Τρίτη 10 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥ ΛΕΩΝ. ΑΥΔΗ, ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΣΤΗΝ Α' ΑΘΗΝΑΣ, ΝΟΜΙΚΟΥ, ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΑΘΗΝΑΣ
Δεν υπάρχει άλλη προοπτική απ' τον αγώνα

- Υποψήφιος βουλευτής, αλλά και επικεφαλής της Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα και δημοτικός σύμβουλος. Η υποψηφιότητα σημαίνει και απομάκρυνση από τη δημοτική δουλιά;

- Οι ιδιότητες του δημοτικού συμβούλου και του βουλευτή δεν είναι νομικά ασυμβίβαστες. Αλλωστε υπάρχει, σε κάποια έκταση, ταύτιση των καθηκόντων του δημοτικού συμβούλου και του βουλευτή. Γιατί η Τοπική Αυτοδιοίκηση κινείται στα πλαίσια που καθορίζει η Βουλή και επηρεάζεται από τις αποφάσεις της κυβέρνησης. Αλλά η κυβέρνηση λογοδοτεί στη Βουλή. Επομένως, το έργο του βουλευτή και το έργο του αιρετού στην ΤΑ έχουν συνάφεια. Πολύ περισσότερο για την Αθήνα, όπου εκδηλώνονται αλλεπάλληλες κυβερνητικές πρωτοβουλίες και όπου οι πιο σημαντικές αποφάσεις για τη μορφή και τη λειτουργία της πόλης λαμβάνονται από την κυβέρνηση, όπως οι αποφάσεις - σκάνδαλα για το Πάρκο Ελευθερίας και το μουσείο Γουλανδρή.

- Ποιες εξελίξεις και τάσεις βλέπετε στο θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης;

- Υπάρχουν δύο παράλληλες τάσεις που αλληλοσυμπληρώνονται. Η πρώτη είναι η εξώθηση της ΤΑ στην επιβολή νέων φορολογιών, στην εγκατάλειψη των δραστηριοτήτων κοινωνικής αλληλεγγύης. Η εξώθηση γίνεται μεθοδευμένα από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Αρχίζουν από την παρακράτηση θεσμοθετημένων πόρων και τη χαμηλή επιχορήγηση προς την ΤΑ. Περιλαμβάνουν εκχώρηση αρμοδιοτήτων χωρίς τους αναγκαίους πόρους και φτάνουν σε μέτρα που συνεπάγονται μείωση των πόρων της. Δεύτερη τάση είναι η ιδιωτικοποίηση δημοτικών υπηρεσιών. Κατά την άποψη που επικρατεί, επιτρέπεται η εκχώρηση ακόμα και αρμοδιοτήτων που ανήκουν στο "σκληρό πυρήνα" της εξουσίας, όπως η επιβολή προστίμων παράνομης στάθμευσης. Ετσι, ο όρος "ιδιωτικοποίηση" δεν επαρκεί, καθώς εκχωρούνται διοικητικές και μάλιστα αστυνομικές αρμοδιότητες. Ουσιαστικά, έχουμε "απονεύρωση" της ΤΑ και μετατροπή της σε θεσμό με δύο μόνο διαστάσεις, χωρίς βάθος, σαν τις φιγούρες του Καραγκιόζη.

- Αλλα φαινόμενα, που οδηγούν στην απονεύρωση;

- Με πρόσφατο νομοθέτημα (ν. 2240/94) προβλέπεται ότι με Προεδρικά Διατάγματα (άρα, χωρίς απόφαση των Δημοτικών Συμβουλίων) μπορούν να επεκτείνονται οι αρμοδιότητες της Δημοτικής Αστυνομίας σε τομείς που ανήκουν στα Δημοτικά Συμβούλια, όπως οι άδειες καταστημάτων και η έκδοση κανονιστικών πράξεων (αστυνομικών διατάξεων νομοθετικού χαρακτήρα). Συναφές είναι και το ζήτημα των διαφόρων αντιμισθιών αντιδημάρχων και μελών διοικητικών συμβουλίων δημοτικών επιχειρήσεων. Με νόμο έχει καθοριστεί το ύψος ορισμένων αντιμισθιών και προωθείται η ιδέα της πληρωμής μισθού για τη συμμετοχή στα Δημοτικά Συμβούλια και τις Δημοτικές Επιτροπές. Δημιουργείται στρώμα αιρετών εκπροσώπων, εξαρτώμενων οικονομικά από τη δημοτική εξουσία και που αναζητούν ως υποκατάστατο του "λαϊκού ερείσματος" τις πελατειακές σχέσεις και τη διασύνδεσή τους με κέντρα συμφερόντων, όπως τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

- Ποια η πολιτική της Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα, ενόψει αυτών των φαινομένων;

- Προσπαθούμε να αναδείξουμε όλες τις διαστάσεις των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο δήμος και ιδίως την κοινωνική τους ουσία. Κάθε μέτρο που λαμβάνεται, άλλους ωφελεί και άλλους βλάπτει. Οταν μας ρωτούν αν κάποιο μέτρο είναι καλό ή όχι, αναρωτιόμαστε ποιον ωφελεί. Και προσπαθούμε να ξεκαθαρίσουμε στους δημότες ότι η παράταξη δεν μπορεί και δεν επιδιώκει να τους υποκαταστήσει, αλλά απλά να τους συμπαρασταθεί. Οτι πρέπει να πάρουν στα χέρια τους τα προβλήματά τους. Εμείς αγωνιζόμαστε να τα αναδείξουμε, να υπερασπίσουμε τα συμφέροντα των φτωχότερων στρωμάτων. Αυτό που προσπαθούμε να πούμε είναι ότι δεν υπάρχει άλλη προοπτική, εκτός από τον αγώνα για όλα τα ζητήματα και ότι εμείς θα είμαστε παρόντες.

Θ. Μπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ