Τρίτη 9 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"18 ΑΝΩ"
Πρέπει να συνεχίσει

Οι θεραπευτές της κοινότητας και οι γονείς των παιδιών, που παρακολουθούν το πρόγραμμα, ζήτησαν χτες να μη σταματήσει η προσφορά των 33 επιστημόνων, των οποίων τις προσλήψεις έκρινε ως μη σύννομες ο πάρεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου

Τριάντα τρεις θεραπευτές, που προσλήφθηκαν το Γενάρη του 1996 στη θεραπευτική κοινότητα "18 Ανω" του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής, προκειμένου να λειτουργήσει το νέο τμήμα ψυχικής απεξάρτησης από ναρκωτικά, υποχρεώνονται τώρα με απόφαση του παρέδρου του νοσοκομείου να εγκαταλείψουν τη μονάδα έως μη νόμιμα προσληφθέντες. Συγκεκριμένα, ο πάρεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου κ. Βαλσαμάκης επέστρεψε τα εντάλματα πληρωμής, με το σκεπτικό ότι οι θέσεις που καλύπτουν οι παραπάνω επιστήμονες είναι διαρκείς και πάγιες, ενώ οι παραπάνω προσλήψεις έγιναν για οχτώ μήνες.

Οι υπεύθυνοι της μονάδας έδωσαν χτες συνέντευξη Τύπου, στην οποία τόνισαν την ανάγκη της επαναπρόσληψης των επιστημόνων για να λειτουργήσει το νέο τμήμα. Η υπεύθυνη της κοινότητας Κ. Μάτσα τόνισε ότι "πρέπει η πολιτεία να πάρει θέση στο σοβαρό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί. Δεν μπορούν, συνέχισε, να αφήσουν μια από τις δυο θεραπευτικής κοινότητες του ΕΣΥ να κλείσει". Δε δεχόμαστε να φύγουν άνθρωποι, που εργάζονται μέσα στην κοινότητα και προσφέρουν σημαντικό έργο. Πρέπει το "18 Ανω" να συνεχίσει τη λειτουργία του και να αναπτυχθεί, κατέληξε. Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν χτες, 9.000 άνθρωποι μέσα στο 1995 απευθύνθηκαν στο συμβουλευτικό της κοινότητας για να ζητήσουν κάθε είδους βοήθεια. Ο διευθυντής της μονάδας Αχ. Κρυστάλης επισήμανε ότι "η συγκεκριμένη μονάδα είναι κρατική και ο χρηματικός έλεγχος αλλά και οι επιχορηγήσεις γίνονται από την πολιτεία". Στη συγκεκριμένη περίπτωση, τόνισε, πρέπει η πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της. Πάντως, το πρόβλημα της πρόσληψης του απαραίτητου προσωπικού ταλαιπωρεί την κοινότητα εδώ και ένα χρόνο, καθώς δε βρισκόταν νομική φόρμουλα για να προχωρήσει η διαδικασία. Τελικά, με ομόφωνη απόφαση της Βουλής ψηφίστηκε τροπολογία (στο νόμο 2335/95) το περασμένο καλοκαίρι και έγιναν οι προσλήψεις. Μάλιστα, με την ίδια διαδικασία έγιναν προσλήψεις επιστημόνων και στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, αλλά εκεί ο πάρεδρος ενέκρινε τα εντάλματα πληρωμής...

Σ' αυτό το σημείο αξίζει να επισημανθεί ότι μέχρι αυτή τη στιγμή οι υπεύθυνοι της κοινότητας δεν κατάφεραν να συναντηθούν με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας.

Ο αντιπρόεδρος του ΟΚΑΝΑ Γ. Μπαρδάμης τόνισε ότι, "ενώ από τη μια μεριά έχουμε αύξηση της χρήσης ναρκωτικών, από την άλλη βλέπουμε να εμποδίζονται προγράμματα πρόληψης και ανάπτυξης της θεραπείας". Η εκπρόσωπος του ΚΕΘΕΑ Μ. Φωστέρη χαρακτήρισε απαράδεκτη τη συγκεκριμένη απόφαση και υπογράμμισε ότι "δεν πρέπει με κανένα τρόπο να κλείσει η μονάδα".

Στη χτεσινή συνέντευξη φανερώθηκε και η αγωνία των γονιών των παιδιών, που παρακολουθούν το πρόγραμμα της κοινότητας. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Αποκατάστασης Τοξικομανών (ΣΑΤΑ), Λαζ. Αβανίδης,τόνισε ότι "η πολιτεία πρέπει να προσέξει τη συγκεκριμένη περίπτωση και να πάρει υπόψη της τη σημαντική προσπάθεια που γίνεται μέσα στο "18 Ανω"". Το άγχος, όμως, του Λ. Αβανίδη μετατράπηκε σε οργή: "Θα ξεσηκώσουμε τους γονείς και θα τους βγάλουμε στους δρόμους. Πρέπει να καταλάβουν τη σημαντική βοήθεια που προσφέρουν οι θεραπευτικές κοινότητες στα παιδιά μας, πόσους ανθρώπους έχουν σώσει από το θάνατο...".

Στη συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκαν και εκδήλωσαν τη συμπαράστασή τους ο γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ Π. Κοντολέων και η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Χρ. Παπανικολάου,που τόνισαν ότι υπάρχει παραλογισμός στις ενέργειες του υπουργείου και ότι η η πολιτική περιορισμού των δαπανών δεν περιορίζει τις δαπάνες για τους πλούσιους, αλλά για αυτούς που έχουν πραγματικά ανάγκη.

Π. Θ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ