Σάββατο 18 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΛΙΑΚΜΟΝΑΣ
Εντονο το πρόβλημα ρύπανσης

Οτι είναι έντονο το πρόβλημα ρύπανσης των ποταμών της Ημαθίας με σοβαρότατες επιπτώσεις στο οικοσύστημα των ποταμών, διαπιστώνει τώρα - αφού στο μεταξύ προηγήθηκαν σειρά καταγγελιών και δημοσιευμάτων - η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ημαθίας. Οπως τονίζει σε ανακοίνωσή της, μετά από ελέγχους των υπηρεσιακών υπευθύνων της Νομαρχίας, η ρύπανση οφείλεται μεταξύ άλλων και στην ελλιπή λειτουργία των εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων εργοστασίων μεταποίησης της περιοχής.

Σημειώνεται ότι από την προηγούμενη βδομάδα μεγάλες ποσότητες νεκρών ψαριών κείτονται στην επιφάνεια των λίγων νερών λόγω της ξηρασίας στην Τάφρο 66 που δέχεται τα ανεπεξέργαστα λύματα των εργοστασίων μεταποίησης ροδάκινου. Στη συνέχεια, νεκρά ψάρια και μολυσμένα νερά παρασύρονται από το ρεύμα του ποταμού Αλιάκμονα και καταλήγουν στο Θερμαϊκό Κόλπο. Είναι προφανές ότι κάποιες βιομηχανίες δε λειτουργούν τους βιολογικούς τους καθαρισμούς με αποτέλεσμα το ποτάμι να έχει ένα έντονο πορτοκαλί χρώμα και να αναδίδει μια άσχημη οσμή, σκοτώνοντας κάθε ίχνος ιχθυοπανίδας.

Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση και ενώ θα έπρεπε να σημάνει καμπανάκι από μέρους της πολιτείας και των υπηρεσιών της για την περιβαλλοντική καταστροφή στον Αλιάκμονα, αλλά και σε άλλα ποτάμια της περιοχής - όπως ο Λουδίας - η Νομαρχία Ημαθίας περιορίζεται σε συστάσεις προς τις βιομηχανίες, καλώντας τις να εφαρμόσουν τη νομοθεσία. Και αντί να πάρει άμεσα μέτρα για τη σωτηρία των ποταμών, τις προειδοποιεί ότι «σε περίπτωση μη συμμόρφωσής τους μετά από ελέγχους και αναλύσεις θα επιβληθούν οι νόμιμες διοικητικές κυρώσεις και θα διαβιβαστούν οι υποθέσεις στην Εισαγγελία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ