Κυριακή 28 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επίκαιρο το αίτημα για δημόσια και δωρεάν υγεία

Ομως η υλοποίηση αυτού του στόχου δεν είναι υπόθεση μόνο των νοσοκομειακών γιατρών και των υγειονομικών

Το τελευταίο εξάμηνο του 1998 και στις αρχές του 1999 οι γιατροί των δημόσιων νοσοκομείων - κυρίως της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης - ανέπτυξαν σημαντικούς αγώνες για ασφαλή προγράμματα εφημεριών.

Με τις κινητοποιήσεις αυτές οι γιατροί - πέρα απ' την εξασφάλιση ικανοποιητικών αμοιβών - προάσπισαν τις πλευρές εκείνες του δημόσιου συστήματος υγείας, που έχουν καθολικό χαρακτήρα για το σύνολο του πληθυσμού - όπως είναι η ώρα της ανάγκης και αντιμετωπίζεται στην εφημερία. Παρά το ότι οι κινητοποιήσεις αυτές είχαν ευρύτερο κοινωνικό χαρακτήρα δεν υπήρξε συντονισμός ούτε με τους εργαζόμενους των νοσοκομείων. Επίσης, και μεταξύ των διαφόρων ενώσεων των γιατρών υπήρξαν διαφορετικές στάσεις, κυρίως λόγω της στάσης της πλειοψηφίας στην ηγεσία της Ομοσπονδίας.

Ακόμα η συστράτευση με τον αγώνα των νοσοκομειακών γιατρών εκφράστηκε σε επίπεδο αλληλεγγύης μόνο με μηνύματα συμπαράστασης. Θετικό ρόλο έπαιξαν την ίδια περίοδο οι πρωτοβουλίες - έστω και περιορισμένες - των ιατρικών συλλόγων και ιδιαίτερα του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.

Οι εκτιμήσεις της ΕΙΝΑΠ

Το κύριο βάρος των κινητοποιήσεων σήκωσε η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), δικαιώνοντας έτσι τον ιστορικό ρόλο του σωματείου στη θεσμοθέτηση του ΕΣΥ και της - στη συνέχεια - υπεράσπισης του δημόσιου συστήματος υγείας.

Κυρίως, μέσα από αυτές τις κινητοποιήσεις αναδείχτηκαν τα σημαντικά προβλήματα των δημόσιων νοσοκομείων. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΙΝΑΠ έκανε μια καταγραφή των προβλημάτων, καθώς και μια αποτίμηση των κινητοποιήσεων εν όψει των εκλογών του σωματείου.

Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ εκτιμά ότι "τα μεγάλα προβλήματα της Δημόσιας Υγείας συνεχίζουν να υπάρχουν και διογκώνονται" και τα ιεράρχησε ως εξής:

  • Η Εξαθλίωση τόσο των Δημόσιων Νοσοκομείων όσο και της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, εξαιτίας της οικονομικής ασφυξίας, που τους επιβάλλει η κυβέρνηση μέσα από την περικοπή κοινωνικών δαπανών.
  • Οι ελλείψεις σε προσωπικό, σε μηχανήματα και σε ξενοδοχειακή υποδομή.
  • Η συνεχιζόμενη υποβάθμιση της θέσης και προοπτικής της πλειοψηφίας των νοσοκομειακών γιατρών.
  • Η κυβερνητική πολιτική που υπονομεύει καθετί δημόσιο, προσπαθώντας να ανοίξει διαύλους για το πέρασμα ιδιωτικοποιήσεων μέσα στις δομές της Δημόσιας Υγείας.
  • Η δεδηλωμένη βούληση της κυβέρνησης για καταργήσεις, συγχωνεύσεις δημόσιων νοσοκομείων και εκχώρηση μεγάλων τμημάτων των λειτουργιών τους στα μεγάλα οργανωμένα ληστρικά επιχειρηματικά συμφέροντα στο χώρο της Υγείας.
  • Η κυβερνητική πολιτική που δημιουργεί και διαιωνίζει πληγές στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, ώστε να το κάνει ευάλωτο (παραοικονομία κάθε μορφής, κακοδιοίκηση κλπ.).
  • Η ασύδοτη επιχειρηματική δραστηριότητα, που διαρκώς ενισχύεται και θησαυρίζει από την εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου.
  • Η μεταφορά του κόστους της περίθαλψης στα ασφαλιστικά ταμεία, ώστε να τα οδηγήσει σε κατάρρευση και να περάσουν πιο εύκολα τα πιο ανάλγητα και ληστρικά σχέδια για καταλήστευση των αποθεματικών τους που οι ίδιοι οι εργαζόμενοι δημιούργησαν.

"Συμπερασματικά η κυβέρνηση προσπαθεί να υλοποιήσει τα πιο ανάλγητα και αντιλαϊκά σχέδια που επιβάλλουν οι επιλογές της, αδιαφορώντας εάν δημιουργεί απάνθρωπες κοινωνικά συνθήκες και οδηγεί μεγάλα τμήματα του πληθυσμού στο περιθώριο και τον κοινωνικό αποκλεισμό", επισημαίνει η ΕΙΝΑΠ και τονίζει:"Αυτό το Διοικητικό Συμβούλιο, όπως συντεταγμένα εκφράστηκε, αντιπάλεψε και αποκάλυψε τις κυβερνητικές επιλογές για την Υγεία και την περίθαλψη και σε πολλές περιπτώσεις ευαισθητοποίησε και ανάγκασε και συντηρητικά στρώματα της κοινωνίας και να εκφραστούν θετικά για την ανάγκη ενίσχυσης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας. Εξάλλου, οι δίαυλοι επικοινωνίας που ανέπτυξε με άλλους εργαζόμενους, συνταξιούχους, φορείς υγειονομικών, Ιατρικούς Συλλόγους, κόμματα ανάγκασε το σύνολο του Τύπου και των μέσων μαζικής ενημέρωσης να αλλάξουν στάση στο θέμα της αντιμετώπισης των αγώνων των Νοσοκομειακών Γιατρών και πολλοί από αυτούς αναγκάστηκαν να προβάλλουν τη θέση της ενίσχυσης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας".

Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ υπενθυμίζει ότι το σωματείο απ' το Σεπτέμβρη του 1997 είχε αποκαλύψει ότι νέο Ιατρικό Μισθολόγιο δεν εξασφαλίζει σε όλους τους νοσοκομειακούς γιατρούς τις αποδοχές που έπαιρναν και υπογραμμίζει: "Για περισσότερο από ενάμιση χρόνο το σωματείο αγωνίζεται να εξασφαλίσει αξιοπρεπές μισθολόγιο στους νοσοκομειακούς γιατρούς. Πολλές φορές σ' αυτόν τον αγώνα η ΕΙΝΑΠ βρέθηκε μόνη της, καθώς η παραπληροφόρηση της κυβέρνησης και των ανθρώπων της αδρανοποίησε πολλούς νοσοκομειακούς γιατρούς κύρια στην περιφέρεια".

Ευρύτερη σημασία αποκτά η εξής διαπίστωση της ΕΙΝΑΠ: "Συμβάλαμε να ζεσταθεί ξανά σε πολλές καρδιές γιατρών και πολλών άλλων το αίτημα της Δημόσιας και Δωρεάν Υγείας. Πάνω σ' αυτό πρέπει να χτίσουμε ώστε να προκύψει ένα πραγματικά σύγχρονο Δημόσιο Σύστημα Υγείας απαλλαγμένο από παραοικονομία κάθε μορφής (φακελάκια, προμήθειες, αναξιοκρατία, κομματισμός, κακοδιοίκηση κλπ.), το οποίο θα καλύπτει με τις δομές του όλο το φάσμα της υγείας (πρόληψη, πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια, τριτοβάθμια φροντίδα υγείας) και σε όλα τα στάδια με καθολικότητα, με υψηλές προδιαγραφές, με 24ωρη λειτουργία, που θα προσφέρεται ισότιμα και δωρεάν στους χρήστες την ώρα της ανάγκης, αξιοποιώντας όλους τους διαθέσιμους πόρους και οπωσδήποτε θα σέβεται τους λειτουργούς του".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Βδομάδα κινητοποιήσεων των γιατρών (2004-11-09 00:00:00.0)
Στάσεις εργασίας των γιατρών (1998-12-11 00:00:00.0)
Διήμερη απεργία των γιατρών (1998-06-03 00:00:00.0)
Απεργία γιατρών αύριο και μεθαύριο (1998-06-02 00:00:00.0)
Μόνο έκτακτα και επείγοντα εξυπηρετούνται (1997-11-18 00:00:00.0)
Σε αγωνιστική επαγρύπνηση καλεί τους γιατρούς (1997-02-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ