Τετάρτη 8 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πάλι στους δρόμους οι συνταξιούχοι
  • Αύριο οι συγκεντρώσεις στην Αθήνα στο θέατρο "Διάνα", ώρα 9πμ, στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, ώρα 10 πμ, και σε άλλες πόλεις
  • Στις 14 Μάρτη η συγκέντρωση του Συνδικάτου Οικοδόμων για τις επικουρικές συντάξεις

Στους δρόμους κατεβαίνουν αύριο οι συνταξιούχοι στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και σε πολλές άλλες επαρχιακές πόλεις της χώρας, διαμαρτυρόμενοι για την απάνθρωπη μεταχείρισή τους απ' την κυβέρνηση.

Τη συγκέντρωση στην Αθήνα οργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ) των συνταξιούχων στο θέατρο "Διάνα", ώρα 9.00 πμ, και μετά θα ακολουθήσει πορεία για να επιδώσουν ψήφισμα στον πρωθυπουργό Α. Παπανδρέου. Στη ΣΕΑ συμμετέχουν οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ, του ΤΕΒΕ, του ΤΣΑ, της ΔΕΗ, του ΟΤΕ, του ΟΣΕ, των ΕΛΤΑ, του ΝΑΤ, των Τραπεζών και του Δημοσίου.

Την ίδια μέρα η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα συνταξιούχων της Θεσσαλονίκης οργανώνει συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο της πόλης, ώρα 10 πμ, και πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Στη ΣΕΑ της Θεσσαλονίκης συμμετέχουν οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ, του ΤΕΒΕ, του ΤΣΑ, του Μετάλλου, των Τυπογράφων της Χαλάστρας και του Ασβεστοχωρίου. Με ανακοίνωσή της η ΣΕΑ Θεσσαλονίκης καλεί τους συνταξιούχους να μη λείψει κανένας απ' τη συγκέντρωση.

Συγκεντρώσεις θα πραγματοποιήσουν αύριο οι συνταξιούχοι και σε πολλές άλλες επαρχιακές πόλεις και θα στείλουν τηλεγραφήματα και υπομνήματα στην κυβέρνηση.

Χτες η ΣΕΑ έδωσε συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα. "Πρέπει να καταλάβουν, είπε ο Δ. Μαυροδόγλου,ότι δεν μπορεί η κυβέρνηση να παίζει εσαεί με τους συνταξιούχους και την εξαθλίωσή τους. Για να μπει φραγμός σ' αυτή την αντισυνταξιουχική πολιτική, ο αγώνας μας θα στραφεί σε δύο κατευθύνσεις. Κατ' αρχήν, θα είναι αγώνας στα πεζοδρόμια με συγκεντρώσεις και διαμαρτυρίες και κατά δεύτερο λόγο, θα στείλουμε το δικό μας πολιτικό μήνυμα στους κυβερνώντες, ανάλογο με αυτό που στείλαμε στις δημοτικές εκλογές".

Οπως κατήγγειλαν στη χτεσινή συνέντευξη οι συνταξιούχοι, η κυβέρνηση εδώ και 18 μήνες που βρίσκεται στην εξουσία, δεν επέλυσε κανένα πρόβλημά τους, αλλά συνεχίζει την ίδια πολιτική των προκατόχων της. Οι συντάξεις έχουν μειωθεί από 80% στο 60%, ενώ στο δημόσιο τομέα η μείωση είναι ακόμη μεγαλύτερη. Δεν ισχύουν πλέον τα καταστατικά των Ταμείων και οι συντάξεις δεν ακολουθούν τις αυξήσεις των συλλογικών συμβάσεων εργασίας που προβλέπονται για τους μισθούς. Επίσης, οι αυξήσεις στις συντάξεις δεν ακολουθούν την αύξηση των μισθών, ούτε του τιμαρίθμου, του ανακοινωμένου και του πραγματικού.

Για άλλη μια φορά, οι συνταξιούχοι χτες με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο απαίτησαν ελάχιστη σύνταξη ίση με τα 20 μεροκάματα του ανειδίκευτου εργάτη για όλους γενικά τους συνταξιούχους και η σύνταξη να κυμαίνεται στο 80% των αποδοχών των εργαζομένων, αναπροσαρμοζόμενη αυτόματα και ανάλογα με τις αυξήσεις που δίνονται κάθε φορά στους εν ενεργεία εργαζόμενους.

Οι απώλειες των συνταξιούχων στο πραγματικό τους εισόδημα είναι τρομακτικές! Μοναχά για τους συνταξιούχους του ΙΚΑ οι απώλειες κατά το 1994 ξεπέρασαν τις 194.000 δραχμές για κάθε άτομο, ενώ οι συνταξιούχοι του ΤΕΒΕ την τελευταία τετραετία έχασαν το 35 - 40% του εισοδήματός τους. Στο ΤΣΑ τα ασφάλιστρα τον τελευταίο καιρό αυξήθηκαν κατά 26%, όταν η υγειονομική περίθαλψη αντί να καλυτερέψει, έχει γίνει χειρότερη.

Τέλος, οι συνταξιούχοι, σχετικά με τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων, ζήτησαν να επιστρέψει το κράτος τα χρήματα που πήρε από τα αποθεματικά των Ταμείων. "Μόνο από το ΙΚΑ εργοδότες και κράτος έχουν υπεξαιρέσει επτά τρισεκατομμύρια δραχμές. Αν δεν επιστραφούν αυτά τα χρήματα, καθημερινά θα κατεβαίνουμε στο πεζοδρόμιο", είπαν στη χτεσινή συνέντευξη οι συνταξιούχοι.

Οι συνταξιούχοι οικοδόμοι

Συγκέντρωση των συνταξιούχων οικοδόμων και των εργαζομένων στα συναφή επαγγέλματα οργανώνει το Συνδικάτο Οικοδόμων στην Πλατεία Κάνιγγος στις 14 Μάρτη, ώρα 11 πμ.

Η συγκέντρωση γίνεται ενάντια στην κωλυσιεργία της διοίκησης του Επικουρικού Ταμείου των οικοδόμων, η οποία καθυστερεί τη χορήγηση των αναδρομικών συντάξεων όπως είναι υποχρεωμένη να κάνει σύμφωνα με τον κανονισμό του Ταμείου. Δεν αναπροσαρμόζει το ύψος των καταβαλλόμενων συντάξεων, με αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί συνταξιούχοι πολλών κατηγοριών και καθυστερεί την έκδοση αποφάσεων για την απονομή σύνταξης στους "νέους" δικαιούχους μέχρι και τρία χρόνια.

"Είμαστε κοντά στο τέρμα του αγώνα για αξιοπρεπή επικουρική σύνταξη", τονίζει σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Οικοδόμων, το οποίο ζητά την ενοποίηση του Επικουρικού Ταμείου με το ΤΕΑΜ χωρίς μανούβρες και ανευθυνότητες, όπως ζητά και ο αρμόδιος υπουργός με επιστολή του προς το Ταμείο. Το Συνδικάτο τονίζει ότι τα ιδιοτελή συμφέροντα και το προσωπικό βόλεμα ορισμένων ελάχιστων δεν μπορεί να είναι πάνω απ' το συμφέρον χιλιάδων οικοδόμων και καλεί την κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Γ. Γ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ξανά στους δρόμους (1998-11-20 00:00:00.0)
Στην τελική ευθεία οι συνταξιούχοι (1996-11-05 00:00:00.0)
Συγκέντρωση συνταξιούχων (1996-08-31 00:00:00.0)
Απάντηση με 12 συγκεντρώσεις (1996-05-21 00:00:00.0)
Επί ποδός οι συνταξιούχοι (1995-03-29 00:00:00.0)
Με μεγαλύτερη αντίσταση κατά της λιτότητας (1995-02-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ