένως, είχαν ενδιαφερθεί οι μεγαλοεπιχειρηματίες Κοντομηνάς και Αποστολόπουλος. Πριν από ένα μήνα το ΥΠΕΧΩΔΕ με Π.Δ. (ΦΕΚ 290 6-7-2007) δίνει τη δυνατότητα στην εταιρεία «Σελόντα» να «αξιοποιήσει» οικιστικά τα 40 στρέμματα και χαρακτηρίζει τα υπόλοιπα 70 ως ιδιωτικό δάσος.

Αλλα 150 στρέμματα ανήκουν στο ΝΑΤ, όπου βρίσκεται και το Νοσηλευτικό Ιδρυμα Εμπορικού Ναυτικού. Τα υπόλοιπα 40 στρέμματα, είναι γνωστά ως «εξοχές Χωροφυλακής».

Ο Δήμος Μελισσίων έχει βάλει μεν στόχο να απαλλοτριώσει όλη την έκταση, όμως ήδη έχουν πέσει προτάσεις για «ιδιωτικό πανεπιστήμιο», «πολυχώρο αναψυχής» με καταστήματα κλπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ