Σάββατο 18 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αρχισαν οι εκδηλώσεις για το Μπλόκο της Κοκκινιάς

Διοργανωτές οι Αντιστασιακές Οργανώσεις και ο Δήμος Νίκαιας

Το μνημείο των πεσόντων
Το μνημείο των πεσόντων
Με κατάθεση στεφάνων στα σημεία που εκτελέστηκαν οι αγωνιστές πατριώτες στις 17 του Αυγούστου 1944 άρχισαν χτες και ολοκληρώνονται στις 30 του Αυγούστου οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τους εκτελεσθέντες στο Μπλόκο της Κοκκινιάς, το 1944, που διοργανώνουν οι Αντιστασιακές Οργανώσεις και ο Δήμος Νίκαιας.

Χτες οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με κατάθεση στεφάνων στην πλατεία Αγίου Νικολάου στις 6.30 μ.μ. και ολοκληρώθηκαν επίσης με κατάθεση στεφάνων, στις 9 το βράδυ, παρουσία πλήθους κόσμου, και ομιλίες από τον δήμαρχο της πόλης, Στέλιο Μπενετάτο, και εκπροσώπους Αντιστασιακών Οργανώσεων, στον ιερό χώρο της Μάνδρας του Μπλόκου.

Μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν η βουλευτής του ΚΚΕ και πρώην δήμαρχος Νίκαιας Βέρα Νικολαΐδου και αντιπροσωπεία από τον αδελφοποιημένο Δήμο Κάτω Πολεμιδιών Κύπρου, με το δήμαρχο Γιώργο Γεωργίου και τον πρώην δήμαρχο Κώστα Θωμά.

Οι χτεσινές εκδηλώσεις έκλεισαν με συναυλία με αντιστασιακά τραγούδια από τον ερμηνευτή Στέφανο Ψαραδάκο.

Η κεντρική εκδήλωση θα γίνει αύριο, Κυριακή, στις 10 π.μ. στην Πλατεία 17ης Αυγούστου 1944. Θα ακολουθήσει πορεία στο χώρο του Κοινοτάφιου του Γ΄ Νεκροταφείου, όπου θα γίνουν ομιλίες και κατάθεση στεφάνων.

Την Τρίτη 21 του Αυγούστου (7 μ.μ. - 12 μ.μ.) θα διεξαχθεί μονοήμερο Τουρνουά Σκακιού τύπου «active -rapid», στο χώρο της Μάνδρας. Το Τουρνουά αφιερώνεται στα θύματα του Μπλόκου. Από την Πέμπτη 23 του Αυγούστου και μέχρι τις 30 του μηνός στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Μάνος Λοΐζος» από 5 μ.μ. έως 10 μ.μ. θα διεξαχθεί το 15ο Διεθνές Σκακιστικό Τουρνουά (open) με τίτλο «Τιμή στην Εθνική Αντίσταση», σε συνεργασία με τον ΟΦΟΝ.

Σε ανακοίνωσή της η Κομματική Οργάνωση Κοκκινιάς - Ρέντη του ΚΚΕ για τους ήρωες του Μπλόκου τονίζει: «Εξήντα τρία χρόνια μετά, το Μπλόκο της Κοκκινιάς παραμένει φωτεινός σηματοδότης για την Εθνική Αντίσταση, για το λαϊκό κίνημα, για τον αντιφασιστικό αγώνα των λαών της Ευρώπης, για όλο τον ελληνικό λαό. Τα διαλεχτά παιδιά της Κοκκινιάς δεν πάλεψαν μόνο ενάντια στο φασισμό, πάλεψαν για μια Ελλάδα λαοκρατούμενη, για μια πατρίδα που ο ίδιος ο λαός θα αποφασίζει για την τύχη του. Στον αγώνα αυτό μπροστάρηδες όπως πάντα οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες της Κοκκινιάς, που μέσα από το ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ και την ΕΠΟΝ έδωσαν ακόμα και τη ζωή τους για να έρθει ο ίδιος ο λαός στο προσκήνιο. Δεν είναι τυχαίο που στο Μπλόκο της Κοκκινιάς εκτελέστηκαν κυρίως στελέχη του ΚΚΕ και του ΕΑΜ, δείχνοντας ότι το ΚΚΕ ήταν η ραχοκοκαλιά της Εθνικής Αντίστασης, ότι το ΚΚΕ ήταν μπροστά σε κάθε θυσία για μια Ελλάδα ελεύθερη και λαοκρατούμενη».

«Σήμερα, καταλήγει η ανακοίνωση, ο καλύτερος τρόπος για να τιμήσουμε τους εκτελεσμένους πατριώτες του Μπλόκου της Κοκκινιάς είναι ο ταξικός και αταλάντευτος αγώνας ενάντια στην ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα, είναι ο αγώνας για λαϊκή συμμαχία και λαϊκή εξουσία, ενάντια στην πολιτική των μονοπωλίων, ενάντια στο δικομματισμό. Συνεχίζουμε αταλάντευτα ενάντια στα μονοπώλια και στον ιμπεριαλισμό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ