Τρίτη 10 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΑΘΗΝΑΣ
ΝΑΙ στην ουσιαστική αποκέντρωση

Περιοδεία του Β. Δημόπουλου, υποψήφιου βουλευτή του ΚΚΕ στη Β' Περιφέρεια της Αθήνας

Τα οξύτατα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο θεσμός της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και ειδικότερα η Νομαρχία Αθήνας, διαπίστωσε ο υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ, στη Β' Αθήνας, Β. Δημόπουλος,σε περιοδεία του, χτες, στις κεντρικές υπηρεσίες της Νομαρχίας, επικεφαλής κλιμακίου από συνδικαλιστές, εργαζομένους στη ΝΑ.

Κατά τη διάρκεια της περιοδείας οι υπάλληλοι της Νομαρχίας επισήμαναν τις δραματικές ελλείψεις σε προσωπικό, επισημαίνοντας ότι χρειάζεται τουλάχιστον τριπλάσιο. Εκαναν λόγο για την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα που επικρατεί σε ό,τι αφορά τη μελλοντική υπαλληλική τους σχέση. Να σημειωθεί ότι οι υπάλληλοι στη ΝΑ προέρχονται από μετατάξεις ή αποσπάσεις και επικρατεί ασάφεια σχετικά με το αν θα θεωρούνται δημόσιοι υπάλληλοι ή νομαρχιακοί και αν θα διατηρηθεί η μονιμότητά τους. Αλλωστε με το θεσμικό πλαίσιο (ν. 2218), δεν προοιωνίζεται τίποτε θετικό, αφού προβλέπονται πολλές κατηγορίες υπαλλήλων με διαφορετικές σχέσεις εργασίας, διαφορετικά ασφαλιστικά ταμεία και διαφορετικά μισθολόγια.

Εξάλλου, υπογραμμίστηκε το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονται οι υπάλληλοι που υπηρετούν στη ΝΑ, ύστερα από αναγκαστική μετάταξη από την ΕΤΒΑ. Από τους 100 υπαλλήλους που μετατάχτηκαν, στη Νομαρχία Αθήνας υπηρετούν περίπου 20. Οπως καταγγέλθηκε, οι υπάλληλοι αυτοί από την ημερομηνία μετάταξης (φέτος το Μάη) δεν έχουν πληρωθεί, καθώς δεν προβλέπεται σχετικό κονδύλι στον προϋπολογισμό της Νομαρχίας. Το πρόβλημα αναμένεται να επεκταθεί, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι παρόμοιες, αναγκαστικές μετατάξεις θα γίνουν στη ΝΑ από τα ναυπηγεία, που κλείνουν.

Επιπλέον, οι εργαζόμενοι αναφέρθηκαν στις ελλείψεις υποδομής που υπάρχουν και στο κτιριακό πρόβλημα, καθώς εργαζόμενοι και υπηρεσίες στοιβάζονται σε μόλις δύο ορόφους. Τέλος, διαπιστώθηκαν οι άσχημες συνθήκες, κάτω από τις οποίες λειτουργεί η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Νομαρχίας, εφόσον έχει να στηρίξει τεχνικά και συμβουλευτικά 48 δήμους, αλλά δεν έχει τον αναγκαίο αριθμό κατάλληλα καταρτισμένων υπαλλήλων.

Μετά την περιοδεία, ο Β. Δημόπουλος δήλωσε στο "Ρ": "Διαπιστώνουμε ότι όλα όσα έχουμε τονίσει ως κόμμα, για το θεσμό της ΝΑ, δυστυχώς επαληθεύονται από τα ίδια τα γεγονότα. Δηλαδή, ουσιαστική, δημοκρατική αποκέντρωση δεν έχει συντελεστεί, αφού σημαντικές αρμοδιότητες ελέγχονται ακόμα από την κεντρική διοίκηση, μέσω του περιφερειακού διευθυντή και της υπηρεσίας του. Επίσης, και οι αρμοδιότητες που έχουν μεταβιβαστεί στη ΝΑ, δε συνοδεύονται από τους αναγκαίους οικονομικούς πόρους, μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό. Μεθοδευμένα, λοιπόν, μετακυλίεται στους πολίτες της κάθε Νομαρχίας το οικονομικό κόστος των έργων, με τον εξαναγκασμό της ΝΑ για επιβολή πρόσθετων επιβαρύνσεων, μέσω τελών και φόρων. Αρα, με τη μετατροπή της ΝΑ σε φορομπηχτικό μηχανισμό. Εμείς επιμένουμε στην πραγματική, ουσιαστική και δημοκρατική αποκέντρωση, με τη δημιουργία β' βαθμού αυτοδιοίκησης σε επίπεδο νομού. Διότι το σημερινό μοντέλο δεν είναι τίποτε άλλο παρά αποσυγκέντρωση ορισμένων αρμοδιοτήτων της κεντρικής διοίκησης σε περιφερειακά όργανα, που είναι απαραίτητη για τον εκσυγχρονισμό του αστικού κράτους και τη λειτουργία του αστικού συστήματος".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Βιάζεται να προωθηθούν οι υποχρεωτικές μετατάξεις (2001-02-21 00:00:00.0)
ΠΑΣΟΚ κερνάει... ΠΑΣΚΕ πίνει... (1999-07-09 00:00:00.0)
"Παράθυρα" στο ρουσφέτι και αντιυπαλληλικές διατάξεις (1999-07-07 00:00:00.0)
Συνάντηση για το θεαθήναι (1997-05-08 00:00:00.0)
Κόντρα Νομαρχίας Αθήνας και υπουργείου Μεταφορών (1997-02-08 00:00:00.0)
Αλλα είπαν, άλλα ψήφισαν (1996-04-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ