Τετάρτη 8 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η κρατική αδιαφορία κλείνει το "18 Ανω"

Με το μισό προσωπικό μένει το Περίπτερο 18 Ανω, αφού το υπουργείο Υγείας αρνείται να ανανεώσει τις συμβάσεις 33 εξειδικευμένων θεραπευτών

Κλειστή θα είναι από την Παρασκευή η μοναδική κρατική Μονάδα Απεξάρτησης Αλκοολικών - Τοξικομανών 18 Ανω - με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν τα Τμήματα Σωματικής και Ψυχικής Απεξάρτησης - αφού η πολιτεία αρνείται να ανανεώσει τις συμβάσεις 33 εξειδικευμένων θεραπευτών, με αποτέλεσμα η Μονάδα να αναγκάζεται να λειτουργήσει με λιγότερο από το μισό προσωπικό της, δηλαδή 30 θεραπευτές! Παράλληλα λόγω έλλειψης προσωπικού παραμένουν κλειστά και τα τρία καινούρια τμήματα της Μονάδας.

Συγκεκριμένα πριν από τρεις μήνες έληξε η σύμβαση οχτώ θεραπευτών, οι οποίοι συνεχίζουν να εργάζονται εθελοντικά στη Μονάδα, και παρά τη δέσμευση του υφυπουργού Υγείας Μ. Σκουλάκη δε δόθηκε καμία λύση στο πρόβλημα. Στο μεταξύ την προηγούμενη βδομάδα το υπουργείο Υγείας αρνήθηκε να ανανεώσει τη σύμβαση άλλων 25 θεραπευτών και η λειτουργία της Μονάδας είναι αδύνατη, αφού οι μόνιμοι θεραπευτές της δεν ξεπερνούν τους 30. Η "δικαιολογία" των αρμοδίων είναι πως οι 33 θεραπευτές δεν εμπίπτουν στο νόμο Πεπονή, γιατί προσλήφθηκαν να εργαστούν σε προγράμματα της ΕΟΚ!

"Ενώ αυτή την εποχή η πολιτεία βρίσκει να δηλώσει τόσα πολλά για τη μεθαδόνη ή τη νομιμοποίηση των ναρκωτικών, δε βρίσκει τον τρόπο να επιλύσει το κρίσιμο πρόβλημα στελέχωσης του προγράμματος Απεξάρτησης του 18 Ανω", τόνισε η υπεύθυνη του τμήματος Κοινωνικής Επανένταξης της Μονάδας Απεξάρτησης Κατερίνα Μάτσα,σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου. Αναφερόμενοι στην κοινωνική διάσταση του προβλήματος η Κ. Μάτσα και ο θεραπευτής Αχ. Κρυστάλλης,επισήμαναν ότι η ίδια η πολιτεία καταδικάζει σε δυσχερή λειτουργία το μοναδικό, ολοκληρωμένο, με επιστημονική επάρκεια πρόγραμμα του ΕΣΥ στον ευαίσθητο τομέα των εξαρτήσεων από το αλκοόλ και τα ναρκωτικά. Κι αυτό τη στιγμή που είναι έτοιμες για λειτουργία άλλες τρεις μονάδες στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής, αλλά παραμένουν κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού. Οπως τόνισαν, ζητούν να παραμείνουν στις θέσεις τους οι 33 θεραπευτές είτε με σύμβαση αορίστου χρόνου είτε με μονιμοποίηση και επιπλέον να προκηρυχτούν 20 νέες θέσεις για τη λειτουργία των καινούριων τμημάτων.

Χαρακτηριστικό της μεγάλης ζήτησης που έχουν οι υπηρεσίες της Μονάδας είναι ότι μόνο πέρσι στο Συμβουλευτικό Σταθμό απευθύνθηκαν 9.700 ενήλικες και 100 ανήλικοι, ενώ η Ανοιχτή Γραμμή δέχτηκε 2.000 κλήσεις. "Αυτά θα 'πρεπε να τα σκεφτούν οι αρμόδιοι", κατέληξε η Κ. Μάτσα, αναφέροντας ότι οι νέοι που παρακολουθούν το πρόγραμμα είναι αναστατωμένοι και νιώθουν πως η πολιτεία τούς εμπαίζει. Επίσης αναφέρθηκε ότι πρέπει με νομοθετική ρύθμιση να αναγνωριστεί επίσημα το πρόγραμμα της Μονάδας, γιατί η σημερινή κατάσταση δημιουργεί μεγάλη ανασφάλεια στους αποθεραπευόμενους, που έχουν στην πλειοψηφία τους δικαστικές εκκρεμότητες. Τέλος από το 1993 εκκρεμεί έγγραφο του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας προς τις εισαγγελικές αρχές, που θα διευκρινίζει ότι η κλινική Αλκοολικών - Τοξικομανών δεν αποτελεί θεραπευτικό κατάστημα σωφρονιστικού χαρακτήρα και δεν μπορεί να δεχτεί κρατούμενους τοξικομανείς.

Οπως τονίστηκε στη συνέντευξη Τύπου, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ψυχιατρείου με ομόφωνη απόφασή του αποφάσισε ότι θα συνεχίσει το κλείσιμο της Μονάδας μέχρι να λυθεί οριστικά το πρόβλημα που παρουσιάστηκε.

Αν. ΤΣ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ