Κυριακή 28 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αντί προλόγου

Η θεραπευτική μονάδα "18 Ανω" έχει καταγραφεί - με επιστημονικά κριτήρια - στην παγκόσμια βιβλιογραφία μεταξύ των πιο αποτελεσματικών μονάδων όσον αφορά την απεξάρτηση απ' τα ναρκωτικά και το αλκοόλ.

Το "18 Ανω" προσφέρει ημερησίως υπηρεσίες σε 500 άτομα, ενώ σύμφωνα με επιστημονική μελέτη που δημοσιεύτηκε στην Αγγλία το 84% των ατόμων που ολοκλήρωσαν τη θεραπεία τους απείχαν σταθερά από τη βασική ουσία εξάρτησης, την ηρωίνη (αποχή μεγαλύτερη από έξι μήνες). Με μια πιο συντηρητική προσέγγιση της αποχής, κατά την οποία ακόμα και μία χρήση ηρωίνης θα αρκούσε να εξαιρεθεί κάποιο άτομο από τους απέχοντες, τότε το ποσοστό της αποχής κατεβαίνει στο 67% για όλη την περίοδο από την ολοκλήρωση της θεραπείας μέχρι τη συλλογή των δεδομένων.

Ε, λοιπόν, αντί το "18 Ανω" να αποτελέσει υπόδειγμα προβολής και η εμπειρία του να είναι για την πολιτεία εργαλείο στη χάραξη της πολιτικής στην πάλη κατά των ναρκωτικών, απασχόλησε την κοινή γνώμη γιατί η κυβέρνηση με ένα ακατανόητο ετσιθελισμό αρνείται τη συνέχειά του, καθώς δεν ανανεώνει τις συμβάσεις 14 θεραπευτών.

Η σχέση θεραπευτή - εξαρτημένου είναι μοναδική και καθοριστική για την απεξάρτηση. Η Κ. Μάτσα, επιστημονική υπεύθυνη του "18 Ανω", λέει στο "Ρ":

"Η διακοπή της θεραπευτικής συνέχειας μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες στην πορεία και την έκβαση της θεραπείας. Το εξαρτημένο άτομο, εξ ορισμού δύσπιστο, κλειστό στον εαυτό του, απαισιόδοξο, φοβισμένο και μοναχικό, μπορεί να πάρει την απόφαση να σταματήσει τα ναρκωτικά και να αλλάξει τρόπο ζωής μόνο στο βαθμό που εμπιστεύεται το θεραπευτή του, αρχίζει να μιλά για τον εαυτό του, να αναλύει τους φόβους και τις αγωνίες του, να σχεδιάζει το μέλλον του, να βάζει στόχους και να αγωνίζεται να τους κατακτήσει. Αν χάσει αυτό το πρόσωπο, που πρώτα εμπιστεύτηκε, μπορεί να χάσει και την ελπίδα ότι μπορεί ν' αλλάξει, ότι μπορεί να στηριχτεί στις δικές του δυνάμεις, ότι μπορεί να τα καταφέρει".

Κι εκεί λοιπόν που οι εξαρτημένοι σήκωσαν το βάρος της απεξάρτησης, αναγκάστηκαν να σηκώσουν και τα πανό του αγώνα για τη θεραπευτική τους συνέχεια.

Σ' ένα από αυτά τα δρομολόγια του αγώνα γνωρίσαμε τον εικοσάχρονο Χρήστο. "Είμαι ο Βενιαμίν της Επανένταξης" μας είπε κάποια στιγμή, χαριτολογώντας. Κι όταν τον ρωτήσαμε τι δουλιά κάνει, μας απάντησε ότι γύρισε ξανά στο σχολείο. Μετά μάθαμε ότι βρίσκονται μαζί με τον αδερφό του στο στάδιο της επανένταξης.

Κάπως έτσι ξεκίνησε τούτο το ρεπορτάζ....

Γιώργος ΜΟΥΣΓΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ