Τρίτη 9 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΝΟΜΑΡΧΩΝ
Αλλα είπαν, άλλα ψήφισαν

Μαγική εικόνα θύμιζε το 1ο τακτικό Συνέδριο των νομαρχών. Σε ένα όργιο διγλωσσίας και διπροσωπίας, στις ομιλίες τους οι αιρετοί νομάρχες κατέκριναν έντονα την κυβέρνηση για τα προβλήματα που τους δημιουργεί, μίλησαν και απαίτησαν λύσεις για τα εμπόδια που συναντούν στην καθημερινή λειτουργία τους, επισήμαναν ότι η αποκέντρωση μένει στα χαρτιά και απαίτησαν λύσεις. Στη συνέχεια, όμως, ενέκριναν ψήφισμα αποδοχής της κυβερνητικής πολιτικής και το οποίο ελάχιστα αντιπροσωπεύει τα όσα ακούστηκαν στο Συνέδριο, αποδεικνύοντας στην πράξη πως δεν έχουν σκοπό να γίνουν κάτι διαφορετικό από τους προηγούμενους, διορισμένους από την κυβέρνηση νομάρχες.

Ο νομάρχης Δράμας Σωκ. Δημητριάδης τόνισε ότι η ΝΑ δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς τις αρμοδιότητες για τα ΝΠΔΔ, όπως τα νοσοκομεία. Ο νομάρχης Ημαθίας Αν. Βλαζάκης έκανε σαφές ότι το πρόβλημα του 2ου βαθμού Αυτοδιοίκησης δεν ήταν αν θα αντικατασταθεί ο περιφερειακός διευθυντής με άλλη μορφή καπελώματος των νομαρχών. Ο ίδιος, απαντώντας στον πρωθυπουργό που πρωτύτερα είχε πει ότι οι νομάρχες κάνουν σπατάλες, υπογράμμισε ότι οι πόροι των νομαρχιών δεν επαρκούν ούτε για την αγορά γραφικής ύλης.

Ο νομαρχιακός σύμβουλος Χαλκιδικής Αντ. Βαφειάδης τόνισε ότι ο πολίτης δεν κατάλαβε να βελτιώθηκε η ζωή του από τη λειτουργία της ΝΑ. Δεν ασχοληθήκαμε σοβαρά, τόνισε, με την κτηνοτροφία και τα προβλήματα που γεννά για τους κτηνοτρόφους ο διεθνής ελεύθερος ανταγωνισμός.

Ο νομάρχης Κιλκίς Γ. Φλωρίδης επισήμανε ότι, αφού πρώτα η κεντρική διοίκηση αφαίρεσε αρμοδιότητες από τους νομάρχες, τώρα τους δίνει μερικές πίσω για να τους ικανοποιήσει. Δεν υπάρχει λόγος ύπαρξης της ΝΑ, αν δεν έχει την αρμοδιότητα για την πρόνοια, τον αθλητισμό, την πολιτική γης, είπε. Ο νομαρχιακός σύμβουλος Λάρισας Γ. Παπαδημόπουλος επισήμανε ότι η ΝΑ απλά επικυρώνει τα έγγραφα των δημοσίων υπηρεσιών. Ο νομάρχης Ηρακλείου Γ. Γαρεφαλλάκης τόνισε ότι το ζητούμενο δεν ήταν να καταργηθεί ο περιφερειακός διευθυντής ως πρόσωπο, αλλά η λειτουργία του ως μετακλητού σε σχέση με τους νομάρχες. Υπογράμμισε ότι η δυαρχία στους νομούς συνεχίζεται. Ο νομάρχης Δυτ. Αττικής Περ. Παπαπέτρου επισήμανε ότι ο περιφερειακός διευθυντής δεν καταργείται. Κατηγόρησε τον υπουργό Εσωτερικών ότι διαμόρφωσε ένα ν/σ "τερατούργημα", με το οποίο δημιουργεί στη ΝΑ περισσότερα προβλήματα από όσα είχε να αντιμετωπίσει. Ο ίδιος τόνισε ότι η ΝΑ είναι ανίκανη να ικανοποιήσει τον πολίτη, λόγω έλλειψης προσωπικού και πόρων, και κάλεσε τους νομάρχες να μη ζητήσουν καμία αρμοδιότητα αν δεν εξασφαλίσουν πρώτα πόρους και υπαλλήλους.

Ο νομάρχης Κυκλάδων Π. Ρήγας επισήμανε ότι οι αρμοδιότητες πρέπει να συμβαδίζουν με τη στελέχωση και υπογράμμισε ότι στην Περιφερειακή Διεύθυνση Κυκλάδων υπηρετούν 3 υπάλληλοι, οι οποίοι με βάση το ν/σ θα έχουν 4 γενικούς διευθυντές!

Ο νομαρχιακός σύμβουλος Εβρου Γ. Λασκαράκης τόνισε ότι, αντί η ΝΑ να "σκοτώσει" το θεσμό του περιφερειακού διευθυντή, "σκότωσε" τα πρόσωπα, με αποτέλεσμα ο επίμαχος θεσμός να παραμένει. Ο νομαρχιακός σύμβουλος Κέρκυρας Σ. Βλάχος είπε ότι στις νομαρχίες επαναφέρονται απλώς οι πιο ανώδυνες αρμοδιότητες, με αποτέλεσμα η αποκέντρωση να παραμένει σε εισαγωγικά. Η νομαρχιακή σύμβουλος Καβάλας Π. Δημοπούλου δήλωσε απαισιόδοξη, σημειώνοντας ότι έχουμε σήμερα μια νέα Λερναία Υδρα όπου κόβεται ένα κεφάλι (περιφερειακός διευθυντής) και "βγαίνουν" άλλα (αναπληρωτής περιφερειάρχης, αναπληρωτής γενικός διευθυντής περιφερειακής διοίκησης και 4 γενικοί διευθυντές).

Ο νομάρχης Φωκίδας Απ. Καραχάλιος είπε ότι από τη Σκύλλα οι νομάρχες έπεσαν στη Χάρυβδη, καθώς ο περιφερειακός διευθυντής απλά αλλάζει όνομα μέσα από την αντικατάσταση που προωθεί το ν/σ, ενώ πρέπει να καταργηθεί εντελώς.

Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου ο ίδιος ο υφυπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Λ. Παπαδήμας,ακούγοντας τις αρνητικές για το ν/σ κρίσεις των νομαρχών, παρενέβη και παραδέχτηκε ότι οι νομάρχες έχουν δίκιο και ότι μπορούν να αντιδράσουν επειδή όντως ο περιφερειακός διευθυντής αντικαθίσταται από άλλο παράγοντα.

Μετά από τα παραπάνω, συντεταγμένα άπαντες ενέκριναν τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συμφωνεί με την αντιλαϊκή μεταρρύθμιση (2010-01-14 00:00:00.0)
Από την κάλπη να βγει μήνυμα καταδίκης (1998-10-07 00:00:00.0)
Συνεδριάσεις για το νομοσχέδιο περιφερειακής συγκρότησης (1997-01-08 00:00:00.0)
ΝΑΙ στην ουσιαστική αποκέντρωση (1996-09-10 00:00:00.0)
Θα παρθούν υπόψη οι παρατηρήσεις τους... (1996-04-27 00:00:00.0)
"Ανέλαβαν" οι αιρετοί νομάρχες (1995-01-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ