Τρίτη 9 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ
Τι πρέπει να προσέχετε

Εξαρση των τροφικών δηλητηριάσεων παρατηρείται την περίοδο του Πάσχα. Η Πανελλήνια Ενωση Εποπτών Δημόσιας Υγείας θεωρεί ότι τα τροφιμογενή νοσήματα σχετίζονται σχεδόν αποκλειστικά με το λαθεμένο χειρισμό των τροφίμων και τονίζει πως οι ίδιοι οι καταναλωτές οφείλουν να γνωρίζουν τους βασικούς κανόνες για την ασφαλή προετοιμασία και την υγιεινή παρασκευή τους. Σε ανακοίνωσή της αναφέρει το "δωδεκάλογο" που αποτελεί την επίσημη κατευθυντήρια οδηγία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Σύμφωνα με αυτόν: Διαλέξτε τρόφιμα επεξεργασμένα με ασφάλεια (παστεριωμένο γάλα, τα ωμά λαχανικά και φρούτα να πλένονται καλά). Μαγειρεύετε τα τρόφιμα καλά (θερμοκρασία άνω των 70 βαθμών Κελσίου σε κάθε σημείο της τροφής, ωμό κρέας κοντά στο κόκαλο να ξαναψήνεται, καλή απόψυξη των κατεψυγμένων πριν μαγειρευτούν). Καταναλώνετε τα μαγειρεμένα τρόφιμα σύντομα και να τα διατηρείτε σωστά (θερμοκρασία άνω των 60 βαθμών Κελσίου, να αποφεύγεται η τοποθέτηση στο ψυγείο μεγάλης ποσότητας ζεστού φαγητού). Ξαναζεσταίνετε καλά τα μαγειρεμένα τρόφιμα (θερμοκρασία άνω των 70 βαθμών Κελσίου). Αποφεύγεται την επαφή των ωμών με τα μαγειρεμένα τρόφιμα. Πλένετε τακτικά τα χέρια σας μετά την προετοιμασία ωμών τροφίμων. Διατηρείτε όλες τις επιφάνειες της κουζίνας σχολαστικά καθαρές. Προστατεύετε τα τρόφιμα από έντομα, τρωκτικά και άλλα ζώα. Χρησιμοποιείτε νερό καθαρό, όπως το πόσιμο, για το πλύσιμο και το μαγείρεμα των τροφίμων.

Οδηγίες που θα φανούν χρήσιμες στους καταναλωτές, ιδιαίτερα αυτή την... τρελή περίοδο των "τρελών αγελάδων" και της σαλμονέλας των κοτόπουλων, δίνουν με ανακοινώσεις τους η Διεύθυνση Τεχνικού Ελέγχου και Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης και η Πανελλήνια Ενωση Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων.

Για τα πασχαλινά αμνοερίφια,συνιστάται να μην αγοράζονται ολόκληρα σφάγια που δεν έχουν τις προβλεπόμενες από το νόμο σφραγίδες. Το νωπό κρέας να συντηρείται σε προθήκες ψυγεία και όχι να είναι εκτεθειμένο σε τσιγκέλια. Επίσης, οι καταναλωτές δεν πρέπει να αγοράζουν σφάγια αμνοεριφίων όταν αυτά έχουν σκοτεινό χρώμα, δυσάρεστη οσμή (οσμή αμμωνίας που φανερώνει αποσύνθεση), γλοιώδη επιφάνεια ή όψη βρασμένου κρέατος. Τα σπλάχνα (συκώτι, νεφρά, καρδιά) να μην είναι πλαδαρά, θολά μελανά, να καταναλώνονται φρέσκα (1 - 2 μέρες) και οι κατεψυγμένες συκωταριές να είναι συσκευασμένες σε σελοφάν και να φέρουν τις προβλεπόμενες από το νόμο ενδείξεις. Τα έντερα να μην παρουσιάζουν κακοσμία και χρώμα πράσινο. Τα κατεψυγμένα πρέπει να είναι καθαρά χωρίς υπολείμματα τροφών και ακαθαρσιών. Να είναι πακεταρισμένα και να έχουν ημερομηνία κατάψυξης.

Τα κοτόπουλα,θα πρέπει να έχουν ειδικό καρτελάκι που δείχνει ότι έχουν υποστεί τον κρεοσκοπικό έλεγχο από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες. Το δέρμα να είναι άθικτο, χωρίς σχισμές, μώλωπες και αιματώματα και να μην είναι σε απόψυξη όταν το αγοράζουμε.

Τα αυγά θα πρέπει να έχουν κέλυφος καθαρό χωρίς ρωγμές. Το τελευταίο είναι σημαντικό, διότι η σαλμονέλα διεισδύει στο εσωτερικό του αυγού από τους πόρους του κελύφους και τα ραγίσματα. Μελέτες έχουν δείξει ότι το μικρόβιο επιβιώνει στο ωμό αυγό. Συνεπώς, τροφές ή γλυκίσματα που γίνονται με ωμά αυγά (μαγιονέζα, παγωτό) εμπεριέχουν κάποιο κίνδυνο.

Οι σοκολάτες και τα αυγά σοκολάτας,να μην εμφανίζουν στην εξωτερική επιφάνεια άσπρισμα, να μην είναι λιωμένα και να έχουν ημερομηνία λήξης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ